Esnafın "tek yön" tepkisi

Esnafın "tek yön" tepkisi

​Mardin’de bir grup esnaf, iş yerlerinin bulunduğu caddenin "tek yönlü" olarak trafiğe kapatacağını iddia ederek, uygulamaya tepki gösterdi.

Mardin’in Kızıltepe ilçesinin merkezi konumundaki Urfa Caddesi üzerinde iş yerleri bulunan bir grup esnaf, caddenin "tek yönlü" olarak trafiğe kapatacağını iddia ederek, tepkilerini dile getirdi.

Mardin Büyükşehir Belediyesi’nin caddede yürüttüğü alt yapı çalışmalarının ardından ilçenin kalbi konumundaki caddenin tek yönlü olarak trafiğe kapatacağını ileri süren esnaf, bunu istemediklerini söylediler.

İş yerlerinin önünde toplanarak tepkilerini dile getiren esnaf, caddenin "tek yönlü" olarak trafiğe kapatılmasıyla işlerinde düşüş yaşanacağını öne sürerek, İLKHA aracılığıyla yetkililerden başka çözümlerin bulunmasını istedi.

"Kepenk kapatmak zorunda kalacağız"

Caddede 30 yıldır fırın işlettiğini aktaran Levent Gürel, caddenin tek yönlü olması halinde iş yapamayacak duruma geleceklerini, bu yüzden kepenk kapatmak zorunda kalacaklarını söyledi.

Gürel, "Bize gelen bilgiye göre, caddede altyapı çalışmaları sonrasında cadde tek yönlü olarak trafiğe kapatılacak. Yani giriş olacak ama çıkış olmayacak. Biz esnaf olarak, bunu istemiyoruz. Belediyeye gittik ama bir sonuç alamadık. 'Ne yaparsanız yapın burası kapanacak' diyorlar. Kimse esnafı dinlemiyor. Cadde esnafı, bu uygulamaya karşıdır. Yetkililere gidiyoruz ama bilgi alamıyoruz. Buranın tek yön olmasını istemiyoruz. Eğer tek yön olsa tüm esnaf kepenk kapatacak. Burası şehrin merkezidir, tek yön olmasını istemiyoruz. Tek yön olduğu zaman iş yapamayacağız. İnsanlar buradan işine gidiyor, akşam buradan geçemez ki, buradan geçemezse alışveriş de yapamaz. Hal öyle olunca da esnaf burada ölür, kepenk kapatır. Lütfen diyoruz, rica ediyoruz; yetkililer buna başka bir çare bulsun. Çözüm yolu aranırsa mutlaka bulunur. Bir de esnafın görüşü de alınması gerekir." dedi.

"Esnafın görüşü alınmalı"

Esnaf Abdullah Özdemir de caddenin tek yönlü olmasını kendilerini olumsuz yönde etkileyeceğini ifade ederek, şunları söyledi:

"Ben uzun yıllar Urfa Caddesi’nde esnafım, bu caddenin tek yön olmasından ciddi olarak olumsuz yönde etkileneceğiz. Bu sebepten ötürü, caddenin tek yön olmasını istemiyoruz. Bilindiği gibi, Şanlıurfa Caddesi ilçenin merkezidir, kalbi konumundadır. Dolayısıyla yetkililerden ricamız, caddenin eskisi gibi geliş, gidişli olması ve eğer varsa tek yön uygulamasının durdurulmasını, esnafın da görüşünün alınmasını talep ediyoruz. Sesimizi duyurduğunuz için de sizlere teşekkür ediyoruz."

"Projenin değiştirilmesini istiyoruz"

Babasından devraldığı yoğurt dükkânını 36 yıldır işlettiklerini söyleyen Murat Ataç, Kürtçe olarak yaptığı konuşmasında, "Biz yıllardır bu caddede esnaflık yapıyoruz, eğer bizim için iyi bir şey olsaydı biz kendimiz belediyeden talep ederdik. Bakın eğer 50 araç çarşıya gidiyorsa 50 araç da çarşıdan dönüyor. Gidiş gelişler olduğu zaman hepimiz bundan fayda görüyoruz.  Ayrıca şehir dışında gelerek ilçeden geçen misafirler de gelip bizden alışveriş yapıyor. Bir ekmek veya diğer ihtiyaçlarını alıp gidiyor. Ama tek yön olduğu zaman caddeye girmez. Bizler bunu doğru bulmuyoruz. Eğer uygulama hayata geçirilirse buradaki esnaf ölür, kepenk kapatırlar. Bir an önce bu projenin değiştirilmesini ve caddenin eskisi gibi gediş gelişli olmasını istiyoruz." diye konuştu. 

"Caddenin tek yön olacağını duyunca üzüldük"

Esnaf Mehmet Sercanoğlu da şunları söyledi: "Bizler bu caddenin tek yön olacağını duyduk, üzüldük. Kesinlikle buna karşıyız. Caddenin tek yön olmasını istemiyoruz. Tek yön olursa esnaf iş yapamaz. Tek isteğimiz, bu caddenin tekrar eskisi gibi devam etmesidir."

"Bozulan işlerimiz daha da bozulur"

Urfa Caddesinde 20 yıldır esnaflık yaptığını belirten Hüseyin Tunç, yetkililerin esnafın sesine kulak vermesini istedi. Tunç, "Biz esnafın işi zaten iyi gitmiyor, cadde tek yön olursa işimiz daha da bozulur. Öyle bir durumu girmişiz ki, artık kiralarımızı ödeyemiyoruz. Bunun üstünde yol tek yön olursa esnaf burada ne yapacak, ancak sinek avlar. Ya da kepenk kapatıp evine gidip oturur. Bizler esnaf olarak, buna bir an önce çözüm bulunmasını istiyoruz. Yolun gidişli ve dönüşlü olmasını istiyoruz." dedi. 

İLKHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.