Engelli olan Suriyeli aileler yardım bekliyor

Engelli olan Suriyeli aileler yardım bekliyor

Ülkelerindeki iç savaştan kaçarak Batman'a yerleşen; görme ve yürüme engelli olan Suriyeli aileler, yetkililerden yardım talebinde bulundular.

BATMAN – . Ülkelerindeki iç savaştan kaçarak Batman’a sığınan kör ve sakat olan Suriyeli aileler, kendilerini geçindirmek için yetkililerden yardım isteğinde bulundular.

 

Ülkelerindeki iç savaştan kaçarak Yaklaşık 2 yıldır Batman’a sığınan Suriyeliler, kendi imkânlarıyla tuttukları kiralık olan derme çatma evlerde kıt kanat geçiniyor.

 

Bazıları ellerinde olan meslekler sayesinde ihtiyaçlarını çalışarak geçinirken bazıları ise, kör, sakat ve engelli olmaları nedeniyle kendilerine yapılan yardımlar sayesinde hayata tutunabiliyor.

 

Suriye’ye bağlı Qamişlo kentinden  iç savaştan dolayı kaçarak Batman’a sığınan Ahmet, Süleyman ve Hüseyin aileleri yokluk içinde kıvrandıklarını söyleyerek yaşadıklarını İlke Haber Ajansı’na anlattı.

 

Suriye’de tansiyon nedeniyle sağ gözü kör olan 84 yaşındaki Ferhan Ali Ahmet, sol gözünün kurtarılması için Türkiye’de ameliyata girmiş fakat ameliyat başarı geçmeyince sol gözü de kör oldu. 4 çocuğu olan Ferhan Ali Ahmet ve eşi Zübeyda Muhammed Derviş’e çocukları bakmadığı için kirada kaldı. Daha sonra da kirasını ödemeyince damadı olan Hüseyin Abbaş Ramma’nın yanına sığındı. Burada şimdilik hayatını bir yer döşeği üzerinde gelen gideni göremeden yaşıyor.

 

Kirayı ödeyemedikleri için kayınpederini yanına aldığı söyleyen damat Hüseyin Abbaş Ramma, “Kayınpederim oğlu onu buraya gönderdi. Kiradaydılar. Kendisinden kira istendi veremedi. Parayı veremedi biz verdik. Onu yanımıza aldık. İmkânı ve herhangi bir geliri yok. Hayırseverler yardım etti, etti etmedi hiçbir şeyi yok. Yaşlı olan eşiyle beraberler. Kızı yanımda onu da yanıma getirdim. Benim de imkânlarım yok. İki çocuğum çalışıyor, ben de zor geçiniyorum. Bende hastayım çalışamıyorum. Ama imkânlarım ondan biraz fazladır.” Dedi.

 

 

“Sakat ve bulanık görüyorum diye işten çıkardılar”

2 seneden beridir her iki gözü kör olan annesi, eşi ve çocuklarıyla Batman’a geldiklerini söyleyen gözlerinde bulanıklık ve eli sakat olan 4 çocuk babası Hoşnaf Süleyman ise, “Bir ay çalışıyorum, ondan sonra bana elin sakat, gözün pek fazla görmüyor iş yapamıyorsun, diye işten çıkarıyorlar. İş arıyorum ama bulamıyorum. Bulduğumda iş yapamazsın diyor. Biz bir gün aç, iki gün tok kalsak ta geçimimizi sağlıyoruz. Borçlanıp geçimimizi sağlıyoruz, çalıştığım zaman bu borçları vereceğiz. Boştayım bir iş olursa çalışmak istiyorum. Kendimizi böyle geçindiremeyiz.” Diyerek mağduriyetlerini dile getirdi.

 

“Eşim katledilen oğlu yüzünden ağlamaktan kör oldu”

Savaştan dolayı kaçarak Batman’a sığındıklarını ifade eden 60 yaşındaki Mehmet Halil Hüseyin, 3 çocuklu olan oğlunun savaşta katledildiğini ve 60 yaşında olan eşinin oğlu için çok ağlamasından dolayı kör olduğunu söyledi.

 

Hüseyin, “1 senedir burada bulunuyoruz. Bir erkek çocuğum vardı, 8 kişinin abisiydi. Milletleri için birileri tarafından öldürüldü. Eşim ile 8 çocuğum var. 4’ü evlendi. Oğlumun ise 3 çocuğu ve eşi yanımda. Evimiz yıkıldı, onun için kaçtık. Çalışanımız yok. Erkek evladımızda öldürüldü. 2 kızım var şuanda çalışıyor, günde 10 TL’ye. 10 TL neye yarayacak. Şeker ve kalp hastalığı bende ve eşimde var, kör de olmuş. Çocuğu için kör oldu ve yürüyemiyor.” İfadelerini kaydetti.(Veysi Rüzgar-İLKHA)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.