“Enerjide alternatifler düşünülmemiştir”

“Enerjide alternatifler düşünülmemiştir”

Enerji Bir-Sen GAP Şubesi, Türkiye genelinde önceki gün yaşanan elektrik kesintisi ile ilgili düzenlediği basın toplantısında, kesintilerin kurumların tamamen kontrolsüz olarak özel sektöre devrilmesinden kaynaklandığı belirtti.

Sendika olarak her platformda özelleştirmeden taraf olduklarını ancak kurumlar özelleştirilirken kontrolün deneyimli kamu personelinde kalması gerektiğini belirten Enerji Bir-Sen GAP Şube Başkan yardımcısı Ali Yücel, enerji sistemin özel sektörün insafına bırakıldığına dikkat çekti.

“Enerji de alternatifler düşünülmemiştir”

Son günlerde özellikle bölge başta olmak üzere sistem dışı kalan üretim kaynaklarının, yapılmış olan yanlış manevraların bu süreci tetiklediğini belirten Yücel, “Eğer iddia edildiği gibi, İzmir de 2 özel santral tarafından, gerekçesi ister fiyat düşüklüğü veya başka bir şey olsun fark etmez, sisteme enerji verilmemesi sonucu aşırı yüklenme neticesinde, frekanslardaki  dalgalanmalar sonucunda, devrede olan diğer bazı santrallerde sistem dışı kaldığı doğru is,e bu sonuç göstermektedir ki, enerji de alternatifler düşünülmemiştir.” Dedi.

“Gaziantep’te enerji ile ilgili yeteri kadar yatırım yapılmamıştır”

Gaziantep’te yaşanan elektrik kesintilerine de değinen Yücel, “Gaziantep ilimiz elektrik kesintisinde deneyim sahibi bir şehrimiz haline gelmiştir. Gaziantep’te enerji ile ilgili yeteri kadar yatırım yapılmamıştır. Bunu örneklendirecek olursak, hali hazırda bir sanayi şehri olan Gaziantep’te halen faaliyette olan kamuya ait trafoların sayısı 10’u bulmazken, Şanlıurfa’da bu sayı 30 civarındadır.”şeklinde konuştu.

“Sistem özel sektörün insafına bırakılmıştır”

“Bu kesintiler bir kez daha göstermiştir ki özelleştirilen kurumlar tamamen, kontrolsüz olarak özel sektörün eline terk edilmiştir” diyen Yücel, “Sendika olarak her platformda özelleştirmeden taraf olduğumuzu ancak özelleştirirken kontrolün, deneyimli kamu personelinde kalmasını savunmuştuk. Ancak özelleştirilmelerde kamu tamamen devre dışı bırakılmış, sistem özel sektörün insafına bırakılmıştır. Bunun soncunda özel sektör kâr amacı güderek, ülke çıkarı söz konusu olsa bile, kendisi zarar göreceği zaman kendi menfaatini düşünmektedir. Bu durum 2007’de 20’ye yakın ilimizin enerjisiz kaldığı dönemde de, özel sektör zarar ettiğini gerekçe göstererek devreye girmemiş, bu illerin saatlerce karanlıkta kalmasına neden olmuştur.” ifadelerini kullandı.

Elektrik piyasası kanunu ile bazı kanunlarda değişiklik yapılmasına dair kanun tasarısının komisyonda kabul edildiğini belirten Yücel, “Kurulca belirlenen kayıp-kaçak hedef oranlarını geçmemek kaydıyla, teknik ve teknik olmayan kayıplara ilişkin maliyetler dağıtım tarifelerinde yer alacak ve tüketicilere yansıtılacak. Kanunun yürürlüğe girdiği tarihten önce açılmış olan her türlü ilamsız icra takibi, dava ve başvurular hakkında bu hükümler uygulanacak.”diye konuştu.

Son bir ayda vuku bulan elektrik kesintilerinden dolayı bölgedeki enerji dağıtım şirketinin, Gaziantep’teki birçok aboneye tazminat ödemesi gerektiğini belirten Yücel, son olarak elektrik kesintileri ile ilgili vatandaşlara bilgi vererek, “Yönetmeliğe göre dağıtım şirketi, 1 yıl içerisinde imar alanı içinde bildirimsiz yani arıza oldu diyerek 48 saat önceden kesinti ilanı vermeden elektriği en fazla 48 saat kesebilir. Eğer bu saat aşılırsa bu kesintiden etkilenen tüm abonelere yönetmelikte belirtilen miktarda   tazminat ödemek zorundadır. Yine yönetmelikte bildirimli olarak yani bakım yapacağı veya bir işlem için elektrik keseceğini 48 saat önceden basın yoluyla duyurması halinde bir abonenin en fazla imar alanı içinde 24 saat veya 6 kezden fazla olursa yine tazminat ödemekle yükümlü olduğu belirtilmektedir.” dedi.(İbrahim Koçyiğit- İLKHA)

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.