Elektrik kesintilerinin tek nedeni kaçak kullanım

Elektrik kesintilerinin tek nedeni kaçak kullanım

Kış aylarıyla birlikte Güneydoğu'da ısınma amaçlı yüksek düzeydeki kaçak elektrik tüketimi, mevcut altyapının zarar görmesine ve elektrik kesintilerine yol açıyor.

DİYARBAKIR – Yaklaşan kış aylarıyla birlikte Güneydoğu Anadolu’da yüksek düzeydeki elektrik tüketimi, mevcut elektrik altyapısının zarar görmesine ve sık sık elektrik kesintilerine yol açıyor

 

Sadece geçtiğimiz yıl kış ayları boyunca bölgede bine yakın trafo, aşırı yüklenmenin neden olduğu ısınmadan dolayı yaşanan patladı  ya da arızalandığı bildirildi.

 

Yetkililer, benzer durumların bu kış mevsiminde de  yaşanmaması için vatandaşlara ısınma için şimdiden odun kömür almalarını, aksi takdirde kışın yaşanacak bakım onarım nedeniyle sık sık  elektrik kesintileriyle karşılaşılabileceği uyarısında bulunuyor.

 

Kaçak kullanım, tüketimi iki katına çıkarıyor

 

Dicle bölgesinde kış aylarıyla birlikte elektrik tüketimi iki katına çıkıyor. 2013 yılının Ekim ayında bölgede abone başına aylık  780 Kilowatt/saat elektrik tüketilirken, soğukların iyice bastırdığı 2014 Ocak ayında ise tüketim abone başına aylık  1425 Kilowatt/saat’e ulaşıyor. Bu tablo, kış aylarıyla birlikte Dicle bölgesinde yaşanan israfın üzerine, bir  de ısınma tüketiminin eklendiğini gösteriyor.

 

Bine yakın trafo kışın aşırı yüklenmeden patladı

 

Bölgede geçtiğimiz yıl tüketimin zirve yaptığı kış mevsimi döneminde, sisteme aşırı yüklenme nedeniyle çok sayıda trafo patlamaları  yaşanmıştı. 2013 yılında bölge genelinde gerçekleşen bin 384 trafo patlaması /arızasından  940’ının,  kış mevsiminde kaçak elektrikle ısınmadan dolayı aşırı yüklenme sonucunda meydana geldiği  belirlendi. Bu rakam, tüm Türkiye’de yaşanan trafo patlamalarına yakın bir rakam olarak ifade ediliyor.

 

Yetkililer, önümüzdeki kış mevsiminde sisteme yapılacak aşırı yüklenme ve kaçak tüketimde olabilecek yüksek artışın, elektrik kesintilerini de beraberinde getireceğine dikkat çekilerek, vatandaşların bu konuya duyarlı olmaları  gerektiği vurgulandı. (İLKHA)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler