Erdoğan Brüksel'e gitti

Erdoğan Brüksel'e gitti

Cumhurbaşkanı Erdoğan, NATO Devlet ve Hükümet Başkanları Toplantısı’na katılmak üzere Belçika’nın başkenti Brüksel’e hareketi öncesi basın toplantısında konuştu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Brüksel ziyareti öncesinde Ankara Esenboğa Havalimanı’nda basın toplantısı düzenledi.

Beraberindeki heyetle birlikte, NATO’nun yeni karargâhının açılışı vesilesiyle mini bir zirve yapmak üzere Belçika’ya hareket edeceklerini belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, Brüksel’deki toplantının, küresel belirsizliklerin arttığı, uluslararası güvenliğin kırılgan bir hale geldiği bir döneme isabet ettiğini ifade etti.

Klasik tehditlerin yanı sıra, mülteci krizi, göç hareketleri, siber saldırılar, salgın hastalıklar gibi sorunların bütün dünyayı kasıp kavurduğunu bir döneme rastladığını kaydeden Cumhurbaşkanı Erdoğan, tüm bu asimetrik tehditlerin, gerek ulusal, gerek uluslararası düzlemde güvenliği ciddi şekilde tehdit ettiğini vurguladı.

Terörün, bu tehditler arasında en öncelikli olanı olduğunu sözlerine ekleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, bütün bu sorunların üstesinden gelebilmek için kararlı, ilkeli ve tutarlı bir duruşun sergilenmesinin şart olduğuna dikkat çekti. Cumhurbaşkanı Erdoğan, bilhassa NATO müttefiklerinin tam bir dayanışma ve iş birliği içinde olmasının zorunlu olduğunu söyledi.

Son aylarda St. Petersburg, Stockholm, Paris ve Manchester’da yaşanan terör saldırılarının, terörün bölgesel bir mesele olmadığını gösterdiğini ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Bu vesileyle bir kez daha 22 Mayıs tarihinde İngiltere’de gerçekleştirilen saldırı başta olmak üzere terör eylemlerinde hayatını kaybedenlere taziyelerimi sunuyorum. İngiltere’nin terörle mücadelesine verdiğimiz desteği sürdüreceğimizi bildirdik, bundan sonra da sürdüreceğiz. Şu gerçeği artık herkesin kabul etmesi gerekiyor” dedi.

Terörizmin, bugün tek bir ülkenin değil, tüm dünyanın sorunu olduğuna dikkati çeken Cumhurbaşkanı Erdoğan, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Küresel meseleler ancak küresel boyutta bir iş birliğiyle çözüme kavuşturulmalıdır. Hala benim teröristim, senin teröristin ayrıcalığının, ayrılığının yapılması, görüyoruz ki bazı yerlerde devam ediyor; bunlardan sıyrılmamız şart. Küresel meseleler küresel boyutta ele alındığı sürece çözüme kavuşabilir. Terörün panzehri ise kesinlikle dayanışmadır, anlık paylaşım istihbaratta şarttır. Bu ortamda NATO’nun daha faal olması, bilhassa terörle mücadelede müttefiklere daha fazla destek vermesi gerekiyor. Avrupa Atlantik Bölgesinde istikrarın ve güç dengesinin devamı için NATO’nun dayanışması devam ettirmesi, caydırıcılığını da terörle mücadele dahil güçlendirmesi, tahkim etmesi gerekiyor. Bunun için de müttefiklerin 2014 Galler Zirvesinde kabul edildiği üzere gayrisafi millî hasılalarının asgari yüzde 2’sini savunma harcamalarına ayırmaları gerekmektedir, 2024 yılına kadar bu taahhüdü yerine getirme noktasında kararlıyız.”

Brüksel Zirvesinde, temelde bu iki konuyu ele alacaklarını kaydeden Cumhurbaşkanı Erdoğan, ayrıca, zirve kapsamında bazı Devlet ve Hükümet Başkanlarıyla ikili görüşmeler yaparak, hem NATO konularını hem de gündemlerindeki meseleleri istişare edeceklerini dile getirdi.

Zirve’den önce Avrupa Birliği (AB) Konseyi Başkanı Donald Tusk ve AB Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker ile ortak bir görüşme yapacağını sözlerine ekleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Bu görüşmede Türkiye-Avrupa Birliği ilişkilerindeki son durumu ve ileriye dönük atılabilecek adımları ele almayı öngörüyoruz. Ayrıca bu ziyaretim vesilesiyle, Avrupa’da yaşayan vatandaşlarımızla da bir araya gelecek, hasret gidereceğiz. Ziyaretimin hayırlara vesile olmasını diliyorum.” diye konuştu. (İLKHA)


 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.