Diyarbakır’da elektrik panolarına otomatik sayaç okuma sistemi foto

Diyarbakır’da elektrik panolarına otomatik sayaç okuma sistemi foto

Diyarbakır’da ev ve iş yerlerinde kullanılan elektrik panoları, ‘Otomatik Sayaç Okuma Sistemi’ ile değiştiriliyor.

Dicle Edaş Elektrik Dağıtım Şirketi (DEDAŞ) tarafından Diyarbakır’ın merkez Kayapınar ve Yenişehir ilçelerinde mevcut elektrik panoları, uzaktan sayaç okuyabilen ve arıza tespiti yapabilen panolarla değiştiriliyor.

Kimi vatandaşlar DEDAŞ’ın teknolojiye yapmış olduğu yatırımları olumlu karşılarken, kimi vatandaşlar da elektrik arızaların giderilmesine ve faturalara yansıtılan, iletim bedeli, dağıtım bedeli, kayıp kaçak bedeli, sayaç okuma bedeli, TRT payı gibi bedellerin kaldırılmasına öncelik verilmesini istedi.

Diyarbakır’da her binada ıslahat çalışması başlattıklarını söyleyen DEDAŞ Diyarbakır İl Müdürü Bülent Uğur Yaka,” Şu anda Diyarbakır Bağlar ve Huzurevleri’nde bu projemizi devam ettiriyoruz. Bini aşkın binada yaklaşık 30 bin abonede katlarda olan ölçü devrelerini bina girişlerine alarak uzaktan okuma sistemini de devreye sokarak her binamızı ve her abonemizi takibe aldık. Bu değişimlerde abonelere hiçbir ücret külfet yüklemedik.” dedi.

Otomatik Sayaç Okuma Sistemi (OSOS) sistemiyle hedeflerinin kayıp kaçak enerji tüketiminin önüne geçmek olduğunu belirten Yaka, ”Amacımız bu sistemle halkımıza kesintisiz enerji sağlamaktır. Tabi kentte ciddi miktarda bir kayıp kaçak kullanımı mevcut. Bu sistemle bunun da önüne geçiyoruz.” ifadelerini kullandı.

OSOS biriminde, sayaçlara bağlanan modem vasıtasıyla uzaktan fatura okuması ve abonelerin tüketim alışkanlıklarının analizinin yapıldığını belirten OSOS birimi yöneticisi Mehmet Efe,” Uzaktan okuma sistemi sayesinde herhangi bir arıza durumunda abonelerin bildirmesine gerek kalmadan biz buradan bunu tespit edip ona göre işlemleri gerçekleştiriyoruz. Abonelerimizin faturalarını mail üzerinden gönderiyoruz. Ayrıca abonelerimize açtığımız bir portal aracılığıyla abonelerimiz de kendi tüketimini takip edebilecek.” 

Amaçlarının kesintisiz enerji sağlamak olduğunu söyleyen Saha Sorumlu Elektrik Elektronik Mühendisi Gürkan Arın,” Bu bölgelerde en büyük sorun elektrik kesintileriydi. Elektrik kesintilerinin ve kullanılan kayıp-kaçağın önüne geçmeyi hedefliyoruz.” dedi.

Faturalara yansıtılan bedellerin kaldırılmasını isteyen bina sakinlerinden Cihad Varal,” Değişen panolar teknoloji adına sevindirici bir adım, ama inşallah şimdiye kadar çektiğimiz sıkıntıların, elektrik kesintilerinin önüne geçilir. Kullandığımız enerji 20 lira fakat gelen fatura 80 lira 100 lira. Vatandaş açısından eğer faturalara yansıtılan kayıp kaçak bedeli, TRT bedeli gibi bedeller kaldırılmayacaksa komple binayı değiştirseler bir faydası yok.” şeklinde konuştu.

İLKHA













HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.