Emniyet raporunda "6-7 Ekim olayları"

Emniyet raporunda "6-7 Ekim olayları"

Diyarbakır'da Kobani bahanesiyle geçen yıl 6-7 Ekim'de düzenlenen izinsiz gösterilere ilişkin İl Emniyet Müdürlüğünce hazırlanan 46 sayfalık rapor, olayların boyutunu gözler önüne serdi

Diyarbakır'da Kobani (Ayn el Arap) bahanesiyle 6-7 Ekim 2014'te gerçekleşen izinsiz gösterilere ilişkin hazırlanan emniyet raporu, olayın vahametini ortaya çıkardı.

Diyarbakır'da geçen yıl düzenlenen eylemlerin neden olduğu can kaybı ve zarar, ihtiyaç sahiplerine kurban eti dağıtırken öldürülen Yasin Börü ve arkadaşları için hazırlanan soruşturma dosyasındaki 46 sayfalık emniyet raporunda yer aldı.

Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) İl Başkanlığı ve Demokratik Toplum Kongresi (DTK) tarafından halka sokağa çıkılması yönünde çağrıda bulunduğu ifade edilen rapora göre, Diyarbakır'daki olaylarda Yasin Börü ve arkadaşlarının da bulunduğu 12 kişi hayatını kaybetti, 65 vatandaş ile aralarında 4. sınıf emniyet müdürü ve komiser yardımcısının da bulunduğu 14 güvenlik görevlisi yaralandı. 

Olaylarda 144 özel bina ve iş yeri, 16 kamu binası, 6 av bayisi, 17 özel ve kamu bankası, 4 okul, bir müze, 88 özel araç, 40 kamu aracı, bir parti binası ve 36 MOBESE kamerası zarar gördü.

- Güvenlik önlemleri artırıldı

Bölge geneline yayılan toplumsal olaylar nedeniyle Diyarbakır'da güvenlik önlemleri artırıldı. Bu kapsamda toplumsal olaylara müdahale etmek için 556'sı çevik kuvvet 871 polis memuru görevlendirildi. Muş, Ankara, Ordu, Tokat, Sivas, Kırşehir, Eskişehir, Sinop ve Bolu'dan 9 Toplumsal Olaylara Müdahale Aracı (TOMA) takviye edildi. Gözaltına alınan 189 kişiden 175'i nöbetçi mahkemeye sevk edildi, şüphelilerden 45'i tutuklandı.

Olaylarda Yasin Börü ile arkadaşları Hasan Gökguz, Ahmet Dakak ve Riyat Güneş'in vahşice öldürülmesi, bir kişinin de yaralanmasına ilişkin 34 sanık hakkında 5 kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası istemiyle dava açıldı.

Davanın güvenlik gerekçesiyle Ankara 2. Ağır Ceza Mahkemesinde görülmesine karar verildi.

- Sokağa çıkma yasağı ilan edildi 

Olaylar nedeniyle sokağa çıkma yasağı kararı alındığı hatırlatılan raporda, tüm eğitim kurumlarının 13 Ekim 2014'e kadar tatil edildiği, 294 kişi hakkında "Sokağa çıkma yasağını ihlal ettikleri" gerekçesiyle işlem yapıldığı belirtildi.

- Alman gazetecilere gözaltı

Olaylarda, "Çocuklara lastik yaktırıp haber yapmaya çalıştıkları" iddiasıyla gözaltına alınan Almanya uyruklu serbest gazeteci olduğu öğrenilen Björn Kietzmann, Ruben Martin Neugebauer, Christian Grodotzki ile gezi amaçlı Diyarbakır'a geldiği belirtilen Alexandra Yvonne Karın Kaprzok ve Christian Vincent Gruber, işlemlerinin ardından serbest bırakıldı.

Kentte, gösteriler nedeniyle bölgedeki kültür ve sanat etkinlikleri de olumsuz etkilendi. Diyarbakır Devlet Tiyatrosunca 9 Ekim'de sahnelenmesi planlanan oyun ve bazı organizasyonlar ertelenirken, bölgenin sosyal yaşamı, turizmi ve ekonomisi de sekteye uğradı.

Olaylarda zarar gören 73 esnafa Diyarbakır Valiliği tarafından 234 bin 997 lira ödeme yapıldı.

Diyarbakır Valiliği bünyesinde oluşturulan zarar tespit komisyonu tarafından 6-7 Ekim olayları "terör olayları" kapsamında değerlendirilmişti.

Olaylarda hayatını kaybeden 8 kişi için yapılan başvurudan 7'si çatışmalı ortamda zarar gören, yakınlarını kaybeden, alıkonulduğu için iş kaybı yaşayan vatandaşların mağduriyeti, Terör ve Terörle Mücadeleden Doğan Zararların Karşılanması Hakkında Kanun kapsamında tazmin edilerek, komisyon tarafından aralarında Yasin Börü'nün de yer aldığı 6 kişinin ailesine 170 bin lirayı bulan tazminat ödenmişti.

AA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler