Düzenli sporun faydaları saymakla bitmiyor

Düzenli sporun faydaları saymakla bitmiyor

Uzmanlar, düzenli olarak spor yapmanın kaslar ve iskelet sistemi için çok faydalı olduğunu belirtiyor.

İskelet sisteminin varlığı vücudumuza destek verdiği gibi, iç organlarımızı koruyarak destek sağlamanın yanısıra, vücudun dik durmasına da yardımcı oluyor. İskelet sistemi kemikler, eklem, kıkırdak gibi yapıların birleşiminden oluşuyor. Kemikler organik kısım ve minerallerden meydana gelirken, iki ya da daha fazla kemiğin birbirine bağlanmasıyla oluşan yapıya eklem deniliyor. Eklemler, kaslarla birlikte hareketi sağlıyor. Destek ve hareket sisteminin sağlıklı gelişebilmesi için en önemli etkenin, dengeli beslenme olduğunu dile getiren  Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Prof. Dr. M. Nadir Şenerbu sistemin sağlığını korumak için şu bilgileri verdi:

 D vitamini eksikliği raşitizm hastalığına neden oluyor!

“Kemiklerin iyi gelişebilmesi ve sertleşmesi için kalsiyum, fosfor ve D vitamini alınması gerekiyor. D vitamini eksikliğinde raşitizm hastalığı görülüyor. Kasların gelişip güçlenmesi için de proteinli besinlerin alınması önemli. Sütte kalsiyum bulunuyor. Bu nedenle de gelişme çağındaki çocuklar ve gençlerin bol miktarda süt içmesi önem taşıyor. Proteinler hayvansal ve bitkisel kaynaklı olabiliyor. Kasların ve kemiklerin gelişip güçlenmesi için yaşa uygun ve düzenli spor yapılması lazım.”

Spor yaparken kaslara aşırı yüklenilmemesi gerektiğini vurgulayan Prof. Dr. Şener, “Ağır spor yapmak, kramplara neden olabiliyor. Ani hareketler, ağır darbe ve vurmalar; burkulmalara, çıkıklara ve kemik kırılmasına yol açabiliyor. Ayrıca, yüksek topuklu ve dar ayakkabı, dar elbiseler, hatalı duruş, eğri oturma, ağır yük taşıma ve fazla kilo alma, destek ve hareket sistemine zarar verebileceği için bunlardan kaçınılması gerekiyor.”şeklinde konuştu.

Dr. Şener, düzenli olarak yapılan fiziksel aktivitenin yararlarını şöyle aktardı; Zevklidir ve yaşamı uzatır. Kendine güven duygusunu, koordinasyon ve dikkat yeteneğini geliştirir. Mental yeteneği artırır. İştahın düzelmesine yardım eder. Enerji harcamasını arttırarak ağırlık kontrolüne yardımcı olur. Genç bir görünüm, sağlıklı deri ve kas tonusunun gelişimini sağlar. İleriki yaşamda osteoporozun önlenmesine ve kemiklerin sağlam oluşmasına yardım eder. Ruhsal durumu ve hayata bakış açısını olumlu yönde etkiler” (İLKHA)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.