Erdoğan Cezayir'le ticaret hacmi hedefini açıkladı

Erdoğan Cezayir'le ticaret hacmi hedefini açıkladı

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye ve Cezayir arasındaki ticaret hacminin 3,5 milyardan, ilk etapta 5 milyar dolara ardından da 10 milyar dolara çıkarılması gerektiğini söyledi.

Türkiye-Cezayir İş Forumu’nda konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan “Biz Cezayir’i, bölgesinde siyasi ve ekonomik bir istikrar adası olarak görüyoruz. Nitekim Afrika’daki en büyük ticaret ortağımız Cezayir’dir. Şu anda 3,5 milyar dolarlık bu ticaret hacmini doğrusu yeterli bulmuyoruz. Bunu hiç olmazsa 5 milyar dolara çıkarmakta büyük fayda var diye düşünüyoruz.” dedi.

Resmî ziyareti dolayısıyla Cezayir’de bulunan Erdoğan, Cezayir Başbakanı Ahmed Ouyahia ile birlikte Türkiye-Cezayir İş Forumu’na katıldı. Forumda, Cumhurbaşkanı Erdoğan, Cezayirli ve Türkiyeli iş adamlarına hitaben bir konuşma yaptı.

Türkiye’nin 500 yıldır kardeşlik duygularıyla bağlı olduğu, ilişkilerinin çok güçlü kültürel, sosyal, siyasi ve ekonomik temellere sahip bulunduğu Cezayir’in gönlünde özel bir yeri olduğunu belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, kendisine ve heyetine gösterilen samimi misafirperverlik dolayısıyla teşekkür etti.

Cezayir’i bölgesinde siyasi ve ekonomik bir istikrar adası olarak gördüklerini söyleyen ve Türkiye’nin Afrika’daki en büyük ticaret ortağının Cezayir olduğuna dikkat çeken Cumhurbaşkanı Erdoğan, var olan 3,5 milyar dolarlık ticaret hacmini bu potansiyellere sahip iki ülke için yeterli bulmadığını, bunu en kısa zamanda 5 milyar dolara çıkarmaları gerektiğini söyledi.

Konuşmasında, Cezayir’in millî enerji şirketi ile Türkiye’den iki şirket arasında Adana’da Yumurtalık serbest bölgesinde 1 milyar dolarlık bir petrokimya yatırımı konusunda anlaşmaya varıldığını dile getiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, yılda 450 bin ton poliproplen üretecek bu tesisin hammaddesinin Cezayir’den tedarik edileceğini, bu tesisin faaliyete geçmesiyle Türkiye’deki cari açık konusunda ciddi bir sıkıntının aşılmış olacağını ifade etti.

Ziyaret kapsamında iki ülke arasında, tarım alanında iş birliğini geliştirmek ve turizm alanında ileriye dönük programlar hazırlamak amacıyla yapılan anlaşmalar da içinde olmak üzere 7 anlaşmanın imzalandığını hatırlatan Cumhurbaşkanı Erdoğan, iş birliği anlaşmalarını iş adamlarının faaliyet alanlarının çeşitlendirilmesi ve teşviki bakımından önemli gördüğünü dile getirdi.

“Türkiye, Cezayir ile tarım alanında her türlü iş birliğine açıktır”

Yapılacak Karma Ekonomik Komisyon Toplantısını, gelecekteki adımların daha hızlı atılması bakımından önemli bulduğunu belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü: “Cezayir’in enerji fiyatlarında yaşanan düşüşten olumsuz etkilendiğinin biz de farkındayız. Bu eksikliği başka alanlardaki ekonomik ilişkilerimizi güçlendirerek telafi edip daha ilerisine geçmemiz gerekiyor. Tüm zorluklara rağmen karşılıklı ticaretimizi artırmaya yönelik girişimleri sürdürmeliyiz. Biliyorsunuz geçen hafta ülkemizde tarım alanında önemli teşvikleri açıkladık. Türkiye, Cezayir ile tarım alanında her türlü iş birliğine açıktır. Yine gıda, tekstil ve demir-çelik ihracatı konusunda Cezayir önemli bir potansiyele sahip. Yatırımların korunması ve karşılıklı teşviki anlaşması müzakerelerinin bir an önce tamamlanarak imzaların atılmasıyla tüm bu alanlarda daha hızlı ve daha somut adımlar atma imkânına kavuşacağız.”

Türkiyeli iş adamlarının Cezayir’deki çalışmaları ne kadar kolaylaşırsa, yapılan yatırımların ve karşılıklı ticaretin de o oranda artacağının altını çizen Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Özellikle enerji alanındaki iş birliğimizi süratle ilerletmemizin gereğine inanıyorum. Bunun için ortak projeler geliştirmeliyiz. Enerji alanında yatırım yapacak iş adamlarımıza iki ülke hükûmetleri olarak gerekli desteği vermekte biz kararlıyız.” dedi.

İLKHA








 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.