Erdoğan ve Putin'den ortak basın açıklaması

Erdoğan ve Putin'den ortak basın açıklaması

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Putin 2 saatlik görüşmenin ardından ortak basın açıklaması yaptı.

Görüşmede, iki ülke arasındaki ilişkiler, üçlü zirvenin Moskova'da gerçekleştirilmesi, ABD'nin Suriye'den çekilme kararı ve güvenli bölge konuları konuşuldu.

Amerika birleşik devletlerinin çekilme kararı üzerinde değerlendirmeler yaptıklarını dile getiren Erdoğan,  "ABD'nin çekilme sürecinde terör örgütlerinin istismar edebileceği bir boşluğun doğmaması kritik önemlidir. Türkiye olarak dünyada amacımızın başta DEAŞ olmak üzere diğer terör örgütlerine karşı temizlik görevimizi özellikle ifade ettim. Bunları kimin desteklediğini, kimin provoke ettiğini de gayet iyi biliyoruz. Türk-Rus iş birliğini dinamitlemeyi hedefleyen terör örgütlerine karşı ortak bir mücadelenin gereğini ifade etmek istiyorum. Aldığımız kararları süratle uygulayacağız. Bilhassa Anayasa Komitesi'nin kuruluş sürecini en kısa sürede tamamlanması aciliyet arz ediyor." dedi.

"Üçlü zirveyi Rusya'da gerçekleştireceğiz"

Ruhani'nin de katılımıyla yeni bir üçlü zirveyi Rusya'da gerçekleştireceklerini söyleyen Erdoğan, "Vize muafiyetini de görüştük. Tam vize muafiyeti de halklarımızın kaynaşmasını güçlendirecektir. Suriyeli mültecilerin geri dönüşü konusunu da değerlendirdik. Yaklaşık 4 milyon Suriyeli'ye kucak açmış ülke olarak bu konu bizi yakından ilgilendiriyor. Terörden arındırdığımız alanlara bugüne dek 300 bin Suriyeli geri döndü. Afrin'den Cerablus'a uzanan 4 bin kilometrelik alanda Suriyeli kardeşlerimiz terör korkusundan uzak, emniyet ve huzur içerisinde normal yaşamlarını sürdürebiliyorlar. Bu modelin Fırat'ın Doğusu'na da uygulanması gerekiyor. Kısmet olursa önümüzdeki ay bu kez sayın Ruhani'nin de katılımıyla yeni bir üçlü zirveyi Rusya'da gerçekleştireceğiz." ifadelerini kullandı.

"Ekonomi alanında olumlu sonuçlar almaya devam ediyoruz"

Kerç Boğazı'nda 16 kişinin öldüğü olayla ilgili de konuşan Erdoğan, şunları kaydetti: "Vefat edenlere Allah'tan rahmet diliyorum. 4 Türk'ün arama çalışmaları devam ediyor. Rus yetkililerine çabalarından ötürü teşekkür ediyorum. Ekonomi, ticaret, sanayi, enerji ve kültür alanında işbirliği içindeyiz. Ekonomi alanında olumlu sonuçlar almaya devam ediyoruz. Geçen yıl 6 milyon Rus misafiri ağırladık."

"ABD'li askerler Suriye'de illegal olarak bulunmaktadır"

"Onların orada bulunmasının herhangi bir Uluslararası hukuka dayalı gerekçeleri yoktur." diyen Putin ise "BM'nin de herhangi bir kararı yoktur. Yine Suriye hükümetinden herhangi bir davet de yoktur. Suriye meselesinin kalıcı çözümü üzerinde çalışmaktayız. Siyasi ve diplomatik yollarla sorunu çözmeyi istiyoruz. ABD yönetiminin Suriye'den çekilmesiyle ilgili kararın Suriye'deki durumu ne şekilde etkileyeceği konusunu da görüştük. Bu gerçekleşirse oldukça olumlu olacak. Bu bölge şuan Kürtlerin elindedir. Şam Kürtlerin temsilcileriyle görüşmeli. Diyalog hem Suriye toplumunda uzlaşma sağlayacak, hem Suriye'nin hem de komşu ülkelerin hayrına olacaktır. Anayasa Komitesi konusu çok önemli bir alan. Sahadaki başarılarımızı örtüştürecek bir konudur. Tüm ihtilaf tarafları arasında diyalog kurulması lazımdır. Suriye'deki bütün kesimler için uygun bir çalışma yapmak lazım. Suriye geleceğini ilgilendiren tüm taraflar bu çalışmaya katılmalıdır. Samimi bir istek gösterilmelidir." dedi.

İLKHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler