Ekinlerini dolu vuran köylüler yardım bekliyor

Ekinlerini dolu vuran köylüler yardım bekliyor

Bitlis'te etkili olan dolu ve yağmur nedeniyle ekinleri zarar gören köylüler, yardım bekliyor.

Bitlis'in Güroymak ilçesine bağlı Taşüstü (Korxak) köyünde etkili olan dolu ve yağmur ekinlere zarar verdi.

Dolunun ceviz büyüklüğünde olduğunu belirten köylüler, 10 dakikalık yağış süresinde bir yıllık emeklerinin heba olduğunu ifade ettiler. Maddi zararlarının büyük olduğunu dile getiren köylüler, devletin kendilerine yardım eli uzatmasını bekliyor.

Köylerinin 95 haneli ve yaklaşık bin nüfuslu olduğunu aktaran köylülerden Mehmet Köprü, geçimlerini tarladan sağladıklarını söyledi. Köprü, "Emeklerimiz 10 dakikada heba oldu. Tarlayı kiralama usulüyle ekmiştim. Çaresiz durumdayız. Devlet yetkililerinden mağduriyetimizin giderilmesini istiyoruz." dedi.

"Aldığımız mazotun ve gübrenin parasını veremeyecek duruma geldik"

Ani bastıran dolunun köydeki ekinleri kullanılmaz hale getirdiğini dile getiren köylülerden Bülent Aktaş ise "Kısa süre devam eden dolu yağışı, tarlalarımızı kullanılmaz hale getirdi. Tarlayı yıllık olarak 3 bin TL'ye kiralamışım. Tüm mahsullerimiz zarar gördüğü için, tarlanın kirasını veremiyorum. Şahsen 10 yılı aşkındır tarlada ektiklerimizle geçimimizi sağlıyoruz. Şu an tüm köylü çaresiz bir haldedir. Sayın milletvekilimiz başta olmak üzere tüm yetkililerden yardım bekliyoruz. Aldığımız mazotun ve gübrenin parasını veremeyecek duruma geldik." diye konuştu.

"Bir yıllık emeğimiz 10 dakikada heba oldu"

15 yıldır tarla ekimiyle ailesini geçindirdiğini belirten köylülerden M. Şirin Aktaş, bu sezonda ilk kez böyle bir durumla karşılaştıklarını söyledi. Ani bastıran ve kısa süre devam eden dolu yağışı nedeniyle domates, salatalık, biber, fasulye tarlalarının kullanılmaz hale geldiğini aktaran Aktaş, mağduriyetlerinin giderilmesini istedi.

"Sigorta yaptırmadık diye yardım etmiyorlar"

Tarlaları kiralama usulüyle ektikleri için tarım sigortalarının olmadığını, bundan dolayı kendilerine yardım yapılmadığını vurgulayan köylülerden Ubeydullah Köprü, devlet yetkililerine seslenerek mağduriyetlerinin giderilmesi talebinde bulundu.

 Köprü şu ifadeleri kullandı: "14.08.2018 Salı akşamı saat 21.00 sıralarında ani bir yağmur başladı. Yağmur, fırtınaya ve dolu yağışına dönüştü. Ceviz tanesi büyüklüğünde dolu yağdı. Yağış yaklaşık 10 dakika sürdü. Mart ayından başlayıp, Ekim ayına kadar emek verdiğimiz tarlalarımızdaki mahsuller, gördüğünüz gibi tamamen kullanılmaz hale geldi. Köylü olarak şu an çok mağdur bir durumdayız. Bir yıllık emeğimiz dolu nedeniyle tarlada kaldı. Tarım ve Orman İl Müdürlüğüne gittim. Valiliğe, Kaymakamlığa ve AFAD İl Müdürlüğüne gittim. Durumu izah ettik. Tarım ilçe müdürlüğünden ekipler gelip, tarlalarda tutanak tuttular. Tarımdan gelen yetkililer, 'Sizin tarım sigortanız yok. Bir şey yapamayız.' diyorlar. Şu ana kadar bir çare bulamadık. 95 hanelik köylünün mahsullü şu an gördüğünüz gibi, tarlada zarar gördü. Tarlalarımız kira bedellidir. Kira bedelimizi ödeyemiyoruz, sigortayı nasıl yapacağız? Şu an köylü çaresiz bir haldedir. Yetkililerden yardım bekliyoruz."

İLKHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.