Erdoğan: Mezhepçilik yapmak Kur'an'a karşı gelmektir

Erdoğan: Mezhepçilik yapmak Kur'an'a karşı gelmektir

Dünya İslam Bilginleri Barış, İtidal ve Sağduyu İnisiyatifi Toplantısı'nda konuşan Erdoğan, mezhepçilik yapmanın Kur'an'a karşı gelmekle aynı olduğunu söyledi

Diyanet İşleri Başkanlığı'nın öncülünde gerçekleşen, İslam dünyasının önde gelen isimlerinin katıldığı Dünya İslam Bilginleri Barış, İtidal ve Sağduyu İnisiyatifi İstanbul'da başladı.

Toplantının açılışı Başbakan Erdoğan'ın konuşmasıyla başladı. Erdoğan, toplantının bir "özeleştiri" toplantısı olmasını beklediğini söyledi.

 Erdoğan, Suriye'de Gazze'de akan kanlar için çok sert tepki gösterdi. İslam dünyasına ve bilginlerine seslenen Erdoğan, 'Hz. Ali'ye Hz. Hüseyin'e nasıl hesap veririz? Mezhepçilik yapmak Kur'an'a karşı gelmektir. Kardeş kardeşi katletmesin' dedi.

Kardeşlerim saygıdeğer hocalarım, 11 senelik başbakanlığımda gittiğim her İslam ülkesinde şunu söyledim. Acaba bizim her hareketimizi gören Allah içinde bulunduğumuz duruma ilişkin bize nasıl nazar ediyor. Peygamber efendimiz aramızda olsaydı bize ne derdi? Her bir müslümanın düşünüp kendisine bu soruları sorması gerekiyor. Hz. Hüseyin arkasında bir kan deryası bırakmak için şehit olmadı. Hz. Ömer'in adını duyunca isyan edenlere sesleniyorum. Bizim böyle bir derdimiz yok. Şia'ya sesleniyorum siz neden Ömer adını duymaya tahammül edemiyorsunuz? Biz mezhepçilik yapamayız. Hz. Hüseyin'in katledilmesinden fırkalar üretmek onun aziz ruhuna büyük saygısızlıktır. Yezid'in safında durmak Kuran ve sünnetle bağdaşmaz. Kur'an bize emrediyor, Allah'ın ipine hepiniz sımsıkı sarılın ve ayrılmasın. Bu emre uymayıp kardeş kanı akıtmak asla olmaz. Mezhebine bakarak zalimin zulmüne rıza göstermek bu dinde asla olmayan bir durumdur.

"KERBELA'DAN DERS ÇIKARMALIYIZ"

İslam coğrafyası kan ağlıyor ve malesef bunu bize kendi içimizdekiler yaşatıyor. Akan kan ve gözyaşı bizzat bu coğrafyanın eseridir. Bu manzaraya daha fazla rıza gösteremeyiz. Kardeşin kardeşi katletmesine sessiz kalamayız. Tarihi husumetleri bir tarafa bırakmamızın zamanı gelmiştir. İktidara kapılıp kardeş kanı dökmeye dur demeliyiz. Biz Kerbela'dan ders çıkarmalıyız. Türkiye bu çekişmelerin hep dışındadır. Bu mazlumun tarafını tutmaktır. Suriye'de katledilenlerin mezhebine bakmıyoruz. Her birini müslüman kardeşlerimiz olarak görüyoruz. Kardeş kanının durması için çırpınıyoruz.

"FİLİSTİN'DE SOYKIRIM"

Erdoğan, Filistin'de 1948'den bu yana sistematik bir soykırımın yaşandığını, ölenlerin Filistinli olması nedeniyle de dünyanın buna sessiz kaldığını ifade etti.

BM'nin kuruluş amacının gerçekçi olmadığını, aslında gizli amaçlara hizmet ettiğini savunan Erdoğan, böyle bir kurumun dünyada barışı sağlayamayacağını ileri sürdü.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler