Engelliler: Cami önlerinde dilenci gibi beklemek istemiyoruz

Engelliler: Cami önlerinde dilenci gibi beklemek istemiyoruz

Manevi anlamda kendilerini çok rahat hissettikleri camide namaz kılamamanın üzüntüsünü yaşadıklarını belirten engelliler, cami önlerinde bir dilenci gibi beklemek yerine cami cemaatiyle saf tutmak istediklerini söyledi.

10-16 Mayıs Engelliler Haftası münasebetiyle yurdun birçok yerinde çeşitli etkinlikler düzenleniyor. Sosyal hayatın içinde birçok problemle karşı karşıya olan engelliler ise sadece bir engelli grup için değil tüm engelli grupları için uygun ortamların oluşturmasını istiyor.

İLKHA mikrofonlarına konuşan engelliler, yetkililere çağrıda bulundu. Özellikle manevi anlamda kendilerini çok rahat hissettikleri camide namaz kılamamanın üzüntüsünü yaşadıklarını belirten engelliler, cami önlerinde bir dilenci gibi beklemek yerine camide cemaatle saf tutmak istediklerini söyledi.

Hayatın bütün alanlarında engellerin aşılması temennisinde bulunan Mustafa Göçmez, “Engelli olarak en büyük sorunlarımızdan bir tanesi de camilerdeki sorunumuzdur. Halk arasında hep deriz ki ‘eğer arka saflarda çocuklar yoksa gelecek nesilden korkun’. Ben de diyorum ki eğer camilerde engelli yoksa Allah muhafaza alacağınız ahtan korkun. Camiye gidemeyen, ibadetlerini cemaatle birlikte yapamayanların boyunlarını büktüğünü, derinden bir ah çekip kalbi kırık bir şekilde geri döndüğünü biliyoruz.  İstiyoruz ki bütün engelliler, dini ibadetlerini yapabilsinler. Umarız, başta Diyanet İşleri Başkanlığı ve Şanlıurfa Müftülüğü bu konuda da hassasisyet göstererek camilerde engellilere yönelik gerekli düzenlemeleri yaparlar. 90 senedir engellilerin mahzun kaldığı cami önlerinde dilenci değil de cemaatten, saf tutan  bir birey olmak istiyoruz.” diye konuştu.

“Görme engelliler ve cam kemik hastaları da göz önünde bulundurulmalı”

Görme engellilerin daha çok sorun yaşadığını ifade eden Göçmez, şöyle devam etti: “Tekerlekli sandalyede yaşayanlar sadece kendi sorunlarını dile getirirken görme engelliler sorunlarını tam anlamıyla dile getiremiyor. Yollar yapılırken, kaldırımlar yapılırken görme engelliler ve cam kemik hastalarını göz önünde bulundurulmaları lazımdır. Onların da sosyal hayata katılıma hakkı olduğunun bilinmesi gerekiyor. Bu kusurumuzdan ve hatamızdan ne kadar erken dönersek o kadar kârdır. Çünkü bir vebaldir bir kul hakkıdır.”

Engelli rampalarının olduğu alanlarda uyarı levhası konulması gerektiğini belirten Göçmez, Şanlıurfalı vatandaşlara seslenerek “Sosyal hayata katılabilmemiz için lütfen engelli rampasının önünde ve yaya yolunda arabalarınızı park etmeyiniz” şeklinde konuştu.  

“Sadece bir engelli grup için değil tüm engelli grupları için uygun ortamlar oluşturmalı”

Engellilerin sadece belli bir haftada değil tüm yıl boyunca hatırlanması gerektiğini söyleyen Şanlıurfa Omurilik Felçliler İstihdam Derneği Başkan Yardımcısı Emrah Baş, “10-16 Mayıs Engelliler Haftasını kutluyoruz. Yine engelliler bu hafta da hatırlandı. Dileğimiz sadece engelliler haftasında değil tüm yıl boyunca engellilerin hatırlanmasıdır. Sadece bedensel engelliler değil, görme engelliler, işitme engelliler ve diğer tüm engelli gruplarının şehir içinde ulaşımda hiçbir sıkıntı yaşamadan bir hayat sürdürmeleridir. Bedensel engelliler için iyileştirmeler var, yalnız gerek görme ve işitme engelliler için henüz bir çalışma göremiyoruz. Tüm engelli gruplara aynı şekilde hizmet edilmesini istiyoruz.” ifadelerini kullandı.

Görme engellilerin yürüyebileceği alanlar olmasını isteyen görme engelli Hasan Şil ise, “Görme engellilerinin rahat yürüyebileceği yaya kaldırımı olursa iyi olur. Mesela bazen yürüyoruz. Önümüzde engel yok diye ama bir bakıyoruz diz boyu bir kaldırıma tak diye vurmuşsun. Onlarda olmazsa çok güzel olacak. Yine de çok şükür.” dedi. (Ramazan Casuk, Osman Gülebak-İLKHA)













HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.