Erciş’in asırlık üzüm bağları hayat buluyor

Erciş’in asırlık üzüm bağları hayat buluyor

Van'ın Erciş ilçesine bağlı Tekler Mahallesi’nde susuzluk nedeniyle yok olmaya yüz tutan onlarca dönümlük üzüm bağlarını hayata döndürülüyor.

Erciş'e bağlı 120 haneli Tekler Mahallesi’nde nesillerden bu yana sürdürülen üzüm bağcılığı faaliyetlerinin susuzluk nedeniyle bitme noktasına gelmesi üzerine büyükşehir belediyesi harekete geçti.

Mahalle sakinlerinin ve muhtarın taleplerini değerlendiren Tarımsal İşler Daire Başkanlığı’na bağlı ekipler gerekli etüt ve saha çalışmalarını kısa süre içerisinde tamamlayarak beton sulama kanallarının yapımına başladı. Mevsim şartları da gözetilerek bin 500 nüfuslu mahallede 4 bin metre beton trapez kanal, 200 metre de dik sulama kanalı yapım işi yılsonuna kadar tamamlanacak.

Kanalların hizmet vermeye başlaması ile birlikte bölgede çiftçilerin geçim kaynağı olan üzüm bağcılığının yeniden hayat bulması hedefleniyor. Kanallar yaklaşık olarak bin dönüm araziyi sulamaya yetecek suyu çiftçinin ayağına taşıyacak.

“Bin 500 kasa üzüm üretirken 100 kasaya düştü”

Bölgede geçmişten günümüze üzüm bağcılığı yapıldığını belirten mahalle muhtarı İsmail Tunç, “Bizim mahallemiz bölgedeki en verimli topraklara sahiptir. 2012 yılına kadar sahip olduğumuz üzüm bağlarından yılda en az bin-bin 500 kasa üzüm hasadı yapıyorduk. 2012 yılında çiftçilik faaliyetlerinde kullandığımız doğal kaynak sularımız tamamen kuruma noktasına geldi. Bu tarihten sonra hasat miktarımız 50-100 kasaya kadar düştü.” dedi.

Tunç, “Çiftçilerimizle birlikte 2012 yılından itibaren belediyeye sayısız dilekçe yazarak sulama kanalı talebinde bulunduk. Fakat bir sonuç alamadık. Üzüm bağlarımız tamamen yok olma noktasına geldi. Umutlarımız bitmek üzereyken sesimiz duyuldu. 2017 yılında yönetim değişikliğinin ardından büyükşehir belediyesi taleplerimize olumlu cevap verdi. Şu anda yapımı devam eden kanalların tamamlanması ile birlikte sulama kapasitemiz eskisinden daha iyi bir hale gelecek. Bizim birkaç yüz dönümlük ekilebilir arazimiz var. Yeni yapılan sulama kanalları ise bin dönüm araziyi sulama imkânı sağlayacak. Bu sayede ekili alanlarımızı arttırarak üzüm rekoltemizi de 2-3 katına çıkarabileceğiz. Ayrıca elma, armut, kayısı ve erik başta olmak üzere meyve ağacı sayımızı da artıracağız.” şeklinde konuştu.

İLKHA














 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler