En büyük sorunumuz işsizlik video foto

En büyük sorunumuz işsizlik video foto

1 Mayıs İşçi ve Emekçiler Bayramı’nın kendileri için bir şey ifade etmediğini söyleyen işçiler, yaşadıkları en büyük sorunların başında işsizliğin geldiğini söyledi.

1 Mayıs İşçi ve Emekçiler Bayramı’nın kutlandığı bu günde İLKHA mikrofonlarına konuşan işçiler, yaşadıkları en büyük sorunların başında işsizliğin geldiğini söyledi.

1 Mayıs İşçi ve Emekçiler Bayramı yurdun birçok yerinde çeşitli etkinliklerle kutlanıyor. Özellikle Suriye ve Irak’ta yaşanan çatışmaların Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesine göçe neden olduğunu söyleyen işçiler, bunun da beraberinde işsizliği arttırdığına dikkat çekti.

İşsizlik oranının had safhada olduğunu belirten İnşaatçılar ve Yapıcılar Derneği Başkan Vekili Mustafa Yıldırım, “Kahvehaneler dolup taşıyor. İş ortamları maalesef çok daralmış durumda. Terör olaylarının yaşandığı bölgelerde sermaye kaçıp gitti. Temennimiz odur ki olaylar sona ersin sermaye bir daha geri dönsün ki o yakası kirli, elleri nasırlı işçiler belki o zaman bir bayram yapabilirler. Tabi bu iş ortamı hazırlama konusunda en büyük görev devlet yetkililere düşüyor. Yetkililerin bu konuda iş ortamı oluşturmaları gerekiyor.” diye konuştu.

Çok ağır şartlar altında inşaatlarda çalışan işçilerin sigortalı olma hakkının tam olarak verilmediğini söyleyen Yıldırım, konuşmasına şöyle devam etti: “Birçok işveren maalesef yanında çalışan işçilerinin sigortasını tam olarak yatırmıyor. İşçi olarak çalıştığım günlerde işverenim sigortamı sadece ayda bir yatırıyordu. Bu haksızlığın ortadan kalkması için Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının denetleme mekanizmasını çalıştırması lazımdır.”

“Artık özel sektörde de iş bulma imkânımız kalmamış”

Sabahın erken saatlerinden itibaren iş bulma umuduyla işçi kıraathanesinde bazen öğlene kadar bazen de akşama kadar beklediğini belirten İ. A, isimli işçi, “En büyük sorunumuz işsizlik. Bu kadar beklememize rağmen çoğu zaman iş bulamıyoruz. Haftada bazen bir veya iki defa ancak iş bulabiliyoruz. Bazen de bulamıyoruz. Düzenli bir iş imkânımız yok. Eskiden İŞKUR üzerinden çalışabiliyorduk ama şimdi hepsi torpil olduğu için tanıdığı olanlar ancak iş bulabiliyor. Bir de çok sayıda Suriyeli olduğu için artık özel sektörde de iş bulma imkânımız kalmamış.” dedi.

Diğer insanlar gibi en büyük sıkıntısının işsizlik sorunu olduğunu ifade eden M.B, şöyle konuştu: “Ben şu an borçluyum ve bunun için de aile içi problemler yaşamaya başladım. Ben durumumu izah etmek için Cumhurbaşkanına mektup yazdım. Daha sonra valilik beni çağırarak kaymakamlığa gönderdi onlar da beni vakfa yönlendirdi. Şu ana kadar bir gelişme yok, hâlâ bekliyorum.”

“İşsizlik sorununa acilen bir çözüm bulunmalı”

Üç yıldır İŞKUR’a başvurduğu halde kendisine herhangi bir iş çıkmadığını belirten M.B, ayda yaklaşık 70 TL gelen elektrik faturasını dahi ödeyemediğini, yetkililerden işsizliğin çözümü için bir adım beklediklerini söyledi.

Özellikle Suriyelilerin yoğun bir şekilde iç çatışmalardan kaçarak Şanlıurfa’ya göç etmesinin kendilerini çok olumsuz etkilediğini ifade eden A.K, ise kentte yaşanan işsizlik sorununa acilen bir çözüm bulunmasını istedi.

İLKHA













HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler