"Ekonominin düzelmesi için üretime önem verilsin"

"Ekonominin düzelmesi için üretime önem verilsin"

​Şırnak’ın Silopi ilçesinde seracılık ile uğraşan çiftçiler, ülke ekonomisinin düzelmesi için üreticilere önem verilmesi gerektiğini belirttiler.

Silopi'de seracılık ile uğraşan çiftçi Halil Saluci, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından destek alamadığını belirti. Birlik köyü yolu üzerine kurduğu 10 dönümlük serasına bu dönem domates eken çiftçi Saluci, dönüm başına yaklaşık 15 ton toplamda ise 150 ton verim bekliyor.

Devletin üretime yönelik çalışma ve üreticiye destek çalışmalarının olmadığından dolayı zor şartlar altında çiftçilik yaptıklarını belirten çiftçi Saluci, "Üretime değer versinler, her şeyimiz ithal. Bir ülkenin ekonomisinin düzelmesi için üretime önem verilmesi gerekir.” dedi

2010’da bu yana kurduğu serada 20 işçi çalıştıran Saluci, zor şartlar altında ektiği domatesleri Silopi’de satmakta zorlandığını belirterek, devletin üretime önem vermediği için çiftçilik yaparken zorlandıklarını söyledi.

Daha önce Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, DİKA ve KOSGEB’e destek almak için başvurduğunu belirten Saluci, bir dönüş alamadığını aktardı.

“Biz bu memlekette her şeyi üretebiliriz, üretime değer versinler”

Saluci, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanının Şırnak’a geldiğinde otelden çıkmadığına vurgu yaparak, Bakanın çitçinin halini sorması gerektiğini ifade etti.

Ekonominin düzelmesi için üretime önem verilmesi gerektiğine vurgu yapan Saluci, "Devlete bağlı olan kurumlar var. Tarım Bakanlığı, DİKA ve KOSGEB, bunlara defalarca müracaat ettik. Hiçbir destek alamadık. Ben bu serayı 2010’dan beri işletiyorum. Isıtma sistemi yapacağım. Çok cazip bir kredi ile ben burayı ısıtacağım, maalesef ne bir kredi ne bir destek ne de bir hibe, hiçbir şekilde kimse bize yardımcı olmuyor.  Bu konuda yetkililere sesleniyorum: Sayın Tarım Bakanımız Şırnak’a Silopi’ye geliyor, otelden çıkmıyor. Ben isterim ki sorsun, buradaki çiftçiler ne yapıyor. Üretime değer versinler, her şeyi ithal alıyorlar. Pirincimiz, nohut, buğdayımız ithal, biz kendimiz üreticiyiz. Biz bu memlekette her şeyi üretebiliriz. Üretim şarttır bu memleket için. Bir ülkenin düzelmesi için üretime her zaman önem vermek lazım. Sen niye eti üretmiyorsun, sen niye domatesi ithal yapıyorsun? Her şeyi biz kendimiz üretebiliriz. Gördüğünüz gibi böyle zor şartlar altında biz istediğimiz ürünü burada üretebiliyorsak demek ki üretim önemli olması lazım." şeklinde konuştu.

“6 aydır çocuk besler gibi domatesi besliyorum”

Zor şartlar altında seracılık yaptığını belirten Saluci, yetkililere, "Çiftçiye sahip çık" çağrısında bulundu.

Saluci, "10 senedir bu sera işleriyle uğraşıyoruz. Maalesef çok güzel bir seramız var ama bir türlü kendimizi Silopi’ye sevdiremedik. Şu an 10 dönüm domatesi ekmişiz. Dönümünde 15 ton domates bekliyoruz. Bir sezon için 150 ton domates satacağayız Silopi’ye. Manava gidiyorsun, efendim domates bugün düşmüş, kaça düşmüş? Bir lira! Ben 6 aydır bu domatesi aynen çocuk besler gibi besliyorum. Bu domatesi masraf ister, bu domates besi ister. Bu domates bakım ister. Sen götürüyorsun o domatesi manava bir liraya sayıyor. Sen 10 dakika sonra gidince o manava sattığın domates 2,5 TL’ye satılıyor. Yetkililerden ricamız çitçisine sahip çıksın. Ne şartlarda seracılık yaptıklarımızı görsünler. Naylonumu Antalya’dan alıyorum, fidemi Mersin'den alıyorum, ilacımı Kızıltepe’den alıyorum. Çok zor şartlar altında bu işi yapıyoruz. Ama ona rağmen mutluyuz, çünkü işvereniz Özellikle yetkililere sesleniyorum, mülki idare amirimiz olsun ziraat odası başkanımız olsun, ticaret odası başkanımız olsun, bir gün tenezzül edipte bir ziyarette bulunmadılar." ifadelerini kullandı.

İLKHA












 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.