Erdoğan'ın Ermenilere taziye mesajı dünya basınında

Erdoğan'ın Ermenilere taziye mesajı dünya basınında

Başbakan Erdoğan'ın Ermenilerle ilgili bugün yaptığı açıklamada dünya basınında da geniş yankı buldu

Türkiye Cumhuriyeti tarihinde ilk kez, 1915 olaylarının yıldönümü vesilesiyle, Başbakan düzeyinde Ermenilere taziye mesajı yayınlandı. Yayınlanan taziye mesajı bir ilk olması sebebiyle dünya basınında da yankı buldu.

Reuters Başbakan Erdoğan’ın ‘1. Dünya Savaşı’nda Osmanlı askerleri tarafından öldürülen Ermenilerin torunlarına taziyelerini ilettiğini’ belirtip ‘1915 olaylarını beklenmedik bir şekilde gayr-ı insani olarak niteleyen Erdoğan’ın diğer Türk liderlerin aksine daha uzlaşmacı bir dil kullandığını’ kaydetti. Ajans, Erdoğan'ın yine de 'soykırım' kelimesini kullanmadığına dikkat çekip ‘bu taziye açıklamasının da, Türkiye-Ermenistan ilişkilerindeki buzları eritmeye yetip yetmeyeceğinin henüz bilinmediği’ yorumunu yaptı.

Associated Press (AP) ajansı ise Erdoğan'ın taziyelerini ilettiği mesajın 9 ayrı dilde yayınlandığını dünyaya duyurdu. Ajansın haberinde, "Başbakan, Türkiye 'nin şiddetle reddettiği 'soykırım' ifadesini kullanmadı, bunun yerine 'tehcir' dedi ve bunun gayr-ı insani sonuçlar doğurduğunu ifade etti" denildi.

Fransız Le Parisien gazetesi ise Erdoğan'ın açıklamasını "Bu Türkiye'de siyasi bir deprem. Başbakan Erdoğan, 1915'te öldürülen Ermenilerin torunlarına, resmi olarak Türkiye'nin taziyelerini sundu. Bu ülke tarihinde bir ilk" dedi. Gazete, internet sitesindeki haberinde Başbakan'ın yazılı bir açıklama yaparak 1915-1917 yılları arasında yaşanan dramla ilgili olarak ilk defa açıkça görüş bildirdiğini ifade etti.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.