"Erken teşhis ile lenfomadan kurtulun"

"Erken teşhis ile lenfomadan kurtulun"

Lenfomanın sık görülen bir kan hastalığı olduğunu bildiren Gaziantep İl Sağlık Müdürü, tedavi edilebilir olan lenfoma konusunda bilinçlenmenin son derece önemli olduğunu söyledi.

Gaziantep İl Sağlık Müdürü Sadettin Yazı, "15 Eylül Dünya Lenfoma Farkındalık Günü" kapsamında yaptığı açıklamada, bu hastalığın genellikle lenf bezlerinden ve bazen de herhangi bir organdan köken alan heterojen bir grup kanser türü olduğunu bildirdi.

Erken teşhis ve gerekli tedavilerin uygulanması durumunda tamamen iyileşme sağlanan bir kanser türü olduğu için lenfoma konusunda bilinçlenmenin son derece önemli olduğunu belirten Yazı, bu hastalığın tedavi edilebilir olduğunu anlattı.

Yazı, "Lenfoma, kür şansı olan yani tedavi sonrası tekrarlamayacak kanserlerden biridir. Güncel ilaç ve ışın tedavileri ile bazı lenfoma türlerinde yüzde 95'e kadar da başarı sağlanabilir. Ağır seyreden bazı lenfomalarda kök hücre nakli ile yüksek başarı oranları sağlanabilir. Lenfoma tedavisinde dünyadaki ve Türkiye'deki çalışmaların amacı lenfomanın tansiyon, şeker ve benzeri kontrol edilebilen kronik bir hastalık haline gelmesidir." dedi.

Lenfomanın aynı tip ve evreye sahip hastalar arasında bile belirgin farklılıkların görüldüğü heterojen bir hastalık grubu olduğunu ifade eden Yazı, şunları kaydetti: "Hastaya doğru tedaviyi doğru dozda, doğru zaman ve sıklıkta vermek asıl hedef olmalıdır. Lenfoma tedavisinde yaşam süresi için en önemli göstergelerden biri ilk aylarda aldığı ilaçların toplam dozudur. Bu bağlamda uygun aralıklarda yeterli dozda ilaç almak gereklidir. Bu nedenle 2-3 hafta aralıklarla verilen tedavi sürelerini tıbbi zorunluluk olmadıkça geciktirmemeye gayret edilmelidir."

Hastalığın tedavisi için gerekli her türlü ilaca ve destek tedavilerine ulaşmanın mümkün olduğunu dile getiren Yazı, "Tedavide amaç ya yaşam süresini uzatmak ya da yaşam kalitesini artırmaktır. Lenfoma hastalarının hayata sıkı sıkıya bağlı kalmaya çalışmalarının, aile ve arkadaş çevreleri ile daha sıcak ilişkiler içinde bulunmalarının hastalık ile mücadelede çok önemli avantaj sağladığını biliyoruz. Lenfoma hastaları tıbbi gereklilik olmadıkça toplumdan kendilerini soyutlamamalıdırlar. Bu hastaların gelecek kaygısı nedeniyle kariyer planlamalarından vazgeçmemeleri, sevdikleri işleri yapmaları, sevdikleri yemekleri yemeleri yani hayatı olabildiğince normal akışında yaşamalarını öneriyoruz. Sonuç olarak, lenfoma dünyada ve ülkemizde sık görülen bir kan hastalığıdır. Diyabeti olanlar kan ve lenf bezi kanserleri bakımından daha dikkatli kontrol edilmeli. Düzenli ve sağlıklı yaşam koşullarıyla birlikte kilo kontrolü de lenfomadan korunmak için önem arz etmektedir." ifadelerini kullandı. (İLKHA)


 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.