Evlilik iyi organize edilirse makul toplum inşa edilebilir

Evlilik iyi organize edilirse makul toplum inşa edilebilir

Sosyolog Prof. Dr. Ferhat Kentel, günümüzde evliliğin, iş-güç ve eğitimi tamamlamak gibi süreçler nedeniyle geç yaşlarda yapıldığını söyleyerek, “Evliliği iyi bir şekilde organize edebilirseniz makul bir toplum inşa edebilirsiniz.” dedi.

Evliliğin bir zamanlar erken yaşta olduğuna işaret eden Sosyolog Prof. Dr. Ferhat Kentel, şimdi ise iş-güç, eğitimi tamamlamak gibi süreçler nedeniyle geç yaşlarda yapıldığını söyledi.

Prof. Kentel, “Daha geleneksel zamanlarda hane halkı dediğimiz şey, eğitimin, dinsel formasyonun, tüketimin, işin hepsinin bir arada yapıldığı bir yerdir. Hep beraber belirli bir çevrede daha çok kapalı ekonomi, kapalı toplum, kapalı cemaat dediğimiz yerlerde, birlikte aile yaşantısı, birlikte toplum yaşantısı oluşuyor ve insanlar hızla üretime atılıyor. Üretim derken tarlaya, hayvana ve çobanlığa gitmek anlamında. Bu tatbiki, insanları genç yaşta, erken yaşta olgun hale getiriyor, erken yaşta insanlar aile reisi haline geliyor. Dolayısıyla evliliğin bir zamanlar erken yaşta olması şimdi ise daha geç zamanlara doğru kayması insanların iş-güç, eğitimi tamamlamak gibi süreçlerin daha geç gelmesinden kaynaklanıyor. Dolayısıyla insanlar daha okurken evlilik gibi içinde ayrı bir maddi yük olan bir sürece geçemiyor.” dedi.

İyi bir evliliği tavsiye ettiğini söyleyen Prof. Kentel, dayanışma eksikliği, hayat arkadaşlığı gibi modern hayatın getirdiği bu eksikliklere karşı evliliğin gerçekten bir kurtarıcı olabildiğini söyleyerek, “Toplumlar insanlar arasındaki sevgi ve saygı ilişkisinin makul bir şekilde ilerleyebilmesi evliliğin makul olmasına bağlıdır. Aile kurumu evlenerek oluşan aile kurumu toplumun kendi arasında ki örgütlenme, dayanışma ve cemaat olmak gibi duyguların pratik edildiği ilk kurumdur. Dolayısıyla toplum olmak isteyen yâda büyük bir makroyu kuşatmak isteyen herhangi bir inanç bir ideolojinin evliliği öne çıkarmaları anlaşılabilir bir şeydir.” şeklinde konuştu.

Kentel, “Evliliği iyi bir şekilde organize edebilirseniz insanların orda öğrendiklerini iyi bir şekilde öğretirseniz insanları daha makro düzeyde, kurumlar düzeyinde, siyaset düzeyinde daha makul bir toplum inşa edebilirsiniz.” ifadelerini kullandı.

İLKHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.