Erbil halkı: Özgürce yaşamak istiyoruz

Erbil halkı: Özgürce yaşamak istiyoruz

Bağımsızlık referandumu için yarın sandık başına gidecek Erbil halkı, İLKHA muhabirlerine, artık dünyada tüm halklar gibi özgürce ve devletçe yaşamak istediklerini belirttiler.

Irak Kürdistan Bölgesinin devletleşme sürecinde ilk adım olarak görülen ‘bağımsızlık referandumu, 25 Eylül Pazartesi günü yapılıyor. Dün Irak’ın başkenti Bağdat'ı ziyaret eden Kürdistan Müzakere Heyeti, referandumda ısrarcı olduklarını ve referandumdan sonra da Bağdat ile diyaloğa devam etmek istediğini belirtti. Bağdat tarafı ise referandum konusunda anlaşamadıklarını açıkladı. Kürdistan halkı ise referanduma karşı olan ülkelerin ciddi tepkisine rağmen referandum yapılacak olmasından memnun.

Erbil(Hewlêr) sokaklarında İLKHA’ya konuşan halk, özellikle Türkiye’den destek beklerken neredeyse bağımsızlığa en çok karşı çıkan ülke olmasının kendilerini çok üzdüklerini ifade ettiler.

Kürt halkı için yarın sandık başına gideceklerini kaydeden Erbilliler, dünyadaki tüm halklar gibi özgürce yaşamak istediklerini belirttiler. Tarihe bakıldığında kendilerine daima kan, gözyaşı ve ölüm düştüğünü aktaran Erbil halkı, yıllardır çektikleri çilenin artık miadını doldurduğunu ifade etti.

“Yılların özlemi yarın son bulacak”

Yılların özlemini referandum ile gerçekleşeceklerini dile getiren Şerzad Zirari, “Ayın 25’inde Kürdistan’da bağımsızlık referandumunda kanımızla oy vermeye hazırız. Ne zamana kadar Kürdistan bağımsız olmayacak, 25-26 senedir bu haldeyiz. Biz de dünya halkları gibi bağımsızlık istiyoruz. Kanımızla canımızla Mesut Barzani’yi de destekliyoruz. Kazanacağız inşallah, hoş geldiniz safa getirdiniz.” dedi.

“Kürdistan’ın bağımsızlığı için oy kullanacağız”

Duygularını paylaşan Faris Abdullah ise “Referandumu destekliyoruz. Kürtleri de destekliyoruz.  25’inde hep beraber sandık başına gidip Kürdistan’ın bağımsızlığı için oy kullanacağız.” ifadelerini kullandı.

“Dünyadaki tüm ülkeler gibi biz de bağımsız olmak istiyoruz”

Referandum tarihinin değişmesini istemediğini ve hemen yapılması gerektiğine dikkat çeken Şivan Muhammed, “Referandum zamanında yapılacak inşallah. Kürt milleti olarak bağımsızlık istiyoruz.  Dünyadaki bütün ülkeler bağımsızdır. Biz de bağımsız olmak istiyoruz.” diye konuştu.

“Referandum Kürtlerin ortak hakkıdır”

Kürtlerin tarih boyunca zulme uğradıklarına işaret eden Mamosta Aram, şunları kaydetti: “Referandum Kürtlerin ortak hakkıdır. Enfal ve kimyasal saldırıdan sonra referandum Kürtlerin hakkıdır. Biz daha önce Kürdistan ve kentlerindeki Baas hükümeti ve Daha sonra diğer hükümetlerle çok sıkıntı karşılaştık. Bütçenin kesilmesi, Kürtlerin haklarının verilmemesinden dolayı referandum istiyoruz.”

“Biz Kürtlerin dert ve sıkıntıları inşallah bitiyor”

İran’dan Erbil’e gelen Muhammed Fethullah, “Ben İran’dan geldim. Güney Kürdistan’ın her yerini geziyorum. Kürtlerin başına neler gelmiş şiir ile dile getiriyorum. Şu an Kürdistan halkı referandumdan dolayı çok mutlu. Dert ve sıkıntıları bitiyor inşallah, Kürtlerin birlik olması çok önemli bir meseledir.” şeklinde konuştu.

“Kürtler bağımsız olacak”

Çok sevinçli olduklarını söyleyen Halil Mecid, “Muhterem Başkan Barzani sayesinde Kürtler bağımsız olacak. Barzani var oldukça biz onun hizmetkârı oluruz. Barzani var oldukça Kürtseverler olur. Herkes var oldukça Kürt bayrağını kaldıracağız.” şeklinde konuştu.

“İnşallah hakkımız olanı yapacağız”

Peşmerge Mamo Adım da “Kürdistan’da Peşmergeyim, komşu devletlerle toplantı ve istişaredeyiz. İzin verirseler referandumu yapacağız. Bir heyetimiz bu konu için Bağdat’tadır, İran’a ve Türkiye’ye gitmişler, gerekeni söylemişiz, toplanmışız netice verseler inşallah hakkımız olanı yapacağız. İşimizi iyi yaparsak devlet olacağız.” şeklinde aktardı.

“Allah’ın izniyle bağımsız olacağız”

Referandumun savaşla değil diyalogla hallolmasını istediğini belirten Serbest Ramazan, “İnşallah referandumumuzu yapacağız. Allah’ın izniyle bağımsız olacağız, yeryüzündeki özgür halklar gibi. İnşallah iyi olacak. Allah’ın yardımı ve Barzani’nin başkanlığıyla ileriye gideceğiz, biz diyalog umut ediyoruz, savaşla değil, diyalog yoluyla yapacağız. Umut ediyoruz ki barışla olur işimiz.” ifadelerini kullandı.

“Kürtler tarihi bir dönemeçten geçiyor”

Referanduma destek vermek için Türkiye’den geldiğini söyleyen Kerem Çiçek, şunları aktardı: “Erzurum’dan referandumu desteklemek için geldim. Bugün tarihi bir gün, Kürtler tarihi bir dönemeçten geçiyor. Biz bunu hayal ediyorduk. Şimdi de gözümüzle görmek kulağımızla duymak için Erzurum’dan Erbil’e geldim. 71 yaşındayım bunu görürsem Allah’a çok şükür ederim. Bazı kürtler buna karşı çıkıyor. Eğer birliğimiz olursa, karşı olanlar olsa dahi hiç bir şey olmaz. Kürtler arasında bazı hainler var, eğer bizim yanımızda yer alsalar hiçbir sorun kalmayacak.”

“Çok sevinçliyim, oyumu kullandım”

Referandum için İsveç’ten gelen Muhammed Nasır ise “İsveç’te yaşıyorum, Tüzhurmatuluyum. Kürt olarak bu referandumla ile çok sevinçliyim. İnternet üzerinden elektronik sistemle oy verdim. Kürtlerin kazanmasını çok istiyorum. Diğer ülkeler gibi özgür olmak istiyorum. Mesele İsveç 9 milyon nüfusa sahiptir, ama özgürdür. Herkes orada özgür olarak yaşıyor. Bana diyorlar siz 45-50 milyonsunuz niye sizin bir devletiniz yoktur. Ben de verecek cevap bulamıyorum. Kaç sene hüküm altındaydık, kaç sene memleketimizden sürüldük, biz de diğer halklar gibi devlet olmak istiyoruz. Kardeşlerim ve akrabalarım arasında olmak istiyorum. Sevinçliyim sizin kanalınıza röportaj vermekten. Dört parça Kürdistan’ın da birliğini istiyorum. Diyarbakır’daki Kürtler kardeşimdir, İran’daki kardeşimdir ve onların da başarılı olmalarını istiyorum.” diye konuştu.

Ömer Rauf, “Eylül Peşmerge’siyim. Biz bütün Kürt halkına söylüyoruz; Bu referandum dört parçadaki Kürtler için başarıdır. Bu referandum bağımsızlık referandumudur. Biz yüz senedir çalışıyoruz. Enfal ve kimyasal bombardımanlar gördük. Bütün hoş olmayan şeyleri gördük. İşimizin başında öldürüldük, hiçbir günahı olmayanlar öldürüldü. Biz artık geri dönmeyeceğiz, ileriye gideceğiz, Kürt devleti kuracağız. 25 Eylül tarihinde bütün dünya devletlerinden yardım istiyoruz. Allah’ın izniyle Kürt devleti oldu ve yakındır. Geri dönüş yoktur. Mesut Barzani’den istiyoruz ki hiçbir devleti ikna etmesin. Bütün Kürt milleti kırılırsa da geri dönmesin. Ya öleceğiz ya da devlet kuracağız. Bütün Kürtlerden rica ediyoruz 25 Eylül de oy kullansınlar.” dedi.  (M. Salih Keskin, M. Sait Çelik – İLKHA)














































































 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.