El Arabiya: Obama İran ve Suriye için söz verdi

El Arabiya: Obama İran ve Suriye için söz verdi

ABD Başkanı Obama'nın Suudi Arabistan'a, İran ve Suriye konusunda, Suudi Arabistan'ı destekleyen sözler verdiği ileri sürülüyor

Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Barack Obama, Suudi Arabistan ziyaretini tamamladı. Bugün ülkeden ayrılan Obama'nın ziyareti ile ilgili spekülasyonlar bitmiyor. ABD Başkanı'nın, Suudi Arabistan'a Suriye ve İran ile ilgili sözler verdiği öne sürülüyor. İddianın sahibi El Arabiya kanalı.

El Arabiya'nın haberine göre, ABD Başkanı Barack Obama, Kral Abdullah bin Abdulaziz ile gerçekleştirdiği görüşmede, ülkesinin Suriye'deki ılımlı muhalif güçlere destek vereceğini, İran ile de 'kötü' bir anlaşma yapmayı kesinlikle kabul etmeyeceği yönünde söz verdi.

Suudi Arabistan resmi haber ajansı SPA ise haberinde, başkent Riyad'da bir araya gelen iki devlet başkanının, başta Suriye ve Filistin olmak üzere bölgesel ve uluslararası sorunları görüştüğünü, ayrıca iki ülke arasındaki ilişkileri geliştirme yönünde atılabilecek adımları ve çeşitli alanlardaki iş birliği konularını masaya yatırdığını duyurmuştu.  Suudi ajansı, ayrıca gündemin en önemli konusu olan Suriye'deki iç savaşla ilgili de Obama'nın, Suudi Arabistan'ın aksine, Suriye'de askeri güç kullanmaya yanaşmadığını belirtmişti.

Suudi Arabistan, Suriyeli bazı muhalif grupları, ağır silahlarla teçhiz etmek istiyor ancak bunun bölgesel ve uluslararası güvenliği tehdit edeceğini gerekçe gösteren Obama engeline takılıyordu. 

El Arabiya, görüşmede Obama'nın İran'ın nükleer dosyasına yoğunlaşmasının, İran'ın bölgesel istikrarı olumsuz etkileyebilecek diğer faaliyetlerini gözardı edecekleri anlamına gelmeyeceğini vurguladığını da öne sürdü. İki devlet başkanının, görüşmede Mısır'da istikrar sağlanması gerektiği konusunda mutabık kaldıkları açıklandı.

Görüşmeden önce ise Beyaz Saray'dan üst düzey bir yetkili, Suudi Arabistan'ın Suriye muhalefeti için satın almak istediği taşınabilir uçaksavar füzeleri MANPAD'ı veremeyeceklerini duyurmuş, söz konusu silahın bölgede yayılmasının büyük bir tehlike oluşturacağını dile getirmişti.

Suudi Arabistan kralı ile ABD Başkanı'nın görüşmesinde, Suudi Veliaht Prensi Selman bin Abdulaziz,  Dışişleri Bakanı Prens Suud el-Faysal, Velihat Prens Yardımcısı Mukrin bin Abdulaziz, ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, ABD'nin Riyad Büyükelçisi Josehp W. Westphal, Ulusal Güvenlik Danışmanı Susan Rice da hazır bulundu.

Obama, bugün öğle saatlerinde Air Force One uçağı ile ülkeden ayrıldı.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.