"Engelliler için en büyük sıkıntı işsizliktir"

"Engelliler için en büyük sıkıntı işsizliktir"

'Dünya Engelliler Haftası' münasebetiyle açıklamalarda bulunan Anadolu Engelliler Derneği Genel Başkanı Abidin Harputluoğlu, engelliler için en büyük sıkıntılardan biri de işsizlik olduğunu söyledi.

10-16 Mayıs tarihleri arasında 'Dünya Engelliler Haftası' münasebetiyle Anadolu Engelliler Derneği Genel Başkanı Abidin Harputluoğlu, başta ulaşım, sağlık ve istihdam alanında sorun yaşadıklarını, hem yetkililerin hem de vatandaşların kendilerine karşı daha duyarlı olmalarını istedi.

Ortalama her 8 kişiden birinin engelli olduğuna dikkat çeken Harputluoğlu, "Yapılan araştırmalara göre Türkiye’de nüfusun yüzde 12.29’u engelli. Bu da ortalama her 8 kişiden birinin engelli olduğu anlamına gelmektedir.  Buna rağmen toplumda hala engellilere dair bir bilinçsizlik var ve bu engellilerin yaşam şartlarında sıkıntılar yaşamasına sebep olmaktadır. Engelliler hakkında yasal yollardan verilen haklar ve belediye hizmetlerinden dolayı eskiye oranla büyük bir gelişme sağlanmış olsa da hala bu konuda birçok engel söz konusudur.  İlimizde var olan hiçbir üst geçit engellilerin geçişine uygun olarak tasarlanmamıştır." dedi.

Engelliler için kolaylıkların geliştirilmediğini belirten Harputluoğlu, "Engellilerin geçişi için yapılan güzergâhlara araçlar park edilerek engellilere engel oluşturuluyor.  Yaya geçitlerinde engellilere geçiş hakkı tanınmayıp engelliler görmezden geliniyor.  Belediye otobüslerinde engelliler için bir takım kolaylıklar gerçekleştirilse de özel sektör de ki şehir içi toplu taşıma da hala engelliler için hiçbir kolaylık gerçekleştirilmedi." ifadelerini kullandı.

"Engelliler için en büyük sıkıntılardan biri işsizliktir." diyen Harputluoğlu daha sonra şunları kaydetti:   "Devlet dairelerinde engellilere kısmen istihdam sağlanıyor olsa da özel sektörde engellilerin istihdamına dair hiçbir çalışması bulunmamaktadır.  Engellilerin güçleri nispetinde çalışabilecekleri bir mesleki eğitim çalışması bulunmamaktadır."

Harputluoğlu Lokanta, kahvehane, ATM gibi mekânlarda engellilere kolaylık sağlanmadığını belirterek, engellilerin zor anlar yaşadığını söyledi.

Engellilerin bu toplumun yükü olmadığını söyleyen Harputluoğlu, Engelliler bu toplumun bir yükü değil, toplumun bir parçası ve toplumun imtihanıdır.  Ne yazık ki toplumda bu konuda büyük bir eğitimsizlik ve bilinçsizlik söz konusudur.  Bu da toplumda engelliler konusunda bir İslami eğitimin olmamasından kaynaklanmaktadır. Allah, maneviyatta engelli olanları yererken, fiziksel engelliler için her türlü kolaylığı sağlamış ve güçleri nispetinde yük yüklemiştir.  'Sizin hayır bildiğinizde şer, şer bildiğinizde hayır olabilir' diyen Allah, engellilerin bir yük değil belki de bir kurtuluş ve hayır kapısı olabilecek bir imtihan olduğuna dikkat çekmiştir.  Bu gün toplumumuzda eksik olan bu bilinçtir." şeklinde konuştu.

Harputluoğlu son olarak, " 'Engelliler Haftası' nedeniyle herkesi, 'sağlıklı insanların bile her an engelli olabileceği' bilincine olmaları gerektiğine davet ediyorum." dedi.  (İLKHA)



HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler