Ekmek israfı önlenmeli

Ekmek israfı önlenmeli

Büyük mağaza, market ve ekmek tedarikçileri artık azami yüzde 5 ekmek iade edilebilecek. Bu kanunun olumlu olduğunu belirten vatandaşlar ekmek israfının önlenmesi gerektiğini söylediler.

Ekmek ve unlu mamuller hakkında perakende ticarette uygulanacak ilke ve uygulamalar yürürlüğe giriyor. Yeni kanuna göre fırınlardan perakende ekmek alan, bayi, market, AVM’ler aldıkları ekmeğin yüzde 5’ini iade edebilecekler.

Konu hakkında konuşan fırıncı ve market işletmecileri görüşlerini bildirdi. Bu kanun ile birlikte israfın azalabileceğini belirten fırıncı ve marketçiler, ülkemizde israf konusunda ekmeğin önde geldiğini ve önlenmesi gerektiğini vurguladılar.

Bu kanunun israfı önleyeceğini söyleyen fırıncı İsmail Er, "Kanun yürürlüğe girerse israf önlenir diye düşünüyorum. Çünkü biz bazı marketlere ekmek veriyoruz ve iade konusunda çok sıkıntı çekiyoruz. Marketler aldıkları ekmeğin yüzde 60’ını dahi iade edebiliyor. Tabi bu ekmekler çöpe gidiyor, bu sınırlama ile marketler fazla değil de ihtiyaçları kadar ekmek alır ve böylece israf en az seviyeye düşürülür." dedi.

Marketlerin ihtiyaçları kadar ekmek alması gerektiğini belirten marketçi İbrahim Okay, "Genellikle marketler ekmek konusunda biraz açgözlü davranıyor. Bu yüzden her gün binlerce ekmek israf ediliyor, bu da bizi oldukça üzüyor. Bu kanun israfın önlenmesini sağlayabilir; ama yine de market işletmecileri ekmek isterken günlük satışlarını gözden geçirip ona göre ekmek istesinler. Böylece hem ekmek ellerinde kalmaz hem de israf daha az olur." diye konuştu.

Ekmeğin çok hor kullanıldığını aktaran fırıncı Mahsum Kesik, "Ekmek fiyatları çaydan ucuz, bu yüzden hem marketçiler hem de vatandaşlarımız fazladan ekmek alıyorlar ve kalanı çöpe atıyorlar. Marketler kalanı fırıncılara geri iade ediyor, bu bazen yüzde 50, yüzde 70’lere kadar çıkabiliyor. Bize gelen ekmeklerde çöpe gidiyor. Bu kanun israfı kesinlikle önleyecek diye düşünüyorum. İsrafın çoğu marketler yüzünden oluyor. İnsanlarımız kalan ekmekleri fakirlere verilmeli veya diğer günde kullanılmalı. Maalesef ekmeğin önemini henüz bilmiyoruz." ifadelerini kullandı.

İLKHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.