Esed zindanlarında tutuklu bulunan eşinden haber alamıyor

Esed zindanlarında tutuklu bulunan eşinden haber alamıyor

​Suriye’de rejim askerleri tarafından alıkonulup tutuklanan eşinden 5 yıldır haber alamadıklarını söyleyen Rihab Muhammed, Cumhurbaşkanı Erdoğan’a seslendi.

Suriye savaşının başlamasından bir yıl sonra Halep’te memurluk yapan Kahtan Cever, Esed askerleri tarafından İslami kimliğinden dolayı alıkonuldu. Herhangi bir mahkeme yapılmadan zindana konulduğu belirtilen Cever’den 5 yıldan bu yana haber alınamıyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a seslenen ve yardım isteyen Cever’in eşi Rihab Muhammed, tek isteğinin eşine kavuşmak olduğunu söyledi.

Suriye'deki iç savaştan kaçarak Türkiye'ye sığınan mültecilerin yaşam mücadeleleri ve hayat hikâyeleri yürek burkuyor. Yaklaşık 5 yıl önce Suriye’de çıkan savaşın ardından eşi Kahtan Cever’in rejim tarafından tutuklanmasıyla birlikte yaşadıkları zulümler nedeniyle kaçıp Batman'a sığınmak zorunda kalan aile reisi olan Rihab Muhammed, Çamlıca Mahallesi'nde kirada oturdukları bir evde 2’si erkek 3 çocuğuyla hayata tutunma mücadelesi veriyor.

Burada bir medresede müderriselik yapan Muhammed, çok cüzi miktar karşılığında çalışarak kendisi ve çocuklarının geçimini temin etmeye çalışıyor.

Suriye’de savaş başlamasıyla Esed’in Müslüman halka büyük zulümler yaşattığını söyleyen Muhammed, eşinin de bu zulümlerden nasibini aldığını belirtti. Savaşın başlamasının ardından bir yıl sonra eşinin İslamî kimliğinden ötürü Halep’te çalıştığı sırada alıkonulup, mahkeme dahi yapılmadan zindana atıldığını ifade eden Muhammed, bırakılması için büyük meblağda para ödedikleri halde eşinin serbest bırakılmadığını aktardı.

Yaptıkları tüm girişimlerin sonuçsuz kaldığını ve savaşın giderek şiddetlenmesinin ardından çocuklarını da alıp, Türkiye’ye sığınmak zorunda kaldıklarını dile getiren Muhammed, 5 yıldır eşinden haber alamamanın üzüntüsünü yaşadıklarını kaydetti. Eşinin yaşayıp yaşamadığını bile bilmediklerini ifade eden Muhammed, Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan yardım talebinde bulundu.

Muhammed, "Eşim Suriye’de devlet memuru olarak çalışıyordu, mühendisti. Savaş başladıktan sonra yaklaşık 5 yıldır buraya geldik. Eşim Halep’te memurluk yapıyordu. Bizler Amude’de oturuyorduk ve savaş başladıktan sonra eşimi yakaladılar. Eşimi yakaladıklarında haberimiz yoktu. Bir yıl boyunca ondan haber alamadık. Yaşadığını dahi bilmiyorduk. Bir yıl sonra onun hapiste tutulduğunu öğrendik. Herhangi bir mahkeme yapılmadı. Onun gibi çok sayıda arkadaşı da cezaevinde tutuluyor."

"Büyük meblağda para verilmesine rağmen serbest bırakmadılar"

İslami kimliğinden dolayı eşinin tutuklandığına dikkat çeken Muhammed, "Mahkeme yapılmadığı için eşimin neden tutuklandığını bilmiyoruz. Eşim babasıyla konuşmuş ve tutuklandığını söylemiş.  Esed askerleri eşimin babasına kendilerine para vermeleri halinde onu serbest bırakacaklarını söylemişler. Büyük meblağda onlara para vermelerine rağmen sözlerini yerine getirmediler ve eşimi bırakmadılar." diye konuştu.

"Cumhurbaşkanından eşimin bırakılması için yardım bekliyoruz"

Türkiye’ye geldikleri sürede büyük sıkıntılar yaşadıklarını kaydeden Muhammed, "Buraya gelirken büyük zahmetler çektik ama Allah’a hamd olsun. Çocuklarım burada okula gidebiliyorlar. Suriye’de herhangi bir okul kalmamıştı. Şu an orada daha büyük sıkıntılar var. Cumhurbaşkanından eşimin bırakılması için yardım bekliyoruz. Suriye’de tutuklu bulunanlarla ailelerini görüştürmüyorlar. Bazılarını da öldürüyorlar ve ailelerine öyle veriyorlar. Eğer ki Türkiye hükümeti eşimin bırakılmasında yardımcı olursa çok sevineceğiz. Çocuklar da babalarını istiyorlar ve onu özlüyorlar. Çocuklarımın da babalarına kavuşmasını istiyorum." dedi.

"Orada hakkı söylemek yasaktı, özgürlük yoktu"

Esed ve PKK/PYD’nin zulümlerinden dolayı Türkiye’ye sığınmak zorunda kaldıklarını vurgulayan Rihab Muhammed’in babası Muhammed Süleyman Ömer, "4 buçuk senedir Esed zulmünden dolayı kaçıp buraya sığındık. Suriye’de çok zulüm gördük. Orada hakkı söylemek yasaktı, özgürlük yoktu. Eset kendi halkına zulüm ediyordu. Hama ve diğer şehirlerde Müslümanlara çok zulümler ettiler. Suriye’de savaştan bir yıl sonra damadımız yakalandı. 5 yıldır tutuklu bulunuyor. Batman’da kızım çocuklarıyla yalnız kalıyor. Türkiye hükümetinden bize yardım etmesini bekliyoruz. Damadımı hapisten çıkarmalarını istiyoruz. Kızım çocuklarına hem annelik hem de babalık yapıyor." ifadelerini kullandı.

Babalarını görme özlemi içerisinde olan Kahtan Cever’in çocukları, babalarını görmeyi çok istediklerini ve bir an önce ona kavuşmayı arzuladıklarını kaydettiler.(M.Fatih Akgül-İLKHA)














 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.