Ermenek'te 18 maden işçisini kurtarma çalışmaları sürüyor

Ermenek'te 18 maden işçisini kurtarma çalışmaları sürüyor

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Ermenek'teki maden ocağında su baskını nedeniyle mahsur kalan 18 işçiyi kurtarma çalışmasının gece boyunca süreceğini belirtti.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız,  Ermenek ilçesindeki maden ocağında su baskını nedeniyle mahsur kalan işçilere ilişkin; "Maden ocağına dolan suyun miktarı yaklaşık 10 bin metreküp. Takribi 10 bin ton civarında ve su bir yandan besleniyor. Şu anda kurulan pompalarla da öncelikle amacımız suyun deşarj edilmesini sağlamak, mutlaka dışarıya çıkarılmasını sağlamak" dedi.

Yıldız, gazetecilere yaptığı açıklamada, Ermenek Cenne Linyit İşletmelerinde elim bir kaza yaşandığını belirtti.

Şu anda 18 işçinin yer altında olduğunu ifade eden Yıldız, sebebini net olarak ortaya koyamadıkları, gerekçelerini daha sonra araştıracakları bir suyun maden ocağına dolduğunu bildirdi.

Yıldız, maden ocağına dolan suyun miktarının yaklaşık 10 bin metreküp olduğunu vurgulayarak, şunları kaydetti:

"Takribi 10 bin ton civarında ve su bir yandan besleniyor. Şu anda kurulan pompalarla da öncelikle amacımız suyun deşarj edilmesini sağlamak, mutlaka dışarıya çıkarılmasını sağlamak. Şu an elimizdeki kotlar maden ocağında suyun belli bir seviyeye kadar geldiğini gösteriyor. Zaman aleyhimize işliyor. Farklı haberler duyuyoruz. Burada 3 bakanımız var. Bakanlarımızdan farklı bir haber duymadıkça bunun aksini konuşmamak lazım. Şu anda hiçbir işçi kardeşimize ulaşabilmiş değiliz. Dalgıçlarımız da bir yandan buraya intikal ediyor. Çünkü tamamen madenin altı suyla dolmuş durumda."

ÇAÇILMALAR GECE BOYUNCA DEVAM EDECEK

Ermenek bölgesinde 5 ocak olduğunu, bunun ikisinin denetimler sonrası kapatıldığını anlatan Yıldız, diğer 3'ünün faaliyetlerinin devam ettiğini bildirdi.

Yıldız, halen yer altında 18 işçinin olduğunu dile getirerek, "Mersin, Konya, Karaman ve Ermenek'ten bizim ihtiyacımız olan jeneratör, pompa ve her türlü kabloların sevkıyatı yapılıyor. Şu anda pompanın bir tanesi çalışmaya başladı. İkincisi de kuruluyor. O da inşallah bir süre sonra deşarj etmeye başlayacak. Ama daha güçlü pompaların da bir yandan sevkıyatını yapıyoruz. Montajıyla beraber daha hızlı, daha seri bir işlem yapmış olacağız. Ben kederli, sıkıntılı ailelere geçmiş olsun diyorum. İnşallah korktuğumuzdan daha iyi bir sonuca ulaşırız. Çalışmalar gece boyu devam edecek" diye konuştu.

Bir gazetecinin; "18 işçi yer altındayken, çalışmaları izleyip bundan memnuniyet duyduğunuz söyleniyor" şeklindeki sorusu üzerine Yıldız, şöyle konuştu:

"Arkadaşlar memnuniyet duyulacak bir durum değil. Üzüntülüyüz ve burası sıkıntılı bir ortam. Şu anda işçi arkadaşlarımıza ulaşabilmekle ilgili mücadele veriyoruz. Bizim izlediğimiz görüntüler, su seviyesiyle alakalı AFAD'ın tespit ettiği görüntülerdir. 2 saatte bir metrelik bir yükselme var. Bu yükselmenin mutlaka önüne geçmemiz lazım. Ondan sonra da o seviyeyi indirip arkadaşlarımıza ulaşmak lazım. Zor bir süreç, sıkıntılı bir durum ama bu konuyu burada doğru bir şekilde yönetmek durumundayız. Hükümetimiz tüm kurumlarıyla beraber burada gerekenleri yapıyor."

MADNE OCAĞI DAHA ÖNCE KAPATILMIŞ

Sadece bu bölgede 5 kömür ocağı işletmesi bulunduğunu anlatan Yıldız, "Haziran ayındaki yaptığımız denetimlerde, bu ocakta bir kısım eksiklikler tespit edilip kapatılmıştır. Bunun üzerine yine o eksikliklerin giderilmesi ile alakalı süre verilmiştir. Tanınan süre içinde eksiklikleri giderdiler ve takribi 3 ay sonra tekrar işletmeye açılmıştır ama bu su nereden deşarj oluyor, buraya hangi kotlardan, hangi seviyelerden, önceki işletilen madendeki biriken sular mı buraya akıyor, onlar mı boşaldı, yoksa herhangi bir kaynaktan mı besleniyor, bunlar üzerinde çalışmalar tamamlandıktan sonra inceleme yapılacak" ifadelerini kullandı.

Yıldız, tek amaçlarının işçilere ulaşıp, onları yeryüzüne çıkarmak olduğuna dikkati çekerek, "Çünkü şu anda ciddi bir risk altındalar. Ciddi bir sıkıntı var ve zaman da aleyhimize işliyor" dedi.

