Erdoğan'dan Başçı'ya Şok!

Erdoğan'dan Başçı'ya Şok!

Başbakan Erdoğan grup toplantısı sonrası yaptığı açıklamada, MB Başkanı Başçı'nın faiz konusundaki yaklaşımını olumlu bulmadığını söyledi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, partisinin TBMM'deki grup toplantısının ardından gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını cevapladı.

Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı'nın dün Bakanlar Kurulu'nda yaptığı sunumun hatırlatılması ve faiz politikalarıyla ilgili soru sorulması üzerine Erdoğan, Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı'nın Bakanlar Kurulu'na yaptığı sunumun rutin bir çalışma olduğunu söyledi. 

Erdoğan, "Faiz noktasındaki yaklaşımlarını asla olumlu bulmuyorum. O yaklaşımı kabul etmiyorum. Bu konudaki şeyleri zaten kendilerine tarafımızdan da iletilmiştir" dedi.

"YÜKSEK FAİZ NEDENİYLE ENFLASYON DÜŞÜRÜLEMEDİ"

Başçı'nın, faiz yükseldikçe enflasyonunun yükseleceğinin "faiz sebeptir, enflasyon netice" iddiasında bulunduğunu belirten Erdoğan, bu ayki enflasyon rakamlarının açıklandığını, yüksek faiz nedeniyle enflasyonunun düşürülemediğini, enflasyonun iki haneli rakamları zorladığını anlattı. 

"Önümüzdeki aydan itibaren düşecek yaklaşımları söz konusu. Bunu göreceğiz" diyen Erdoğan, faiz düşerse enflasyonunun düşeceğini, düşmezse de enflasyonun yüksek rakamlarda seyredeceğini ifade etti. 

"PİYASA BAŞKA, MERKEZ BAŞKA"

Şu anda piyasa faizleriyle Merkez Bankası faizlerinin farklılık arz ettiğine işaret eden Erdoğan, şöyle devam etti:

"Bu bir şeyi ortaya koyuyor; faiz doğru orantılıdır enflasyonla. Diğerlerinin hepsi tali sebeplerdir. Bunun bir numaralı sebebi faizdir. Biz devletin borçlanma faizini yüzde 63 ile aldık, o zaman enflasyon otuzdu. Biz faizi gerilettikçe, çektikçe ne oldu, faiz düştükçe enflasyon düştü. Faizde tek haneliye geldik, enflasyonda tek haneliye geldik. Hata reel faiz bir ara sıfır oldu. Bu da bundan dolayı. Eğer faiz o zaman yüksek olsaydı enflasyon yüksek olacaktı ve biz 4.60'a inmiştik faizde. 4.60'a indiğimizde enflasyon neydi? Geçen Mayıs'taki gezi olaylarıyla birlikte bir de Ocak'taki 5 puan artış faizi tahrik etmiştir, körüklemiştir. Temenni ederim ki yeni adım atılır." 

BAŞÇI, BAKANLAR KURULU'NA SUNUM YAPMIŞTI

Başbakan'ın sert sözlerle eleştirdiği Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, Bakanlar Kurulu'nda dün sunum yapmıştı. Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, geçtiğimiz hafta Merkez Bankası'nın para politikası ekseninde yaşanan tartışmalara, sunumunda kullandığı bir grafikle cevap vermiş, Başçı, önceki sunumlarında da yer alan ''Fisher Eğrisi''ni Bakanlar Kurulu sunumunda da kullanırken, öncekilerden farklı olarak sert faiz indirimine gidilmesi durumunda olabilecekleri göstermişti.

SUNUM SONRASI BAŞÇI NE DEMİŞTİ?

Sunumla ilgili açıklama yapan Başçı, sunumun iyi geçtiğini söyledi.  Başçı, "Sunum iyi geçti, enflasyonu da düşüreceğiz inşallah" dedi.  

Başçı, Başbakan Tayyip Erdoğan'ın faizler konusunda eleştirilerinin ardından yaptığı ve TCMB'nin internet sitesinde yayınlanan sunumunda, bu yıl ekonomik büyümenin yüzde 4'e yakın düzeyde gelişmekte olduğunun altını çizdi.

ENFLASYON GÖRÜŞÜNÜ YİNELEDİ

"Enflasyonda tepe noktanın Mayıs ayı verisinde gözleneceği, düşüşün Haziran ayı verisinden itibaren başlayacağı tahmin edilmektedir" yolundaki görüşünü de yineleyen Başçı, "Türkiye ekonomisi dezenflasyon sürecinde" dedi ve ekledi: "Kredi büyüme hızı yüzde 15 seviyesine yaklaşmaktadır. Cari işlemler açığında iyileşmenin devam etmesi beklenmektedir."

ERDOĞAN NE DEMİŞTİ? 

Başbakan Erdoğan "Türkiye’de faizden dolayı yatırımlar çöktüğü zaman vatandaş bunun hesabını Merkez Bankası'na sormaz, bize sorar. Düşüncelerimiz çok açık, nettir. Bu faiz oranı yüksektir" açıklamasını yapmıştı.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.