Erdoğan: Japonya'daki kadın üniversitesinden Türkiye'de de olmalı

Erdoğan: Japonya'daki kadın üniversitesinden Türkiye'de de olmalı

​Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye Bursları ve 8. Uluslararası Öğrenciler Mezuniyet Töreni’nde yaptığı konuşmada, Japonya'daki kadın üniversitelerine değinerek, YÖK Başkanına Türkiye'de de benzer üniversitenin olması gerektiğini belirtti.

Türkiye Bursları ve 8. Uluslararası Öğrenciler Mezuniyet Töreni’ne katıldı. Törende konuşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, G-20 Zirvesi dolayısıyla bulunduğu Japonya’da 800 üniversitenin yüzde 10’unun kadın üniversitesi olduğunu belirterek, Türkiye'de de benzer üniversitelerin olması gerektiğini ifade etti.

Türkiye'deki eğitimlerinin ardından 165 ayrı ülkede kendi halklarına hizmet veren tüm mezunlara da selam gönderen Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Bu salonda geleceğin bakanlarını, başbakanlarını, siyasetçilerini, sanatçılarını, inşallah Nobel ödülleri alacak bilim adamlarını görüyorum. Bu salonda eserleriyle, çalışmalarıyla hem kendi ülkelerine hem de tüm insanlığa hizmet edecek gönül neferlerini görüyorum. Rabbim yolunuzu, bahtınızı açık eylesin" dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Dünyanın en kadim eğitim kurumlarına ev sahipliği yapan bu toprakları inşallah yeniden en ön sıralara çıkaracağız. Üniversite sayımızı 76’dan 206’ya çıkarmakla, akademisyen sayımızı 70 binden 166 bine yükseltmekle bunun ilk adımlarını attık” değerlendirmesinde bulundu.

Japonya’daki kadın üniversiteleri

Cumhurbaşkanı Erdoğan, G-20 Zirvesi dolayısıyla bulunduğu Japonya’da 800 üniversitenin yüzde 10’unun kadın üniversitesi olduğunu aktararak, şöyle devam etti:

“Sadece kızlardan oluşan üniversite. Nitekim bu üniversite şahsıma bir fahri doktora verdi. Tabi 80 üniversitenin bu şekilde olması ta kreşten alıp ilk, orta, lise, ardından da üniversite olmak suretiyle çok farklı bir yapıyı Japonya’da oluşturmuş durumdalar. Bütün bunlarla beraber bu alanda atılan adımın bizler için önem arz ettiğini şu anda YÖK Başkanına hatırlatıyorum. Çok önemli bir şey ve Türkiye de benzer bir adımı atmalı. Zira şöyle lise yıllarımızda ülkemizde de kız liselerinden tutun erkek liselerine varıncaya kadar bunların hepsi yok muydu? Vardı. Sonra bunların hepsini karıştırdılar birbirine bir değişik hâle getirdiler, şimdi yeniden bunları toparlama dönemine girmiş bulunuyoruz. Fakat Japonya’daki örnek çok çok ilginçti, 800 üniversitenin yüzde 10’u, 80 üniversitenin sadece kız üniversitesi olması ve bunların da kreşten başlayıp ilk, orta, lise, ondan sonra üniversiteye gelmesi manidardır.”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye Maarif Vakfının yurt dışında 2 üniversite, 269 okul ve 35 yurt ile hizmet verdiğini, pek çok sivil toplum kuruluşunun da benzer adımlar attığını anlatarak, bu konuda altyapının güçlendirilmesi, kalitenin yükseltilmesi gerektiğini bunun için tüm kurumlara daha fazla iş birliği yapmaları tavsiyesinde bulundu.

İLKHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.