“En büyük zenginliğimiz kültürel mirasımızdır”

“En büyük zenginliğimiz kültürel mirasımızdır”

Gaziantep'te çok sayıda yerli ve yabancı arkeoloji uzmanında katıldığı ‘AB-Türkiye Anadolu Arkeoloji Enstitüsü Projesi Uluslararası Araştırma’ konferansı gerçekleştirildi.

Gaziantep’te özel bir otelde düzenlenen ‘AB-Türkiye Anadolu Arkeoloji Enstitüsü Projesi Uluslararası Araştırma’ Konferansında konuşan Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, Gaziantep’te 'Anadolu Arkeoloji Enstitüsü' kurulması çalışmalarına başlandığını söyledi.

Gaziantep'in ve Anadolu topraklarının kültürel açıdan çok zengin olduğunu belirten Şahin, “Zamanda yolculuğun en önemli duraklarından bir tanesindeyiz. İnsanlık tarihi kadar eski bu coğrafyada bizim en büyük zenginliğimiz kültürel mirasımızdır. Yapacağımız proje ve çalışmalarda doğru bilgiye ihtiyacımız var. Bilginin bu alanda en önemli güç olduğu bir dönemden geçiyoruz.” dedi.

Kent olarak en büyük zenginliğin kültürel miras olduğunu belirten Şahin, “Yüzyıllardır bu coğrafyada medeniyetler en güçlü dönemini yaşamış, ama bunu dünyaya anlatmakta yaşanmışlığını ve tarihini bir çekim gücü oluşturmada yeterince başarılı olamamış ve anlatamamışız. Bunun hepimiz üzerinde bir sorumluluğu var. Dolayısıyla bizim zamanı çok iyi yönetmemiz gerekiyor. Son dönemlerde vakıfların restorasyonların yükselen bir değer olduğunu ve bu değerlerin artık bizim için altından madenden ekonomik kalkınma kadar önemlidir. Bugün baktığımızda büyük medeniyetlerin önemli eserlerinin bu şehirde olduğunu görüyoruz. Dünyanın en iyi müzelerine gittiğiniz zaman Anadolu'nun en büyük hazinelerinin oradaki müzeleri nasıl süslediğini görüyorsunuz.” ifadelerini kullandı.

Burada bir arkeoloji enstitüsünün kurulmasının geç kalınmış bir ihtiyaç olduğunu da belirten Şahin, şöyle devam etti:

“Bilgiyi toparlamamız ve bilimsel manada buraya bir enstitü bir arkeoloji enstitüsünün kurulması ihtiyacının çok önemli bir ihtiyaç olduğunu gördük ve çok önemli bir projeye Büyükşehir Belediyesi olarak ilgili bakanlıklarımızla çok yoğun çalışarak bu aşamaya getirdik. İnşallah yarın buradan çıkacak çıktıyla bunun biz bire bir takipçisi olacağız. Özellikle kentler yarışında bölgesel yarışta biz bu konuda iddialıyız. Daha önce başlamış olan çalışmaları hızlı bir şekilde toparlamak ve ilgili bütün birimleri koordine etmek durumundayız. Zaman işbirliği yapma zamanı, koordinasyon zamanı, teoriyle pratiği birleştirme zamanı, yerelden evrensele, evrenselden yerele hareket etme zamanıdır. İşte bu alan bize bu imkanları ve bu fırsatları sunuyor. Bizim için en önemli şey doğru bilgiyi almamız doğru kararlar vermemizdir. Çünkü arkeolojik alan ciddi bir uzmanlık istiyor. Bu konuda hızlı olmamız lazım.”

Program daha sonra basına kapalı olarak devam ederken, bugün başlayan program yarın son bulacak. (İbrahim Koçyiğit-İLKHA) 









HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.