Yıldız, "Su seviyesi işçilerin en son tespit edildiği kodun daha üzerinde. Bu da bizim son derece canımızı sıkıyor" ifadesini kullandı.

HEDEFİMİZ YER ALTINDAKİ SUYU BOŞALTMAK

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan ise çok üzücü bir hadiseyle karşı karşıya olduklarını bildirdi.

Yer altındaki işçilerin ailelerine geçmiş olsun dileklerinde bulunan Elvan, şöyle konuştu:

"Bugün sabah toplam 34 işçi vardiyaya giriyor. Öğlen yemek yerken bu hadise meydana geliyor. Aniden bir su patlaması şeklinde olduğunu ifade ettiler. Bunun detayları araştırılacak. 16 kardeşimiz kurtuluyor. Hızlı bir şekilde desandere ve nefesliği kullanarak, çıkıyorlar. Ancak diğer arkadaşlarımız şu an yer altındalar. Buradaki öncelikli hedefimiz bir an önce yer altındaki suyu boşaltmak. Bununla ilgili tüm organizasyonlar yapıldı. Kızılay, AFAD ve ilgili tüm kuruluşlarımız buradalar. Buna ilave olarak, ihtiyaç olması halinde telefonlar için 3 adet mobil istasyon kuruyoruz. Çalışmalarımıza devam edeceğiz."

"DENETİMLERDE 8 EKDİK BULUNDU"

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik de incelemeleri sırasında basın mensuplarının sorularını cevapladı.

Kazanın nedeni ve madende ne gibi eksiklikler bulunduğu yönündeki soruya karşılık Çelik, “18 kardeşimiz yerin altındayken yapılanları, yapılacakları konuşmak şu anın meselesi değil, bunlara biraz daha normale döndükten sonra bakalım. Hayırlı haberler bekliyoruz, inşallah gelirse ona göre rahat konuşabiliriz” diye konuştu.

Madende yapılan teftişlere ilişkin de bilgiler veren Çelik, bu yıl ocağın şubat ve haziran aylarında 2 kez denetlendiğini söyledi. Çelik, şunları kaydetti:

“Haziran ayında yapılan denetimlerde 8 eksik bulunmuş. Bu 8 eksiğe karşılık da yasadaki müeyyideler uygulanmış. Kapatmayı gerektiren eksikler değil bunlar ama idari para cezası uygulamışız. İş yeri sahibine bizzat tutanak imzalatılarak bunların bir an önce  tamamlanması aksi takdirde gerekli işlemlerin yapılacağına ilişkin uyarılarda bulunulmuş.

Her maden ayağına indikten sonra çalışırken bir sondaj yapmanız gerekiyor. Bu sondaj 25 metrelik bir derinliği ihtiva ediyor. Yani işçinin çalıştığı ayakta 25 metre sondaj yapılacak, ne gibi riskler var bu 25 metrede belirlenecek, ona göre çalışmalar yapılacak. Bu çalışma yapıldıktan sonra yeniden 25 metrelik sondaj yapılacak. Bunun olmadığı haziran ayındaki tespitlerimizde var. 25 metre sondaj yapılıp işlerin ona göre devam etmesi gerekiyor. Bu yapılmamış. Bu önemli bir eksiklik, başka eksikler de var.

Ocağa 10 bin metreküp suyun nereden, nasıl geldiğini bilemiyoruz. Teftişle ilgili tespite göre 25 metrede sondaj yapılması çok önemli. Ruhsatlandırılmasında da madenin 3 boyutlu olarak görüntülenmesi, ne gibi riskler var yok bunun ortaya çıkması önemli. Bunlara ilgili bir şey midir, yoksa bu su başka bir nedenle mi bir yerden patladı geldi, yeraltı suyu mu, daha önce kullanılan alanlarda çökertme yapılmadığı için meydana gelen bir şey mi bunların hepsi hızlı bir şeklide su tahliye edildikten sonra ortaya çıkacak tabloya göre netleşecek.”

Bakan Çelik, şu andaki yoğun çalışmaların amacının hiç olmazsa 24 saat içerisinde suyun tahliyesini sağlayıp, kaynağın tespit edilmesi olduğunu ifade etti.

İş yerinin risk değerlendirmesiyle henüz olmayan, muhtemel riskleri değerlendirme zorunluluğu olduğuna dikkati çeken Çelik, "Burada bundan sorumlu insanlar var. İş yeri sahibi bundan sorumlu, görevliler var burada bunları değerlendirmeleri zorunlu. Suyun kaynağını ve nedenini tespit etmeden bir şey söylemek doğru olmaz” dedi.

Ocakta daha önce de benzer sorunlar yaşandığı iddialarının hatırlatılması üzerine Çelik, “Bize öyle bir şey iletilmedi. Bize böyle bir şikayet gelmiş değil. Programlı teftişlerde böyle bir şey iletilmişse ve bunun neticesinde bu olmuşsa ki şu anda bilmiyoruz, sorumlular ortaya çıkacaktır” karşılığını verdi.

Madeninde 180 sigortalı işçinin kayıtlarda olduğunu, maden altında 18 işçinin mahsur kaldığını hatırlatan Çelik, "Milletimize geçmiş olsun. Ailelerine geçmiş olsun diliyorum. İnşallah biraz sonra bakan arkadaşlarımızla birlikte ocağa inip bu suyu görmek istiyoruz. İnşallah kardeşlerimize sağ salim ulaşırız" ifadelerini kullandı.

 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.