​"Esed yanlısı milisler PYD’ye destek verirlerse Türkiye gerekeni yapar"

​"Esed yanlısı milisler PYD’ye destek verirlerse Türkiye gerekeni yapar"

​Başbakan Yardımcısı Fikri Işık, Esad yanlısı milislerin Afrin’e girmesiyle ilgili olarak, “Esed eğer PYD/YPG güçlerine destek için Afrin’e geliyorsa Türkiye bu konuda kendi bildiği yoldan geri dönmez, gerekeni yapar.” dedi.

Başbakan Yardımcısı Fikri Işık, bir dizi ziyaret, toplantı ve temaslarda bulunmak üzere bugün Diyarbakır’a yaptığı ziyaretin ardından karayoluyla Batman’a geldi.

İlk olarak Valilik ziyaretini gerçekleştiren Başbakan Yardımcısı Işık’ı; Vali Ahmet Deniz, Belediye Başkan Vekili Ertuğ Şevket Aksoy, Batman Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Aydın Durmuş, Vali Yardımcıları, İlçe Kaymakamları ve kamu kurum müdürleri karşıladı.

Burada şeref defterini imzalayıp Valilik makamına geçen Başbakan Yardımcısı Işık, basın mensuplarına gündemle ilgili önemli açıklamalarda bulundu.

Işık, Başbakanın özellikle Doğu ve Güneydoğu'daki kamu hizmetlerinin, kamu yatırımlarının koordinasyonu görevini Başbakan Yardımcısı olarak kendisine tevdi etmesinden ve Cumhurbaşkanının bu konudaki onayından sonra bölgede bütün illeri tek tek ziyaret ettiğini söyledi. Kamu hizmetlerini ve yatırımların koordinasyonunu masaya yatırdıklarını aktaran Işık, “Burada tespitleri başta valilerimiz olmak üzere kaymakamlarımızın, kamu yöneticilerimizin değerlendirmelerini, taleplerini, isteklerini özellikle not ediyoruz ve bunların adım adım takibini yapıyoruz.” dedi.

Bölgenin çok uzun yıllar PKK’nin uyguladığı baskı ve şiddet politikasından dolayı çok acılar çektiğini vurgulayan Işık, “Can güvenliği endişesiyle yapılması gereken özel sektör yatırımları maalesef uzun süre yapılamadı. Bundan dolayı da bölge Türkiye'nin diğer bölgelerine göre arzu edilen ekonomik sıçramayı maalesef gerçekleştiremedi. Bunun birinci derecede sorumlusu terör örgütünün kendisidir ve terör örgütünün uzantılarıdır. Ancak son dönemde terörle çok yoğun mücadele ile birlikte bölgede huzur ve sükûnet ortamı sağlanmış oldu. Allah'a hamdolsun artık terör örgütü bölgede baskı uygulama yüzünden çok çok uzaklaştı. Terör örgütünü güvenlik güçlerimiz artık bölgede kıpırdayamaz hale getirdi.” diye konuştu.

“Adım adım Afrin’e doğru ilerleyiş sürüyor”

Açıklamasında TSK’nın Afrin operasyonuna değinen Işık, TSK’nın özellikle bölgenin terörden tamamen temizlenmesi ve bölgenin huzur bölgesi olması için yoğun çalışma yürüttüğünü dile getirdi.

Işık, “Biliyorsunuz daha önce Fırat Kalkanı Harekâtı ile 2 bin kilometre kareden fazla bir alan DEAŞ terörü başta olmak üzere terör örgütlerinden temizlendi. Tabi bölgemizde maalesef bela bir tane değil. Sadece DEAŞ terör örgütü bölgenin güvenliğini ve istikrarını tehdit eden örgüt değil bunun yanında PYD/YPG bir terör örgütü ve artık bugüne kadar Batılı ülkelerin ve Batı medyasının söylemekten imtina ettikleri ama artık saklayamadıkları terör örgütü PKK'nin Suriye'deki milis yapısı ve Suriye kolu olduğunu hepimiz biliyoruz. Bu PYD/YPG’nin de bölgeden tamamen def edilmesi sadece Türkiye'nin milli güvenliği için olmazsa olmaz değil ama aynı zamanda bölgenin istikrarı içinde, bölgenin huzuru ve barışı içende olmazsa olmaz. Fırat Kalkanı Harekâtı biliyorsunuz orada insanların PYD ve YPG terör örgütünün zulmünden de aynı zamanda kurtarmak için yapılıyor. Şu anda harekât planlandığı gibi gidiyor. Evet, daha hızlı gidebilir miydi gidebilirdi ancak özellikle en fazla dikkat ettiğimiz konu orada sivillere zarar vermemek, sivillerin zarar görmesini engellemek. Tabi ki kendi askerimizin de özellikle güvenliğini de düşünerek çok dikkatli ama çok planlı bir hareket sürüyor. Şu ana kadar önemli miktarda köy ve yerleşim terör örgütünden tamamen temizlendi. Adım adım da Afrin’e doğru ilerleyiş sürüyor.” ifadelerini kullandı.

