“Ekmeğimizi ve emeğimizi koruyalım”

“Ekmeğimizi ve emeğimizi koruyalım”

Ekmek İsrafını Önleme Kampanyası’nı değerlendiren uzmanlar, bilinçsiz tüketim nedeniyle ciddi oranda israf yaşandığına dikkat çekerek, ekmek israfının önlenmesinin önemine değindi.

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ve Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) koordinesinde yürütülen ‘Ekmek İsrafını Önleme Kampanyası’nı değerlendiren Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) Diyarbakır Şube Müdürü Metin Fidan, israfa karşı mücadele edilmesinin bir sonucu olarak günde ortalama 1 milyon 50 bin adet ekmeğin çöpe atılmaktan kurtulduğunu belirtti.

İsraf edilen her ekmekte, çiftçilerin alın teri, emeği ve çabasının olduğunu söyleyen Fidan, bu bağlamda ‘Ekmek İsrafını Önleme Kampanyası’nın oldukça başarılı olduğunu ve kampanyanın bu yıl da bütün hızıyla devam ettiğini söyledi.

“Ekmek tasarrufundan yıllık kazanç 2,8 milyar TL”

Ekmeğin insanların beslenmesinin en temel unsurlarından biri olduğunu ancak ihtiyaçtan çok daha fazla kullanıldığını söyleyen Fidan, “Günde ortalama 1 milyon 50 bin adet, yılda ise 384 milyon adet ekmek çöpe atılmaktan kurtarıldı.” dedi.

Bir önceki yıla göre israfın, yüzde 18’lik bir azalma sağladığını söyleyen Fidan, Kampanya kapsamında ekmeğin ihtiyaç olduğu kadar alınarak tüketilmesi sonucunda tüketim alışkanlıklarının pozitif yönde değiştiğini ve yıllık 2.8 milyar liralık tasarruf sağlandığını belirtti.

“Ekmeğimizi ve emeğimizi koruyalım”

‘Ekmeğimizi, Emeğimizi, Geleceğimizi İsraf Etmeyelim’ sloganıyla israfa engel olmak için çalışmalar başlattıklarını söyleyen Fidan,  bir günde ortalama 3 milyona yakın ekmeğin fırınlarda israf edildiğini ve bu oranın toplam israf oranının yüzde 62. 1’ine tekabül ettiğini belirtti.

Fidan, “Bunun yanı sıra ekmeği ihtiyaç kadar almalıyız ve dilimleyerek servis yapmalıyız. Gününde tüketilecekse ekmeği poşette muhafaza etmeli, uzun sürede tüketilecekse buzdolabı veya varsa derin dondurucuda muhafaza etmeliyiz. Ayrıca, çok ihmal ettiğimiz bir konu var. Bayatlamış ekmeklerimizi yemek veya tatlıların yapımında kullanabiliriz.” tavsiyelerinde bulundu.

Toplumda ekmek israfına karşı bir bilincin oluştuğunu ve bu bilinci artırmak için çaba sarf edeceklerini belirten Fidan, “Bu bilinci olabildiğince geniş kitlelere yaymak, farkındalık ve tüketim-üretim anlayışlarımızın pozitif yönde değiştirip gelişmesi noktasında başlattığımız çalışmalarımızı, çok daha geniş platformlarda sürdürmeye devam edeceğiz.” ifadelerini kullandı. (İLKHA)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler