Erdoğan'dan ABD'ye: Mümbiç’te bulunmaya hakkınız yok

Erdoğan'dan ABD'ye: Mümbiç’te bulunmaya hakkınız yok

​Cumhurbaşkanı Erdoğan, ABD'li askeri yetkililerin Münbiç'ten çıkmayacakları yönünde yaptıkları açıklamaya ilişkin, "Bir defa, sizin, bırakınız oradan çıkmamayı, orada bulunmaya hakkınız yok." dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Daha Yeşil Bir Türkiye’yi Birlikte İnşa Edelim" sloganıyla başlatılan ağaçlandırma seferberliğinin tanıtıldığı etkinliğe katıldı. Orman ve Su İşleri Bakanlığı tarafından Beştepe Millet Kültür ve Kongre Merkezinde düzenlenen etkinlikte, Cumhurbaşkanı Erdoğan bir konuşma yaptı.

Vatandaşların Nevruz gününü kutlayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, yüz milyonlarca insanın mutluluk müjdecisi olarak kabul ettiği bir günü, fitne vesilesi hâline dönüştürmek isteyenlere itibar edilmeyeceğine inandığını belirtti.

"Mümbiç’te bulunmaya hakkınız yok"

Irak'ın kuzeyinde 38, Afrin operasyonunda da 3 bin 698 PKK'linin öldürüldüğünü açıklayan Erdoğan, kontrol altına alınan Afrin şehir merkezinde okul ve hastane gibi kamu binalarının Türkiye tarafından bakıma alındığı bilgisini verdi ve şehirde huzurlu bir ortamı sağlamak için çalışmaların sürdüğünü aktardı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü: "Türkiye, kendisine biçilen gömlekleri parçalayıp attıkça, önüne konulan senaryoları yırtıp muhataplarının yüzüne çarptıkça, karşı tarafın dengeleri iyice bozulmaya başladı. Zaten en başından beri, kimin ne dediği, ne yaptığı belli değildi, şimdi hepten dağılmış durumdalar. Irak’ta ve Suriye’de bugüne kadar yapılmış en temiz, temel insan haklarına saygılı, sivilleri en çok gözeten, tarihî mirası en iyi koruyan operasyona, kara çalmak için söylenen sözleri duydukça, biz sadece gülüyoruz. Üstelik bununla da kalmayıp, defalarca ilan ettiğimiz operasyonlarımızın bundan sonraki hedefleri konusunda ileri-geri konuşuyorlar. Neymiş, Mümbiç’ten çıkmayacaklarmış. Bir defa, sizin, bırakınız oradan çıkmamayı, orada bulunmaya hakkınız yok."

Nüfusunun yüzde 90’ını Arap nüfusun oluşturduğu Mümbiç’ten şehri işgal eden YPG'nin Arapları kovduğuna değinen Cumhurbaşkanı Erdoğan, Obama ve Trump yönetimlerinin YPG'yi şehirden çıkarma sözü verdiğini; ancak bu sözlerin tutulmadığını kaydetti.

"ABD'li yetkililer, 'Şehrin yarısında siz olun, yarısında biz olalım' teklifinde bulundu"

ABD’li yetkililerin Mümbiç için "Şehrin yarısında siz olun, yarısında biz olalım" teklifini getirdiğini açıklayan Cumhurbaşkanı Erdoğan kendisinin ise "Ne siz olun, ne biz olalım; buranın sahibi kimse onlar burada olsun" cevabını verdiğini aktardı. Türkiye’nin bölgeye işgal için değil, istikrarı sağlamak ve teröristleri kovmak için gittiğinin altını çizen Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Üstelik istikrarı sağlayarak bölge halkının yeniden kendi yurtlarına dönmesini temin gibi bir çabaları da yok. Tam tersine, koruyup kolladıkları terör örgütü, bölgenin demografik yapısını değiştirmeye yönelik çabalarıyla, sürekli yeni huzursuzluklara, yeni çatışmalara zemin hazırlıyor." şeklinde konuştu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Obama döneminden beri, görüştüğümüz tüm Amerikalı yetkililer bize, DEAŞ tehdidinin ortadan kalkmasıyla terör örgütünün Mümbiç’ten çıkartılacağı garantisini verdi. Hatta bunun için, birkaç haftayla sınırlı tarih verenler dahi vardı. Aradan, değil birkaç hafta, neredeyse birkaç yıl geçti, ama değişen bir şey olmadı. Üstelik bu teröristlerin, bugün Afrin’de, yarın kim bilir nerede bize karşı savaşmak için hazır bekletildiği anlaşılıyor." sözlerine yer verdi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, konuşmasına şöyle devam etti: "Amerikan Başkanı Sayın Trump’tan, ülkemize yönelik politikalardaki bu kafa karışıklığını giderecek, artık hadsizlik boyutuna varan açıklamaların önünü kesecek bir tavır ortaya koymasını bekliyoruz. Sayın Trump adına konuşanlar ne dediklerinin farkında değiller. Sayın Trump’ın bunlara bir ayar vermesi lazım. Hele hele Türkiye aleyhine açıklama yapmak için adeta sıraya girmiş izlenimi veren sözcülerin, yalana ve yanlışa dayalı fikirler beyan eden stratejistlerin, kin kusan medya mensuplarının gölgesinde biz bu işi sürdüremeyiz. Amerika’yla çok geniş bir zeminde ve derinlikli siyasi, diplomatik, ekonomik çıkarlarımızın bulunduğu bir gerçektir. Paramızla bize silah vermeyen Amerika, teröristlere ücretsiz olarak bu kadar silahı vermesini bize izah etmelidir."

"Sınırlarımızdaki terör tehdidi tamamen ortadan kalkana kadar durmayacağız"

İlişkilerin korunmasına bugüne kadar özen gösterdiklerini; ancak, Türkiye’nin bekası ve millî güvenliği söz konusu iken tercihlerinin belli olduğunu kaydeden Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Türkiye, Mümbiç başta olmak üzere, sınırları boyunca kendisine saldırmak üzere hazır bekleyen terörist tehdidi tamamen ortadan kalkana kadar durmayacaktır. Hep söylüyorum, biz bu yola baş koyduk. Varsa cesareti olan, buyursun, hodri meydan diyoruz." açıklamasını yaptı.

Milletin 15 Temmuz’da ölümü öldürdüğünü, bu saatten sonra kendilerini kimin ne dediğinin değil, kimin ne yaptığının ilgilendirdiğini vurgulayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, "İstiklalimiz ve istikbalimiz söz konusu olduğunda ne yapabileceğimizi Afrin’de, Cerablus’ta, El Bab’ta gösterdik. Gerisinin de aynı şekilde geleceğinden kimsenin şüphesi olmasın." ifadelerini kullandı. (İLKHA)




















 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.