Eşit ve adil bir zam istiyoruz

Eşit ve adil bir zam istiyoruz

Emeklilerin hayat standartlarının altında ücret aldıklarını söyleyen Emekliler Derneği Batman Şube Başkanı Hüseyin Ekmen, tüm emeklilerin eşit ve adil bir şekilde maaş alması ve buna yönelik zam yapılması gerektiğini belirtti.

Türkiye Emekliler Derneği Batman Şube Başkanı Hüseyin Ekmen, emeklilerin “zam” beklentilerine ilişkin açıklamalarda bulundu.

Dövizle birlikte artan zamlar ve yükselen enflasyon karşısında emeklilerin aldıkları maaşın yeterli olmadığını söyleyen Ekmen, tüm emeklilerin eşit ve adil bir şekilde maaş alması gerektiğini belirterek, yetkililerden emeklilerin geçinebilecekleri, onurlu bir hayat sürdürebilmelerine yönelik ücretin ödenmesi talebinde bulundu.

Açlık, yoksulluk sınırına bakıldığı zaman bir emeklinin en az 3 bin lira alması gerektiğini ifade eden Ekmen, seyyanen zam istediklerini kaydetti.

“Hayat şartlarının standartlarını yakalamak gerekiyor”

Emeklilerin mevcut maaşlarıyla geçinemediklerini söyleyen Ekmen, “Genel anlamda baktığımız zaman emeklilerimizin almış olduğu ücret şu andaki koşullarda yeterli değildir. Bunun makul bir seviyeye çekilmesi gerekiyor. Hayat şartlarının standartlarını yakalamak gerekiyor. 6 ayda bir enflasyon farkı olarak emeklilerimize yansıyan bir ücret ödemesi var. Fakat bu kalemlerin çoğu bizi temsil etmeyen kalemlerdir. Asıl enflasyon bizim evde yaptığımız masraflardır. Yani, mutfak, gıda, giyim, sağlık, barınma ve bunlara benzer giderlerdir. Bunlara baktığımızda enflasyonun daha yüksek olduğunu apaçık görüyoruz.” dedi.

“Erimiş olan maaşımızın karşılığını zam olarak almalıyız”

Hayatın her geçen gün pahalılaştığını ve maaşlarının enflasyon karşısında eridiğini aktaran Ekmen, “Enflasyonun şu andaki rakamı bize samimi, doğru gelmiyor. Biz daha fazla bir ücret, zam bekliyoruz. En az 'huzur hakkı' dediğimiz, devletlerin kalkınması olduğunda çalışanlarına da, emeklilerine de bir pay düşüyor. Biz ondan da pay istiyoruz. Geçen sene aldığım maaşla ne kadar altın, dolar alabiliyordum? Bunun hesabını yapmak zorundayım. Dışarı çıktığım zaman aldığım bir gıda, giyimde yüzde 50’lerde bir zam oluşmuşsa benim de bunun karşılığı olarak bir zam almam gerekiyor. En azından erimiş olan maaşımın karşılığını bir zam olarak almalıyım.” diye konuştu.

“Onurlu bir hayat sürdürebilmemize yönelik ücretin ödenmesini istiyoruz”

Emeklilerin genel anlamda sıkıntı içinde olduklarına işaret eden Ekmen, “Emekliler ortalama standartların altında bir ücret alıyorlar. Biz bu ücretin komple bütün emekliler için makul bir seviyeye çekilmesini istiyoruz. Siyasilerden emeklilerimize geçinebilecekleri, onurlu bir şekilde hayat sürdürebilmelerine yönelik ücretin ödenmesini talep ediyoruz. Biz bu ülkeye çalıştık. Vergilerimizi ödedik, primlerimizi yatırdık, zor şartlarda çalıştık, ülkenin her karış toprağında bizim alın terimiz var. Bu yüzden emekli olduktan sonra da bizim normal insanca yaşayabileceğimiz bir hayatın olması gerekiyor. Bu da maaşlarımızın belli bir seviyeye getirilmesiyle mümkündür.” ifadelerini kullandı.

“Bir emeklinin en az 3 bin lira alması gerekiyor”

Emeklilerin geçimlerini sürdürebilecek bir maaş almaları gerektiğini vurgulayan Ekmen, şunları söyledi: “Maaşımız geçinebileceğimiz bir seviyede olması lazım. Normal standardı yakalamamız lazım. Şu anda baktığımızda emeklilerimizin durumlarının hiç iyi olmadığını görüyoruz. Türkiye’de 12 milyon küsur emeklimiz var. Aileleriyle birlikte emeklilerimiz büyük bir kitleyi temsil ediyor. Emeklilerin ortalama maaşı bin 500 lirayı geçmiyor. Bu net bir rakam değildir; ama genel anlamda ortalamaya vurduğumuzda böyle bir rakam karşımıza çıkıyor. Şu anda açlık, yoksulluk sınırına baktığımız zaman bir emeklinin en az 3 bin lira alması gerekiyor.”

“Herkese eşit ve adil zam istiyoruz”

Emeklilerin maaşlarının eşit olması gerektiğini ifade eden Ekmen, “Tüm emeklilerimizin 3 bin lira alması gerekir. Birilerine az bir ücret, birilerine daha fazla ücret eşit ve adaletli değil. Yüzdelik zam yapıldığı zaman az alan yine az alıyor, normal alan da bu sefer daha fazla alıyor. Yüksek maaş alanlar zamdan daha fazla yararlanıyor. Dolayısıyla biz seyyanen zam istiyoruz. Herkese eşit ve adil zam istiyoruz. Eğer verilecekse seyyanen zam verilmesi lazım. O da bütün emekliye eşit bir şekilde yansıyacak zammın olması lazım.” şeklinde konuştu.

İLKHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler