Elektronikte Irak'taki kayıp Avrupa'da telafi edildi

Elektronikte Irak'taki kayıp Avrupa'da telafi edildi

Elektrik ve elektronikte 8 ayda 8 milyar dolar ihracata ulaşıldı.

 

HABER MRK - Elektrik-elektronik sektörü ihracatı, sekiz aylık dönemde yüzde 6,6 artarak 8 milyar dolara ulaştı. En fazla ihracat İngiltere, Almanya ve Irak’a yapılırken; Fransa, Türkmenistan, İtalya, İspanya, Azerbaycan-Nahcivan, Rusya ve Polonya ise öne çıkan diğer ülkeler oldu. Beyaz eşya ve elektronik ürün grubunun bulunduğu Dayanıklı Tüketim Malları, bu dönemde yüzde 10,7 artışla 4 milyar 545 milyon dolara ulaşarak sektörün en önemli ihracat kalemini oluşturdu. Ağustos’ta Irak’a olan elektrik-elektronik ihracatında yüzde 48’lik bir düşüş olurken bu kayıp Avrupa’ya yapılan ihracattaki artışla telafi edildi.

 

Elektrik Elektronik ve Hizmet İhracatçıları Birliği’nin (TET) açıkladığı verilere göre; Ocak-Ağustos döneminde beyaz eşya ihracatı yüzde 9,2 artışıyla 2 milyar 308 milyon dolara yükseldi. Sektörün önemli ihraç ürünlerinden TV alıcılarının da yer aldığı elektronik ürün grubunda da geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 12,2 artışla 2 milyar 236 milyon dolarlık ihracata ulaşıldı. Ana ihraç gruplarından olan Elektronik Üretim Dağıtım Ekipmanları ve Kablolar ise elektrik-elektronik ihracatından 3 milyar 468 milyon dolarlık pay aldı.

 

Elektrik-elektronik sektörü Ağustos ayında 877 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirirken, geride bıraktığımız ayda en fazla ihracat yapılan ülkeler İngiltere, Almanya, Fransa, Irak, Türkmenistan, Azerbaycan-Nahcivan, İspanya, Rusya, İtalya ve Polonya olarak sıralandı.

 

Elektrik-elektronik ihracatının yarısı Avrupa ülkelerine gerçekleşti
Avrupa ülkelerinin sektörün en önemli pazarı olma özelliğini sürdürdüğünü belirten Elektrik Elektronik ve Hizmet İhracatçıları Birliği (TET) Yönetim Kurulu Başkanı Fatih Kemal Ebiçlioğlu, “Elektrik-elektronik ihracatının yaklaşık yüzde 50’sini Avrupa ülkelerine gerçekleştiriyoruz. Avrupa’daki toparlanma sınırlı da olsa sektörümüz açısından önemli olmaya devam ediyor. Diğer taraftan Irak ve Ortadoğu genelinde yaşanan istikrarsızlığın ihracatımıza olumsuz yansımalarını görüyoruz. Ağustos’ta Irak’a olan elektrik-elektronik ihracatı yüzde 48’lik bir düşüş kaydetti. Ancak tüm bu gelişmelere rağmen iyimserliğimizi koruyor ve ihracatçılarımıza yeni pazarlar açarak bu kayıpları telafi etmenin yollarını arıyoruz” şeklinde açıklamada bulundu. (İLKHA)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler