Esnaf eski Ramazanları arıyor

Esnaf eski Ramazanları arıyor

Van esnafı, her yıl bir önceki yıla göre işlerinin kötüye gittiğini belirterek, Ramazan öncesi işlerinin durgun olmasından dert yanıyor.

Ramazan ayına sayılı günler kala sahur ve iftar için gıda malzemelerini temin etmeye çalışan vatandaşlar, çarşıların ve semt pazarlarının yolunu tutuyorlar.

Bugünlerde çarşı ve pazarlarda az da olsa hareketlilik yaşandığı gözlenirken, esnaf eskiden Ramazan öncesi işlerinin iyi olduğunu söylüyor.

İşlerinin her geçen yıla göre biraz daha düştüğünü belirten esnaf, eski günlerini aradıklarını dile getirdi.

Ramazan ayı yaklaşmasına rağmen işlerinin halen diğer zamanlardaki gibi olduğundan dert yanan İsa Örkmez isimli esnaf, "Ramazan hareketliliği geçen yıllara oranla daha az. Geçen senelere göre bir hafta öncesinden yoğun hareketlilik başlardı. Biz biraz daha yoğunluk bekliyorken şu an hareketlilik daha kısıtlı. Ürün fiyatları yüksek ama bizim fiyatlarımız piyasaya nazaran düşük. Hurma 7 TL'den başlıyor kalitesine göre 35 TL ve 45 TL'ye kadar değişiyor. Kuru üzüm de 7 liradan başlıyor, 12'ye kadar devam ediyor. Kuru kayısının fiyatı ise 13, 15 ve 17 lira olarak değişiyor. Bir önceki sene Ramazan ayı öncesinde daha yoğunluk vardı." dedi.

Bölgede yaşanan siyasi olaylar ve çatışmalı süreç nedeniyle son 2 yıldır iş yapamadıklarını ifade eden İbrahim Sarıbulak da beklentilerinin üzerinde bir yoğunluk olmadığını, buna rağmen hallerine şükrettiklerini dile getirdi.

"Fiyatlar insanlarımıza pahalı geliyor"

Sarıbulak, "25 yıldır burada esnafız. Elhamdülillah, halimize şükrediyoruz. Ramazan'a 2 gün kaldı. Buna rağmen pek işlerin olduğunu söyleyemeyiz. Ayrıca bizim milletimiz alışverişini genelde son güne bırakıyor. Bölgedeki olaylardan dolayı birkaç yıldır Ramazan ayında işler durgun. Fiyatlar insanlarımıza pahalı geliyor. İnsanlarımız korkmasınlar, Allah büyüktür." şeklinde konuştu.

24 yıllık esnaf olduğunu söyleyen Mahmut Süyütoğlu ise eski Ramazanları aradığını belirterek, "16 yaşımdan beri bu işin içindeyim. Eskiye nazaran tat ve sevinç kalmamış. Esnaf işsiz, bir şeyler yapamıyor. Piyasa durgun. Eskiden 5 kardeş çalışıyorduk, ayrıca 3 tane de eleman tutuyorduk. Buna rağmen işlerimizi yetiştiremiyorduk. Eskiye baktığımızda Ramazan'a 15 gün kala işlerimiz açılıyordu. Bunun yanında tatlandırıcı bir iş vardı ama şu an o tat kalmamış.” ifadelerini kullandı. (Yılmaz Sönmez-İLKHA)


















 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler