"Emekliler arasında oluşan farklılıklara son verilmelidir"

"Emekliler arasında oluşan farklılıklara son verilmelidir"

​Emekliler Derneği Batman Şube Başkanı Ekmen, emekli aylıklarında oluşan eşitsizliklere, 2000 öncesi intibak kriterlerine göre çözüm getirilip, emekliler arasında oluşan farklılıklara son verilmesi gerektiğini söyledi.

Türkiye Emekliler Derneği Batman Şube Başkanı Hüseyin Ekmen, emeklilerin yaşadığı sorunlara ilişkin yazılı bir açıklama yaptı.

Açıklamasında emekli aylıklarında oluşan eşitsizliğe çözüm getirilmesi gerektiğini belirten Ekmen, "2000 öncesi emeklilerimizin aylıklarında oluşan farklılıklar, 6283 sayılı kanunla intibak yapılarak giderilmiş; prim kazançları ve prim ödeme gün sayısı aynı olanların aylıklarında eşitlik sağlanmıştır. 2000 sonrasında emekli olanlarında intibaktan yararlanması için Anayasa Mahkemesi’ne yapılan başvurumuz ile ilgili verilen kararda çözüm yeri olarak TBMM gösterilmiştir. Emekli aylıklarında oluşan eşitsizliklere, 2000 öncesi intibak kriterlerine göre çözüm getirilmeli ve emekliler arasında oluşan farklılıklara son verilmelidir." dedi.

"Eksikliğin giderilmesini talep ediyoruz"

2000 sonrasında emekli olanların karma sisteme göre hesaplanan aylıklarda, özelliklede Ekim 2008 sonrası emekli aylıklarında büyük kayıplara neden olunduğunu vurgulayan Ekmen, "2000 öncesi ve sonrası için karma sistem yerine, bütün dönemleri kapsayan tek bir aylık hesaplanma sistemi  getirilmeli, prim kazançları ve prim ödeme gün sayıları aynı olanların aylıkları da eşit olmalıdır. 2006 yılında 5502 sayılı kanunla sosyal güvenlik kuruluşlarının tek çatı altında toplanmasına rağmen, mevzuat bakımından norm ve standart birliğinin sağlanamamasını önemli bir eksiklik olarak değerlendiriyoruz. Bu eksikliğin giderilmesini talep ediyoruz." diye konuştu.

"Katkı payları, emekli aylıklarını küçülten bir uygulamaya dönüşmüştür"

Dini bayramlarda emeklilere ikramiye verilmesiyle ilgili açıklamaların emekliler arasında büyük bir beklentiye dönüştüğü aktarılan açıklamada, "Bu talebimiz sonuçlandırılmalıdır. Emekliler, harcamalarında yüzde 8 KDV, elektrik, doğalgaz ve su harcamalarında ise ortalama yüzde 15 ÖTV vergileri ödemektedir. Vergi iadesi kaldırılmış ve yerine getirilen ek ödeme oranları olan yüzde 4-5 yetersiz kaldığından, emeklilerimizin üzerindeki vergi yükünün azaltılması için ek ödeme oranları yüzde 8-9 a yükseltilmelidir. Katkı payları, emekli aylıklarını küçülten bir uygulamaya dönüşmüştür." ifadelerini kullandı.

"Projemiz belediye tarafından bir yıla yakın imar planı yapılması beklenmektedir"

Batman’da yapılan ve yapılması planlanan konutlarla ilgili de bilgi paylaşan Ekmen, şunları söyledi: "TOKİ iş birliğiyle yapmış olduğumuz bin 633 konutların sahiplerine teslim edildi. Yeni yapacağımız TOKİ ile ilgili 13 Mart 2015 tarihinden beri tapuları alınmış ve TOKİ’ye devri yapılmıştır. Şu anda ihale aşamasına gelmiş olan TOKİ projemiz Batman Belediyesi tarafından bir yıla yakın imar planı yapılması beklenmektedir. Bir an evvel imarın yapılması yaşlılarımızın ve emeklilerimizin hayır dualarını almalarını temenni ederim." 

İLKHA




 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler