Elektrik kesintisi yaşayan köylü çareyi güneş enerjisinde buldu

Elektrik kesintisi yaşayan köylü çareyi güneş enerjisinde buldu

Diyarbakır’da sık sık elektrik kesintisi yaşayan köylü, kendi imkanıyla elde ettiği küçük ebatlı güneş paneliyle elektrik ihtiyacını gideriyor.

Diyarbakır’ın Çınar ilçesi Karatepe (Kadirko) köyüne bağlı Karasungur (Geliyêbûka) mezrasında sık elektrik kesintisi yaşayan köylü çareyi küçük ebatlı güneş panelleriyle buldu.

Piyasada hazır satılan panelleri sabahın erken saatlerinde güneş görebilecek şekilde pencere ya da evin çatısına yerleştiren köylüler, elektrik kesintisinin uzun sürmesi halinde panellerden dolan aküden enerji ihtiyaçlarını karşılıyorlar.

“Bulutlu havalarda panel enerji almıyor, güneş olduğunda ise tam doluyor”

Güneş enerjisi ile tam dolan bir akünün 2-3 saat elektrik verdiğini söyleyen Mustafa Sinekçi, “Köyümüzde sık sık elektrik kesintisi yaşıyoruz. Akü dolduğunda 2-3 saat elektrik veriyor, bitikten sonrada uyuyoruz. Panel ile akü arasında bulunan düğmeye basıldığında çalıştırıyoruz ve elektrikten faydalanıyoruz.  Bulutlu havalarda panel enerji almıyor, güneş olduğunda ise tam doluyor.” ifadelerini kullandı.

“Bazen elektrik arızası oluyor, 2 gün boyunca elektriksiz kalıyoruz”

Diyarbakır merkezde paneli aldığını söyleyen Sinekçi sözlerine şöyle devam etti:

“Burada elektrik sorunumuz var, bazen gece hiç elektrik olmuyor, gündüz ise bir iki saat geliyor tekrar kesiliyor. Hayvanlarımız var, onlara bakamıyoruz elektrik olmadığı için. Soba ile çay yapıyoruz olsa semaver kullanıyoruz. Elektrik olmadığında karanlıkta kalıyoruz. Bu şekilde mağdur oluyoruz. Bazen elektrik arızası oluyor, 2 gün boyunca elektriksiz kalıyoruz. Tüm yetkililer sesleniyoruz; elektriğimiz gitmesin.”

Aile geçimini hayvancılıkla sağlayan Sinekçi, yaylalarda enerjisinden istifade ettiği panelleri kışın da kullandığını belirtti.

Yazın yaylarla elektrik ihtiyacını panellerden elde ettiklerini dile getiren Sinekçi, “Hayvancılıkla ile uğraşıyoruz. Yaylaya gittiğimizde çadırda yaşıyoruz. Bu paneli çadırın üzerine bırakıyoruz, güneş enerjisini alan panel aküyü dolduruyor. Bu şekilde akü doluyor. Biz de çadırda kaldığımızdan gece elektrik olarak kullanıyoruz.” dedi.

İLKHA















HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.