"Engelli olmayanların empati kurarak bize yaklaşmalarını istiyoruz"

"Engelli olmayanların empati kurarak bize yaklaşmalarını istiyoruz"

Bitlis Valisi Ahmet Çınar, "Dünya Engelliler Günü" dolayısıyla Artık Saklanmak İstemiyorum Bedensel Engelliler Derneğini ziyaret etti.

"3 Aralık Dünya Engelliler Günü" münasebetiyle Artık Saklanmak İstemiyorum Bedensel Engelliler Derneğini (ASİBED) ziyaret eden Bitlis Valisi Ahmet Çınar, dernek çalışmaları hakkında bilgi aldı.

ASİBED ziyaretinde engellilerle bir araya gelen Vali Çınar, dernek üyeleriyle bir süre sohbet ederek, sıkıntılarını dinledi. ASİBED Başkanı Bayram Tutgaç, "Toplumun engelli olmayan kesiminin empati kurarak bize öyle yaklaşmalarını istiyoruz." dedi.

Yaptığı ziyarette konuşan Vali Ahmet Çınar, "Engellilikte hayatın belli alanlarında hızına yaşam şekline etki eden kısıtlamalar var. Bu normaldir. İyi insan olmak önemlidir. Yoksa biri hızlı koşuyormuş, bir oturuyormuş bunun çok önemi yok. Düşünce anlamındaki engellilik olmasın gerisi önemli değildir." dedi.

Engelli vatandaşların her türlü ihtiyaçlarının karşılanması için herkese görevler düştüğünü belirten Çınar, "Herkese ne çokta belediyeler iş düşüyor. Duraklarda, otobüslerde, sosyal etkinliklerde, konser, tiyatro salonlarında, spor salonlarında engelli arkadaşlarımızla ilgili olarak gerekli tedbirlerin alınması gerekiyor. Onların her türlü sportif, sanatsal, sosyal etkinliklerine zemin hazırlayacak çalışmalar yapılmalıdır. Tabi her şey top yekûn her alanda mükemmel olmuyor. Ancak bir gayret gerekiyor. İyi niyet gerekiyor.” ifadelerini kullandı.  

ASİBED Başkanı Bayram Tutgaç, kış mevsiminin başlamasıyla 3 aylık bir kar esareti yaşayacaklarını ve normal insanlar gibi engellilerin de ciddi sıkıntılar yaşadıklarını dile getirdi.

Tutgaç "Biz aslında toplumun bize bakış açışı ile ilgili düşüncelerinin değişmesini, yolların ve zeminin bize göre olmamasından dolayı sıkıntılıyız. Yoksa biz engelimize alıştık. Toplum içerisinde var olma adına bir şeyler yapmaya çalışıyoruz. İşte burada tutmayan ayaklarımızla, tekerlekli sandalyelerimizle bir şeyler yapmaya çalışıyoruz. Toplumun engelli olmayan kesiminin empati kurarak bize öyle yaklaşmalarını istiyoruz. Ne rampa sorunu, ne toplumda engelli, sağlıklı sorunu kalacak. Bizim tek sorunumuz onların yaşam alanlarını bizimle birlikte paylaşmalarıdır. Yoksa bizim hiçbir sorunumuz yok. Biz hasta ya da yatalak değiliz. Biz sadece bir araç kullanıyoruz. O da tekerlekli sandalye.” dedi.

Derneğin eksiklikleri hakkında da bilgi alan Vali Çınar, gerekli desteğin en kısa zamanda verileceği sözünü verdi. (Şükrü Tontaş-İLKHA)  

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.