“Esed eğer PYD/YPG güçlerine destek için Afrin’e geliyorsa Türkiye bu konuda kendi bildiği yoldan geri dönmez, gerekeni yapar”

Esed yanlısı milislerin Afrin’e girmesiyle ilgili olarak Işık, şunları söyledi: “Esed rejimi kendi halkının huzurunu, barışını düşünmüş olsaydı bu Suriye meselesi zaten ortaya çıkmayacaktı. Halkın demokratik taleplerine meşru zeminde cevap vermek yerine halkın demokratik taleplerine üzerlerine, kafalarına bomba yağdırarak cevap veren ve Suriye'nin de bölgenin de bugün adeta tam bir karmaşa içerisine sürüklenmesine sebep olan Esed rejimidir ve Esed’ın kendisidir. Onların şimdi kalkıp ‘Afrin’i yok savunacağız, yok Afrin'de PYD/YPG’ye destek vereceğiz’ gibi ifadeleri bizim açımızdan bir anlam ifade etmez. Burada Esed eğer PYD/YPG’ye karşı bir mücadele için Afrin’e geliyorsa eyvallah ama PYD/YPG güçlerine destek için Afrin’e geliyorsa Türkiye bu konuda kendi bildiği yoldan geri dönmez, gerekeni yapar. Bu noktada bölgenin daha fazla acı çekmemesi ve sıkıntı yaşanmaması için Esad rejiminin kesinlikle PYD/YPG’ye gibi bir terör örgütüne arka çıkan pozisyonuna gelmemesi, aksine bölgeden bu terör örgütünün temizlenmesine yönelik çalışmalara en azından katkı vermesi beklenir. Bunu yapmazsa Türkiye bildiğini yapar.”

“Cinsel istismar olaylarıyla ilgili yasal düzenlemeler masaya yatırılacak”

Sorulan soru üzerine son zamanlarda artan cinsel istismar olaylarına da değinen Işık, “Gerçekten bu olay hepimizin yüreğini kanatan, hepimizin böyle bir şey nasıl olur diyebileceğimiz olaylar bunlar. Hiçbirimizin kabul edemeyeceği olaylar, bu konu ile ilgili pazartesi günü külliyede, Sayın Cumhurbaşkanımızın başkanlığındaki bakanlar kurulunda çok kapsamlı değerlendirmeler yapıldı. Başbakan Yardımcımız Sayın Recep Akdağ başkanlığında 6 bakanımızdan oluşan bir komisyon kuruldu. Bildiğimiz kadarı ile bugün komisyonumuz ilk toplantısını yapacak ve bu konu ile ilgili yasal düzenlemeler başta olmak üzere olayın psikolojik, sosyolojik boyutu, olayın sebep, sonuç ilişkisi içerisinde tüm yönlerini masaya yatıracak ve oradan çıkacak rapor hükümetimiz içinde, Türkiye Büyük Millet Meclisi içinde aslında çok önemli bir rapor olacak. Bizde Bakanlar Kurulu üyeleri olarak doğrusu arkadaşlarımızın bu çalışmasını bir an önce yapıp, sunmasını bekliyoruz. Bu konuda Türkiye çok net bir duruşa sahip, bu ruh hastalarını, bu psikopatların özellikle toplumdan izole edilmesi ve bir daha böyle bir olayın yaşanmaması için alınması gereken tüm tedbirler kararlılıkla alınacak. Bundan dolayı kamuoyunun hiçbir endişesi olmasın.” açıklamasında bulundu.

“Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sisteminde bunların tamamen önüne geçiliyor”

Yeni seçim yasası konusuna da değinen Işık, “Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemine geçilince, artık baraj fiilen yüzde 50 artı bire çıktı. İlk turda eğer herhangi bir aday yüzde 50 attı bire ulaşamıyorsa ikinci tura geçecek. Dolayısıyla ittifakların artık seçimlerden önce oluşması ve kamuoyuna bunun duyurulması, ittifaka girecek partilerin bu birlikteliğini seçim pusulalarına yansıtması aslında demokratik açıdan son derece doğru. Türkiye daha önce çok yaşadı bildiğimiz gibi, seçimlerden önce partiler birbirlerine söylemediğini bırakmıyordu ama seçimlerden sonra birbirlerine en ağır ifadeler ile yüklenen partiler bir bakıyorsunuz koalisyon ortağı olmuş. Halk A, B ve C hükümet kursun diye oy verirken, bir bakıyorsunuz D ve E hükümet kurmuş. Şimdi Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sisteminde bunların tamamen önüne geçiliyor.” dedi.

Konuşmasının devamında Işık, son olarak şunları kaydetti: “İttifaklar tamamen açık, şeffaf bir şekilde seçimden önce oluşacak ve seçime halk, kime oy verdiği zaman kimin cumhurbaşkanı olacağını ve nasıl bir hükümetin kurulacağını seçimden önce bilecek, hiçbir şey sürpriz olmayacak. Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi birtakım ittifakları zorunlu kılıyor, onun için ben bu yasanın hayırlı olmasını diliyorum. Elbette AK Parti ve MHP'nin hazırladığı bu teklif mecliste çok tartışılacak, komisyonlarda tartışılacak ve daha sonra genel kurulda tartışıldıktan sonra yasalaşacak. Özellikle ben burada komisyon çalışmalarını çok önemsiyorum, komisyon çalışmalarında ben bütün partilerin bu yasa teklifine destek vermelerini ve yapılması gereken farklı çalışmalarda varsa, katkıları varsa, o katkılarını da sunup, herkesin kabul edeceği bir yasa şeklinde meclisten çıkmasını arzu ediyorum.”

Basın açıklamasının ardından Işık, Valilik konferans salonunda ilin idarecileri, ilçe kaymakamlarıyla basına kapalı “Valilik Koordinasyon Toplantısına” katıldı.

Yapılan toplantının ardından Işık, ildeki kanaat önderleriyle Kristal Park’ta yemekte bir araya geldi. (M.Fatih Akgül-İLKHA) 













HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.