Evren darbeden sonra ABD'ye teşekkür etmiş

Evren darbeden sonra ABD'ye teşekkür etmiş

Darbeci Kenan Evren’in, ihtilalin hemen ardından dönemin ABD Başkanı Jimy Carter’a, darbe karşısında takındığı tavra minnetini gösteren bir mektup gönderdiği ortaya çıktı

1974-77 yıllarında CIA’in istasyon şefliğini de yapan ve 12 Eylül’e ilişkin “Bizim çocuklar yaptı” ifadesiyle tanınan eski Ankara Büyükelçisi Paul Henze’nin ölümü ve gizli ibareli dosyalar üzerindeki gizliğin kaldırılmasıyla birlikte, ABD’nin 12 Eylül 1980 askeri darbesindeki rolü de belirginleşmeye başladı.

Yeni Şafak'ta yer alan habere göre Mısır’da askeri cuntanın yönetime el koymasına göz yuman ve destek veren ABD'nin, 12 Eylül darbecilerini de desteklediğini gösteren belgeler bulundu. Gazi Üniversitesi Öğretim Görevlisi Mehmet Akif Okur’un ABD’de yaptığı araştırmalar, Türkiye’deki darbeyi önceden bilen ABD’nin, engellemek yerine destek verdiğini gözler önüne serdi. 12 Eylül’ün mimarı Kenan Evren’in, dönemin ABD Başkanı Jimmy Carter’a yazdığı 10 Ekim 1980 tarihli mektubunu ilk kez gün yüzüne çıkaran Mehmet Akif Okur, “Bu mektup Washington’un mesajlarının yerine ulaştığını göstermektedir” diyor.

MİNNETTARLIĞINI BİLDİRDİ

Kenan Evren’in ABD Başkanı Carter’e gönderdiği mektupta şu ifadeler yer alıyor:

“Öncelikle, Amerikan Hükümeti tarafından Türk Silahlı Kuvvetleri’nin Türkiye’nin toplam sorumluluğunu üstlenme kararına gösterilen anlayış için minnettarlığımı ifade etmeme izin verin. İdareyi ele alma sebeplerimiz bütün dostlarımız ve müttefiklerimiz tarafından iyi bilindiği için dikkatinizi Türk Silahlı Kuvvetleri’nin yakın tarihteki doğuşundan itibaren demokratik yönetime daima bağlı olduğu gerçeğine çekmekle yetineceğim. Bu geleneğe bağlı kalarak, Türk Silahlı Kuvvetleri, değişik vesilelerle açıkça işaret ettiğimiz gibi, temel hak ve özgürlükleri garanti altına alırken milletin ve vatanın birliğini koruyabilecek sivil bir yönetimin yeniden kurulması vazifesini müdriktir...”

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler