‘Emeğimizin karşılığını alamıyoruz’

‘Emeğimizin karşılığını alamıyoruz’

Mersinli yaş sebze ve meyve yetiştiricileri, üreticinin yetiştirdiği üründen kar elde edemediğini ve emeklerinin karşılığını alamadıklarını belirterek, parayı daha çok aracıların kazandığını söylediler.

Mersinli yaş sebze ve meyve yetiştiricileri, çiftçinin tarlasında ki üründen kar elde etmediğini, fakat hiçbir emek sarf etmeyen aracıların daha fazla kazandığını söyledi.

Ürün yetiştirme konusunda sıkıntı yaşadıklarını ve ürünün satışında kendi el emeklerinin karşılığını alamadıklarını belirten yaş sebze ve meyve yetiştiricileri, hava koşullarından dolayı yaşanan olumsuzlukların kendilerine zarar ettirdiğini sözlerine eklediler.

“Erkenci meyve kazandırır”

Mersin’de çıkan ilk meyvenin her zaman için kazandırdığına dikkat çeken çiftçiler, “Disterek erkenci şeftalinin ardından şimdi Elegantleydi ve yerli meyveler çıkacak. İlk çıkan ürün çok kıymetli oluyor. O da pahalıya gidiyor. Ağustos ve Eylül aylarında çıkan ürün ise ucuza gidiyor. Bundan sonra Bursa şeftalileri piyasaya girecek. Bizim ürün para etmez.” dediler.

“Yetiştirme çok masraflı”

Ürün yetiştirmede çok masrafın gittiğinin altını çizen Mersinli çiftçilerden Osman Dayı, bir ürünün yetişmesi için 4-5 ay öncesinden çalışmaların başladığını sözlerine ekleyerek, “Budaması, çapası, gübrelemesi ve sonrasında ürünün yetişmesi için çeşitli ilaçlar gerekmektedir. Bir ürünün yetişmesi için bir dönemde 5-6 defa ilaçlanıyor. Bu ilacın bir dönümü de en az 100 TL’ye mal olur. Bir ürün yetişene kadar çiftçi hem çok sıkıntı çekiyor hem de istediğini elde edemiyor.” ifadelerini kullandı.

“Ülke kendi fidanlarını kaybediyor”

Son yıllarda Türkiye’nin kendi yerli fidanlarının neredeyse kalmadığını belirten Dayı, şu anda ihracat ve fazla ürün verme meselesi yüzünden Türkiye’nin kendi fidanlarının neredeyse kalmadığını sözlerine ekledi.

Aracılar kazanıyor

Çiftçinin bin bir zahmetle yetiştirdiği üründen kazanamadığını dile getiren Dayı, “ Bir çiftçi bir ürünün yetişmesinde en 5 ay emek sarf ediyor. Daha sonra ürün sağlıklı yetişirse tüccarlar gelip alıyor. Tüccar ürünü tarladan topladıktan sonra sebze haline götürünce ürün kendi fiyatının iki katı para yapıyor. Şuan şeftali tarlada 1 TL. Aracılar bunu alıyor, vatandaşa 2,5 ile 3 TL arasında satıyor. Ürünün yetişmesinde hiçbir emeği olmayan aracılar iki katından fazla kazanıyor.” dedi.

“Emeğimizin hakkını alamıyoruz”

Emeklerinin hakkını alamadıklarını söyleyen Dayı,  son olarak şunları söyledi: “Çiftçi kendi tarlasıyla uğraştığından dolayı o ürünün yetişmesinde sarf ettiği emeğini görmemezlikten geliyor. 10 dönüm tarlası olan bir çiftçinin kazancı ancak masraflarını ve ölmeden geçimini sağlamaya çalışıyor. Bunun yanında miras yoluyla bölünmüş tarlalarda da geçimini sağlamaya çalışan çiftçilerin çoğu farklı işlerle uğraşmak zorunda. Yoksa çiftçilikle kendi geçimini sağlayamaz.”  (Osman Öksüz- İLKHA)






 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.