El yapımı bıçakçılık mesleğine ilgi azalıyor

El yapımı bıçakçılık mesleğine ilgi azalıyor

Gaziantep'te 40 yıldır bıçak imalatıyla uğraşan 67 yaşındaki bıçak ustası, bıçakçılık mesleğine ilginin her geçen gün azaldığını söyledi.

Bıçakçılık mesleğine ilginin her geçen gün azaldığını söylen 67 yaşındaki bıçak ustası Celal Culfa, 40 yıldan beri devam ettirdiği baba mesleğini yaşlılık ve yetiştirecek eleman bulamadığından dolayı bıçak yapımını bıraktığını söyledi.

Bıçakçılık mesleğine her geçen gün ilginin azalması mesleklerini devam ettirtmek için direnen bıçakçı ustaları, yetiştirecek eleman bulma konusunda sıkıntı yaşadıklarını belirttiler.

Yıllardır icra ettiği baba mesleğini bırakmak zorunda kaldığını söyleyen Celal Culfa, Gaziantep’in eski el sanatlarından olan bıçak yapımına her geçen rağbet azaldığı için bıçakçı ustalarının da mesleklerini bırakmak zorunda kaldığını ifade etti.

40 yıldır icra ettiği baba mesleğini bırakmak zorunda kaldığını belirten Culfa, "Mesleğimiz daha önce iyiydi. Eskiden bıçakları kendimiz yapıyorduk. Fakat artık sadece alım-satımını yapıyorum. Cep ve diğer bıçak çeşitlerini yapıyor, Denizli, Bursa ve Trabzon bu illere gönderiyorduk. Gücüm yettikçe paslanmaz çelik cep bıçaklar yapmaya çalışıyordum..” dedi.

Yaşlılıktan dolayı bırakmak zorunda kaldığı mesleğini bıçak alım-satımı ve bileme ile devam ettirdiğini belirten Culfa, “Artık şimdiye kadar yaptığım bıçakları satıyorum. Bu bıçaklar Fransa’dan geliyordu. Şimdi ise terk ettim. Sadece alım-satımını yapıyorum. Şu anda işlerimiz çok durgun. Bugün daha siftah bile etmedim.” diyerek mesleğine azalan ilgiden yakındı.

Eski gücü kalmadığı için mesleğini bırakmak zorunda kaldığını kaydeden Culfa, “Yaşım 67 bu mesleği yapmaya devam ediyorum. 40 seneden beri de bu meslek ile geçimimi sağlıyorum. İyi-kötü geçinip gidiyoruz. Başka ne yapalım. Gaziantep’te benim gibi eski bıçak ustalarından olan hâlen var. Bıçak yapmak çok zor bir iş. Siparişe göre yapıyoruz. İhtiyarladım. Artık çalışamadığım için sadece alım-satımını yapıyorum. Eskiden çok bıçak yapıyordum. Fakat artık eski gücüm kalmadı.” ifadelerini kullandı. (İbrahim Koçyiğit-İLKHA)  

 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.