Engelliler ÖTV muafiyeti istiyor

Engelliler ÖTV muafiyeti istiyor

Görme Engelliler Derneği Batman Şube Başkanı Adnan Sapancı, görme engellilerin bilgisayar ve akıllı telefonları ÖTV'siz alabilmesi gerektiğini söyledi.

Görme engellilerin bilgisayar ve akıllı telefonları ÖTV'siz alabilmesi gerektiğini belirten Türkiye Görme Engelliler Derneği Batman Şube Başkanı Adnan Sapancı yetkililere çağrıda bulundu.

Teknolojiye ulaşımda engellilerin büyük bir sıkıntı yaşadığını ifade eden Sapancı, engellilerin yaşamlarını kolaylaştıracak bazı araç ve gereçlere ÖTV ödemeden ulaşabildiğini, bunların otomobil, tekerlekli sandalye, protez uzuv, ekran okuma programı ve işitme cihazı olduğunu kaydetti.

Sapancı, "Görme engellilerin internet aracılığıyla eğitim, kültürel, sosyal ihtiyaçlarını karşılayabilmek için ekran okuyucu programlar desteğiyle bilgisayarlar ve akıllı telefonlar aracılığıyla birçok dokümana ulaşabilmektedirler. Bu özellikle eğitim çağındaki görme engelli çocuklar ve gençler için çok daha elzemdir. Görme engelliler yaşamlarını kolaylaştıran ekran okuma programlarına ÖTV ödemeden ulaşabilmektedirler. Bunun yanı sıra olmazsa olmaz bu programı kullanabilecekleri bilgisayar ve sesli yanıt verebilen akıllı telefonları ise ancak normal bir vatandaş gibi ÖTV ve KDV ödeyerek alabilmektedirler. Bu da görme engelli eğitim çağındaki çocuk ve gençlerin ve görme engelli yetişkin çağındaki binlerce bireyin ulaşabilmelerini çok zorlaştırmaktadır." dedi.

Bilgisayar ve akıllı telefonların da ÖTV muafiyeti kapsamına alınması gerektiğine işaret eden Sapancı, "Daha başlangıçta bir ekran okuma programı 6 bin lira, bir diz üstü bilgisayar en az 4 bin TL'dir. Bir sesli yanıt verebilen cep telefonunun 8 bin TL olduğu göz önüne alındığında daha başlangıçta bir görme engellinin 18 bin lira gibi bir kaynağa ihtiyacı olduğu görülmektedir. Hiç ekonomik özgürlüğü olmayan, ya da kısıtlı ekonomik özgürlüğe sahip olan bir görme engellinin bu kaynağı bu cihazların alımına ayırabilmesi hemen hemen imkânsıza yakındır. Diz üstü bilgisayar ve sesli yanıt verebilen akıllı telefonlar, tıpkı ekran okuma programında olduğu gibi ÖTV muafiyeti kapsamına alınmalıdır. Bu da bir görme engellinin bu cihazlara 18 bin lira yerine 12-13 bin lira gibi bir bedelle ulaşmalarına imkân sağlayacaktır." diye konuştu.

Konuşmasının devamında Sapancı şunları söyledi: "Bu konuda suistimalleri önlemek için bu cihazların yeniden alınabilmesinde, nasıl ki otomobil alımında 5 yıl gibi bir süre konmuşsa bilgisayar ve akıllı telefon alımında da 2 veya 3 yıllık gibi bir süre konulabilir. Tüm engelli arkadaşlarıma engellerini en az hissederek yaşayabildikleri bir çevrede yaşamalarını diliyorum."

İLKHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.