Erdoğan'dan Kudüs için telefon diplomasisi

Erdoğan'dan Kudüs için telefon diplomasisi

​Cumhurbaşkanı Erdoğan ABD'nin Kudüs'le ilgili şer planına ilişkin İran, Suudi ve Katar gibi ülkelerin liderleriyle görüştü.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ABD'nin Kudüs'le ilgili şer planına ilişkin İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, Suud Kralı Selman bin Abdülaziz Al Suud ve Katar Emiri Şeyh Temim bin Hamed Al Sani ile görüştü.

Erdoğan, Ruhani ile yaptığı bir telefon bağlantısında, Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanıma girişiminin, Ortadoğu'da barış sürecini sekteye uğratacağına dikkati çekti. Erdoğan bölgede barış ve istikrar için 1967 sınırları dahilinde başkenti Doğu Kudüs olan bağımsız ve egemen bir Filistin devletinin vücut bulmasının şart olduğunu vurguladı.

İsrail'in 1980'de aldığı Kudüs'ü ilhak kararının, uluslararası toplum ve Birleşmiş Milletler tarafından reddedildiğini hatırlatan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Müslümanlar için de kutsal bir şehir olan Kudüs'ün, İslam ülkeleri için son derece hassas bir mesele olduğuna işaret etti.

Ruhani ise görüşmede Kudüs'ü Filistin’in ayrılmaz bir parçası olarak nitelendirip ABD’nin Büyükelçiliği’ni bu kente taşımasını şiddetli şekilde eleştirerek tüm Müslüman ülkelerinin hep birlikte bu girişime karşı direnmesini istedi.

Ruhani, Türkiye Cumhurbaşkanı’nı gerçekleştirdiği telefon bağlantısından dolayı takdir ederek, "Halihazırda İslam dünyasının ilk meselesi Filistin, Kudüs ve Siyonist Rejim’e karşılık vermektir. Bu yüzden de tüm İslam dünyasının sözü geçen yasadışı girişimlere karşı birleşmesini talep ediyorum." diye belirtti.

Erdoğan'ın, Kral Selman ve Şeyh Temim ile yaptığı görüşmede de Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanıma teşebbüsünün, bölgenin barış ve istikrarı açısından son derece endişe verici olduğu vurgulandı.

Erdoğan, ayrıca gün içerisinde Sudan Devlet Başkanı Ömer El Beşir, Malezya Başbakanı Necip Rezak, Tunus Cumhurbaşkanı Baci Kaid Sibsi ile Kudüs konusuyla ilgili birer görüşme yaptı.

İLKHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.