Ermeni diasporasından Erdoğan’ın 1915 mesajına ilk tepkiler

Ermeni diasporasından Erdoğan’ın 1915 mesajına ilk tepkiler

Türkiye Cumhuriyeti tarihinde ilk kez bir Başbakan Ermeni Soykırımını anma günü olan 24 Nisan öncesinde bir mesaj yayınladı.

Başbakan Tayyip Erdoğan'ın “ortak acı” üzerine durduğu ve yakınlarını kaybetmiş tüm Ermeni ailelere taziye dileklerini ilettiği yazılı mesajı Başbakanlık internet sitesinde yayınlandıktan sonra gelen ilk tepkileri aldık...

Ermenistan Bölgesel Araştırmalar Merkezi Başkanı Richard Giragossian

“Erdoğan'dan doğal ve beklenmedik bir merhaba mesajı.”

Lübnanlı gazeteci Vahakn Keshishian:

“Ortak acı kavramı inkarcı siyasetin bir upgrade versyonu. Ama yine de Turkiye Başbakanı'ndan 'hayir birşey olmadı' demekten başka sözler duymak umut verici. Eskiden sivil toplum böyle derdi devlet bu şekilde konuşmazdı. Şimdi civil toplum daha ileri gidiyor, develet de aynı yönde devam edecekse umut vericidir”

ABD'de yayınlanan Armenia Weekly Dergisi'nin Genel Yayın Yönetmeni Khatchig Mouradian:

“Anneannemin de dediği gibi; “Ne yag, ne yumurta, vay tava, vay tava”. Tüm bu çarpıtmalarla dolu ferman yerine Erdoğan basit bir şekilde : “Bu bir soykırım değildir, herkes acı çekti, üstesinden geliniz artık, sizin insanlarınız sistematik bir şekilde öldürülmedi ama yine de başınız sağ olsun”

Brüksel'deki Avrupa Ermenileri Adalet ve Demokrasi Federasyonu Basın koordinatörü Bedo Demirdjian'ın görüşleri ise şöyle:

“Türkiyeli bir lider için beklenmedik bir açıklama. Gerçek bir özürden çok uzak. 1919'daki İstiklal Mahkemeleri dahi unutulmuş açıklamada.  Tasarlanmış bir soykırımdan da bahsetmiyor. Özellikle tarih komisyonu vurgusu var. Ve tüm bunlar Ermeni Soykırımı'nın parlamentolarda tanınmasının önüne geçilebilmek için. 2009'da protokollerde yaptıkları gibi. Uluslar arası hükümetlerin “bakın siz ikiniz zaten birbirinizle konuşuyorsunuz, bizi de oyuna katmayın” demelerini umut ediyorlar.

Tüm bunlar

Osmanlı'daki herkesin acısının eşitlenmesi de bir rezalet. Ermeni Soykırımı ve Ermenilerin öldürülmesinin tarihi 1890'lara dayanıyor ve Kemalist Cumhuriyet'in 1920'lerine kadar devam ediyor.”

Ermenistanlı Türkolog Artak Şakaryan:

Gerçekte değişen yeni bir şey yok. Yine arşivlerin açılması önerisi, tarih komisyonu kurulması var. Akıllıca bir tavırdı Ermenilere taziye sunmak ve hemen bir sonraki cümlede Birinci Dünya Savaşı'nda ölen herkesle eşitlemek. O insanların ölümleri farklı bir sebepten halbuki. Biz tabi ki savaşta ölenleri saygıyla anıyoruz, ancak bunu denizde boğulan onlarca, binlerce kişiyle eşit tutmuyoruz.

 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.