Eğitim-Bir-Sen Diyarbakır şube başkanı Yunus Memiş: 'Cuma günleri öğle tatili uzatılsın'

Eğitim-Bir-Sen Diyarbakır şube başkanı Yunus Memiş: 'Cuma günleri öğle tatili uzatılsın'

Eğitim-Bir-Sen Diyarbakır şube başkanı Yunus Memiş, Cuma günleri hutbe vaktinde mesai arasının çok kısa olduğunu belirterek öğrencilerin ve çalışanların rahat bir şekilde hutbeye yetişerek Cuma namazı kılabilmeleri için bu aranın uzatılmasını istedi.

Eğitim-Bir-Sen Diyarbakır şube başkanı Yunus Memiş, Cuma günü Hutbe vaktinde mesai arasının çok kısa olduğunu ve bu aranın memurlara göre yeniden düzenlenmesi gerektiğini belirtti.

 

Neşter vurulması gereken bir konunun da Cuma günü mesaisi olduğunu belirten Memiş,“Esasen bu basit konunun çoktan halledilmesi gerekirdi. Anayasanın din ve vicdan hürriyeti başlığı kısmında ‘Herkes vicdan, dini inanç ve kanaat hürriyetine sahiptir.’ denmektedir. Gerek kamu çalışanları, gerek özel sektör çalışanları, gerekse öğrenciler çoğu zaman isteseler de Cuma namazına gidememektedir. Bu sorunun çözülmesi artık elzem olmuştur. Bizim için asıl mesele, Cuma günü yediden yetmişe herkesin hiçbir engelle karşılaşmadan Cuma namazı kılabilmeleridir. İbadet, insanoğlunun bize göre temel ihtiyaçları arasındadır ve bu ihtiyacın engellenmesi de doğal bir hakkın ihlalidir.” dedi.

 

“Cuma tatili sonradan kaldırılmıştır”

Her dinin kendi özel gününü tatil ilan ettiğini vurgulayan Memiş, “Tatil günlerinin tarihsel gelişimine bakacak olursak, Osmanlı’da cumanın tatil olmasında karar kılınmış, Hristiyanlar pazar, Yahudiler de cumartesi günü tatil yapmışlardır. Ancak Cumhuriyetin kuruluşundan kısa süre önce yapılan İzmir İktisat Kongresi’nde bütün din mensupları için ortak olmak üzere Cuma gününün tatil olması benimsenmiştir. Bunun dışında isteyen esnaf, diğer günlerde de iş yerini açmayabilecekti. Bu karara dayanılarak 1924 yılında Cuma günü tatil olarak kabul edilmiştir. Bu durum, 1935’e kadar sürmüş, 1935’te çıkarılan bir kanunla cuma tatili iptal edilmiş; tatil günü cumartesi öğleden sonrasında başlatılarak pazara alınmıştır. 1974’e gelindiğinde ise Cumartesinin tamamı tatil ilan edilerek haftalık tatil iki güne çıkarılmıştır” şeklinde konuştu.

 

“Cuma tatili uzatılmalıdır”

Cuma gününün Müslümanlar için bayram olduğunu vurgulayan Memiş, “Müslümanların kaynaşma günüdür. Eğer biz bu bayramımızı kardeşlerimizle bir araya gelip kutlamıyor veya yardımlaşmamız olmuyorsa birbirimizi tanıma noktasında büyük bir eksiklik yaşıyoruz. Cumhurbaşkanı ve başbakana çağrımız, Müslümanların cuma günü rahatça ibadet edebilmeleri için haftada iki gün tatilin bir günü Cuma olsun ya da Türkiye genelinde Cuma günleri 11.30 – 13.30 saatleri arasında öğle tatili ilan etmeleridir.” diye konuştu.  (İLKHA)

 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.