Ergani Halk Kütüphanesi Yarım Asırdır Hizmet Veriyor

Her gün yüzlerce öğrenci ve vatandaşa ev sahipliği yapan Ergani Halk Kütüphanesi, yarım asrı geride bıraktı.

DİYARBAKIR-1963 yılında faaliyete başlayan Ergani Halk Kütüphanesi her gün yüzlerce öğrenci ve vatandaşa hizmet veriyor. Farklı meslekte ve yaşta Erganili vatandaş, Kütüphanenin geniş arşivinden yararlanıyor.

Ödevlerini araştıran öğrenciler, tarihe meraklı kitapseverler, araştırma yapan öğretmenler ve zamanını değerlendirmek isteyen vatandaşlar kütüphanenin müdavimleri arasında. 550'yi aşkın üyesi bulunan kütüphane 08.00-16.00 saatleri arasında hizmet veriyor. Kütüphaneden faydalanmak için yaş sınırı olmadığı gibi kütüphaneye üye olmak için her hangi bir ücret de talep edilmiyor.

Ödev İçin İnternet Kafe Değil; Kütüphane Tercih Edilmeli

Kütüphanede öğrencilerin ihtiyaç duyabileceği her türden kitap bulunuyor. Ansiklopediler, süreli yayınlar, roman, şiir ve okul derslerine yardımcı olabilecek çeşitli kitaplar mevcut. Öğrenciler kütüphaneden bulunan kaynaklardan yararlanabildiği gibi isterlerse kütüphanenin arşiv odasında kitap okuyabiliyorlar.

Ödev araştırması yapacak öğrenciler için kütüphanede 20'yi aşkın bilgisayar bulunuyor. Öğrenciler araştıracakları konuyu internetten bulup yazıyorlar. Daha önceleri ödevler için yazıcı hizmeti veren kütüphane, öğrencilerin hazırcılığa alışmaması ve tembellik yapmaması için yazıcı hizmetine son vermiş. Çünkü araştırdıkları ödevi kendi cümleleriyle yazan öğrenciler daha başarılı oluyor ve ödevi kendisi hazırladığı için konuyu daha iyi öğreniyor.

Kütüphane yetkilileri; öğrencilerin sağlıksız internet ortamı yerine kütüphaneyi tercih etmesi gerektiğini belirttiler. Zira internet kafeye giden öğrencinin zararlı alışkanlıklar edinme, sosyal ağlara takılma, zararlı içeriklerle karşılaşma ve oyun oynama ihtimali bir hayli yüksek. Kütüphane ise tamamen araştırma ve öğrenmeye dayalı olduğu için öğrencinin gelişimini olumlu etkiliyor.

Kütüphane Sadece Öğrencilere Yönelik Değil

Kütüphaneden sadece öğrenciler değil, farklı yaş ve meslekte pek çok vatandaş yararlanıyor. KPSS'ye hazırlanan mezunlar, ev hanımları, vaktini değerlendirmek isteyen pek çok vatandaş her gün kütüphaneye uğruyor. Kütüphane yetkilileri; vatandaşların kahvehane ve kafe gibi yerlerde vakit öldüreceklerine kütüphaneden yararlanmalarının kendileri ve toplum açısından daha faydalı olacağı görüşünde.

Mevcut internet kafeler genellikle erkeklere göre düzenlenip onlara hitap ettiğinden dolayı bayan öğretmen ve memurlar da kütüphaneyi tercih ediyor.

Süreli yayın açısından zengin bir içeriğe sahip Ergani Halk Kütüphanesinde 52 süreli yayın bulunuyor. Kültür, tarih, edebiyat, şiir, spor, ekonomi ve pek çok farklı alanı kapsayan bu süreli yayınlar her ay yeni sayılarıyla Kültür Bakanlığı desteğiyle kütüphaneye geliyor. İsteyen vatandaşlar bunları takip ederek bilgi ediniyorlar.

Süreli yayınların sayı ve çeşitliliğinin kütüphaneyi zenginleştirdiğine değinen kütüphane yetkilileri; öğretmenler, ev hanımları, üniversite öğrencileri ve her meslekten vatandaşın bu süreli yayınları takip ederek kendilerini ilgi alanlarına göre geliştirebileceğini ifade ettiler.

Dünyada Kütüphane Algısı Değişti

Kütüphaneler; kitap temin edilen, ödev yapılan ve bilgi küpü yerler olarak biliniyor. Gelişmiş dünya ülkelerinde ise kütüphaneler çok daha etkin kullanılıyor. Kütüphane yetkilileri, Dünyada kütüphane algısının değiştiğini belirterek; "Kütüphaneler gittikçe daha fazla insana hitap ediyor. Satranç, masa tenisi, kültürel faaliyetler, sportif faaliyetler ve sosyal etkinliklerle öğrenciler ilgi alanlarına yönelik çalışmalar yapıyorlar. İnsanlar boş vakitlerinde kahvehane, internet kafe gibi sağlıksız yerlerde zaman öldüreceklerine; kütüphaneye gelerek bilgileniyorlar. Kendi ilgi alanlarına göre kendilerini yetiştiriyorlar. Biz istiyoruz ki; vatandaşlarımız kütüphaneyi daha etkin kullansınlar." dediler.

Ergani'nin Kültür Kompleksine İhtiyacı Var

Şu anki kütüphane binası 1963 yılından beridir hizmet veriyor. Tek katlı kütüphane binası artan ziyaretçi sayısına yeterli gelmiyor. Sınavlara hazırlanan öğrenciler için eski belediye binası restore edilmiş. İsteyenler kendi kitaplarıyla bu binada çalışabiliyor. Kaynak açısından eksiği bulunmayan kütüphane, fiziki olarak yetersiz kalıyor.

Ergani Halk Kütüphanesinin kitap, dergi ve içerik olarak yeterli olduğunu belirten yetkililer; "Ergani'nin Kültür kompleksine ihtiyacı var. Çünkü giderek daha fazla kişi kütüphanemizden istifade ediyor. Fiziki olarak daha geniş ve kullanışlı 4-5 katlı bir yerimiz olsaydı daha etkin çalışırdık. Öğrenciler, öğretmenler, ev hanımları, meslek grupları ve farklı ilgi alanları için kütüphaneyi daha etkin ve bilgiye ulaşılabilir hale getirirdik" dediler.

Kütüphaneden işitme engelli vatandaşların da faydalanabileceğini belirten yetkililer; "Kütüphanemizde sesli kitaplarımız var. İşitme engelli vatandaşlarımız bu kitaplardan yararlanarak kitap dinleyebilir, bilgi edinebilir. Fiziksel engel, hiçbir zaman bilgiye ulaşma önünde bir engel değildir." dediler.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.