Emlakçılar yeni düzenlemeden memnun

Emlakçılar yeni düzenlemeden memnun

Yeni yılda ikinci el konut piyasasına yönelik ve emlakçılar için yapılacak düzenlemeleri değerlendiren sektör temsilcileri, sektörün bu düzenlemelerle hak ettiği itibarı kazanacağına dikkat çektiler.

Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfekçi'nin ikinci el konut piyasası ve emlakçılar için yapılacak yeni düzenlemelere ilişkin açıklamalarının ardından, taşınmaz ticareti hakkında yönetmelik taslağı sektör temsilcilerinin görüşüne açıldı.

Konuya ilişkin değerlendirmelerde bulunan Gaziantep'teki emlakçılar, 2018 yılından itibaren yürürlüğe girmesi beklenen yeni emlak yasasını dört gözle beklediklerini, bu yasayla korsan emlakçıların da önüne geçilebileceğini belirttiler.

Gayrimenkul sektörünün bu yeni düzenlemelerle hak ettiği itibarı kazanacağını belirten Emlakçı Tacim Kervancı, "Şu anda zaten mevcut bazı düzenlemeler var. Ama ülkemizde birçok alanda olduğu gibi bu emlak sektöründe de var olan kanunların uygulanması noktasında gerek halkımız tarafından gerekse bizim sektörümüzdeki esnaf kardeşlerimizden kaynaklı olan bazı sıkıntılar var. Zaten şu an mevcut kanunlar dahi pratize edilemiyor." dedi.

Emlakçıların aldıkları komisyonun resmi bir belge sayılmasını ve Türkiye'nin her yerinde oranların aynı olmasına da değinen Kervancı, "Zaten şu an mevcut olan resmi olarak bir komisyon belirlenmiş. Örneğin alıcı ve satıcıdan yüzde 3 komisyon alınması gibi. Ama özellikle halkımız bu konuda verilen emeği sanki fazladan veya haksız bir kazanç olarak algılıyor ve çok da sıcak bakmıyor. Zaten şu an mevcut olan yüzde 3'ün ancak yüzde birini alabiliyoruz. Kira konusunda da ev sahibinden bedel alınmıyor. Kiracıdan bir kira bedeli alınıyor ki zoraki bir kira bedeli alınacak diye bir dayatma yok." ifadelerini kullandı.

Herkesin emlakçılar arasında yer alamayacağı bu düzenleme ile sektörün hak ettiği itibarı kazanmış olacağını belirten Kervancı, "Bu sektörde bulunmayanlar, bu işi yaptıkları zaman, elbette ki bu farklı sıkıntılara neden oluyor. Bu işin eğitimini almış, ehil olan kişilerin bu işi yapması, halkımıza daha kaliteli hizmet sunulması konusunda önemlidir." şeklinde konuştu.

Konut fiyatlarının çok yüksek olduğunu ve bundan dolayı satışlarının da ciddi anlamda düştüğünü dile getiren Kervancı, bu konuda yerel yönetimlere çok iş düştüğünü ve belli bölgelerin imara açılmasını talep ettiklerini de sözlerine ekledi.

"Esnafı mağdur etmeyecek kâr oranları da belirlenirse çok faydalı olacak"

Yeni emlak taslağının yasalaşması ile emlak işlerinde büyük gelişmeler olacağını belirten emlakçı Bülent Delioğlu, "Bu düzenleme inşallah iyi yönde olacaktır, böyle ümit ediyoruz. Tabi ki bu ortada 'emlakçıyım' diye geçinenler de bu düzenlemeyle elenecektir. Bu da muhakkak ki esnafın faydasına olacaktır. Esnafı mağdur etmeyecek kâr oranları da belirlenirse çok faydalı olacaktır. Kesinlikle bu sektörde bir düzenleme şart ve bundan dolayı bu düzenlemeyi iyi buluyoruz. İnşallah faaliyete geçer ve uygulanır." diye konuştu.

Yeni yılda yürürlüğe girmesi beklenen taslakla birlikte korsan emlakçıların önüne geçileceğini belirten Delioğlu, çok sayıda korsan emlakçının olduğuna işaret ederek, şunları söyledi: "Emlakçı olmayıp da ayaküstü emlakçı takılan; bakkal, manav, kasap, memur, özellikle öğretmen olup emlakçılık yapanlar var. Bunun da önüne geçilecek bir düzenlemenin olmasından çok memnun oluruz. Çünkü bu işi herkes yapıyor. Herkes kendince bir şekilde bir yolunu tutturmuş. Bu düzenleme inşallah gerçek manada emlakçılık yapan, emlakçı olmak isteyen insanlara faydalı olacaktır."

Mevcut olan komisyon bedellerinde de bir çarpıklık olduğunu belirten Delioğlu, "Şu ana kadar yapılan komisyon oranlarında bana göre bir çarpıklık vardı. Örneğin 300 veya 290 bin liralık bir konut alan kişi yüzde 3 komisyon ödüyor. Yaklaşık olarak bu 9 bin liraya tekabül ediyor. Ama 600 bin liralık bir konut alanı ise yüzde bir komisyon ödüyor, bu da 6 bin lira ediyor. Yani 300 bin liralık bir konut alan kişi 600 bin liralık konut alan bir kişiden daha fazla komisyon bedeli ödüyor. Bu da bir haksızlıktır ve sistemin çarpıklığıdır. İnşallah buna da bir düzenleme getirilir." diye belirtti.

"Yeni düzenleme bizim için çok önemli"

Emlakçılar olarak yeni düzenlemeyi dört gözle beklediklerini belirten Emlakçı Yakup Ülker ise şunları dile getirdi: "Yeni düzenleme bizim için çok önemlidir. Biz bu yasayı bekliyoruz. Oda başkanıyla da bizim görüşmelerimiz oldu. Bu konu hakkında özellikle de ara emlakçılar ile çok sorun yaşıyoruz. Sertifikasız, vergi levhası olmayan esnaflarımız var. Bunları tabii ki yeni yasa, bunların tamamına düzenleme getirecektir. Korsan emlakçılar nedeniyle esnaf olarak biz işimizi yapamıyoruz. Bu konuda oda başkanı ve diğer yetkilerini bilgisi var. Yani yeni yasanın çıkması bizim için umut verici."

"Elimizde yeterli daire olmadığından kira ve daire fiyatları arttı"

Gaziantep'te konut fiyatlarının ve kira bedellerinin baya arttığına dikkat çeken Ülker, "Daire fiyatlarında da artış var. Bununla birlikte kiralık daire sorunu yaşıyoruz. Gaziantep'te malumunuz Suriyelilerin göç etmesiyle birlikte çok yoğun bir daire isteği var. Ama elimizde yeterli daire yok. Elimizde yeterli daire olmadığından dolayı da kira fiyatları arttı, aynı şekilde daire fiyatları da arttı." diye belirtti. (İbrahim Koçyiğit - İLKHA)




























 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler