Enerji Bakanlığı: Yunanistan hukuk dışı kurallara tevessül etmemeli

Enerji Bakanlığı: Yunanistan hukuk dışı kurallara tevessül etmemeli

​Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Barbaros Hayreddin Paşa Sismik Araştırma Gemisine Yunanistan Deniz Kuvvetleri tarafından yapılan taciz girişimine tepki gösterdi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Barbaros Hayreddin Paşa Gemisinin Akdeniz’deki sismik araştırma faaliyeti sırasında Yunanistan Deniz Kuvvetleri tarafından yapılan taciz girişimine tepki gösterdi.

Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, Barbaros Hayreddin Paşa Sismik Araştırma Gemisinin Akdeniz’deki kıta sahanlığında bugün başlattığı sismik araştırma faaliyetinin Yunanistan Deniz Kuvvetleri tarafından taciz edilmeye çalışıldığı hatırlatıldı.

"Türkiye uluslararası hukuktan kaynaklı haklarını sonuna kadar savunmaya devam edecektir"

Söz konusu müdahale çabasının Barbaros Hayreddin Paşa Sismik Gemisine refakat eden Deniz Kuvvetleri Komutanlığına bağlı unsurlar tarafından yapılan manevralarla engellendiği ifade edilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

 "Türkiye’nin kendi münhasır ekonomik bölgesinde uluslararası hukuka uygun gerçekleştirdiği faaliyetlerin engellenmeye çalışılması uluslararası hukuk kurallarıyla hiçbir şekilde bağdaşmamaktadır.

Türkiye uluslararası hukuktan kaynaklı haklarını sonuna kadar savunmaya devam edecektir. Yunanistan’a ikili ilişkilerin ve iyi komşuluk ilişkilerinin sürmesi adına hukuk dışı kurallara tevessül etmemesi ve bölgedeki gerilimi tırmandıracak her türlü girişimden uzak durmasını tavsiye ediyoruz."

Dışişleri Bakanlığı da tepki gösterdi

Öte yandan, Dışişleri Bakanlığı da yaptığı yazılı açıklamayla Yunanistan'a tepki gösterdi:

Bakanlık, açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

"R/V “Barbaros Hayreddin Paşa” gemisi tarafından Akdeniz’deki kıta sahanlığımızda bu sabah (18 Ekim) itibariyle yeni bir sismik araştırma faaliyetine başlanmıştır.

Yunan Dışişleri Bakanlığı tarafından bu hususta dün yapılan basın açıklaması uluslararası hukuk bakımından tamamen temelsizdir. Yunanistan’ın gerçekçi olmayan iddialarında ısrar etmesi¸ ikili ilişkilere ve bölge istikrarına zarar vermekten başka bir sonuç doğurmayacaktır.

Türkiye kıta sahanlığında uluslararası hukuktan kaynaklanan egemen hak ve yetkilerini kullanmaya devam edecektir. Bu vesileyle Yunanistan’a bölgede bir tırmanmaya neden olacak davranışlardan uzak durmasını salık veriyoruz." 

İLKHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.