Erdoğan: Irak'a silah vermeyin

Erdoğan: Irak'a silah vermeyin

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Obama ile yaptığı görüşmede Irak'a silah verilmemesini istedi.

ABD Başkanı Obama ile 16 ay sonra bir araya gelen Cumhurbaşkanı Erdoğan, Bağdat yönetimine silah desteği verilmesine karşı olduğunu belirterek, “Burada bırakılan silahlar bugün IŞİD’in elinde” uyarısında bulundu.

Erdoğan, Türkiye’nin ‘çözüm süreci’nde bulunduğunu hatırlatarak, “Silahlar dönüp bizim çözüm sürecimizi vurabilir. Bölgede de mezhep çatışmalarını körükler “ dedi.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, ABD Başkanı Barack Obama’ya, IŞİD’e karşı oluşturulması planlanan Gönüllüler Koalisyonu’nun Bağdat yönetimine silah desteği vermesi fikrine karşı olduklarını belirterek, “Merkezi yönetime silah verilmesi bölgede mezhep çatışmalarını körükler” mesajı verdi. 17 ay sonra Obama ile Cardiff’teki NATO Zirvesi’nde bir araya gelen Erdoğan, Türkiye’nin Irak için oluşturulacak gönüllüler koalisyonuna sıcak bakmadığını söyledi.

Erdoğan, görüşmede şu mesajları verdi: Koalisyon değil, ittifak kurulmalı. Oluşturulacak koalisyonun başta Bağdat merkezi yönetimine silah vermesine karşıyız. Burada bırakılan silahlar bugün IŞİD’in elinde. Bölgede devam eden bir çözüm sürecindeyiz. Bu süreçte silahların kontrolsüz bırakılması bizim iç barışımıza da tehlike oluşturur, çözüm sürecimizi geciktirir. Silahlar dönüp bizim çözüm sürecimizi vurabilir. IŞİD’e karşı oluşturulacak bir koalisyon Esad’ı da güçlendirmesin. Koalisyon ve girişimleri sonucu IŞİD’in elindeki vatandaşlarımız zarar görebilir. Vatandaşlarımızın ABD’li gazeteciler gibi öldürülmesini istemiyoruz. Bizi bu konuda anlamanızı bekliyoruz.

NATO'DA 4 BAŞLIK GÜNDEME GETİRİLDİ

Cmhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Irak ve Suriye başta olmak üzere bölgesel meselelere ilişkin ilk olarak önceki akşam Cardiff Kalesi'nde düzenlenen yemekte konuştu. Sabah'ın haberine göre, Türkiye'nin olaylara bakışını net şekilde ortaya koyan Erdoğan muhataplarını, tüm konularda daha çok sorumluluk üstlenmeye davet etti.

Erdoğan liderlerle yaptığı konuşmalarda özellikle 4 ana konuya öncelik verdi. Erdoğan, IŞ İD, Ukrayna, Azerbaycan ve Afganistan konularındaki taleplerini dile getirdi.

"Suriye ve Irak'ta bölgesel güvenlik ve istikrarı tehdit eden şiddet ortamına karşı bütüncül bir yaklaşımla kararlı adımlar atılmalı. Şam rejiminin yaptıklarına seyirci kalınması sonucu bölgede ortaya çıkan kaostan yararlanan terör örgütlerine karşı kapsamlı bir strateji geliştirilmeli."

TATARLAR İZOLE EDİLMEMELİ

"Ukrayna'nın siyasi bağımsızlığına, toprak bütünlüğüne, egemenliğine ve milli birliğine desteğimiz sürecek. Baskıya maruz kalan Kırım Tatar Türkleri izole edilmemeli." diyen Erdoğan, Kırım'ın ilhakını "yasadışı" olarak tanımladı.

AZERBAYCAN 'A VERİLEN VAATLER

NATO'nun Azerbaycan'a verdiği vaatleri yerine getirmesi gerektiğinin altını çizen Erdoğan, "Karabağ sorunu Azerbaycan'ın toprak bütünlüğü çerçevesinde çözülmeli" diye konuştu.

AFGAN HALKINA DESTEK

Türkiye'nin Afganistan'a verdiği desteğin süreceğini anlatan Erdoğan, "ISAF'ın görevi bitince Afganistan halkını yalnız bırakmayacağız. ISAF'ın ardından 2015'de başlatılacak "Kararlı Destek Misyonu"nda öncü rol üstleneceğiz" dedi.

 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.