Eylül ayında Ekonomik Güven Endeksi azaldı

Eylül ayında Ekonomik Güven Endeksi azaldı

2015 yılının Eylül ayında Ekonomik Güven Endeksi yüzde 16,7 azaldı.

Ekonomik güven endeksi Eylül ayında bir önceki aya göre yüzde 16,7 oranında azalarak 85,14 değerinden 70,89 değerine düştü. Ekonomik güven endeksindeki düşüş, endeksi oluşturan tüm güven endekslerindeki düşüşlerden kaynaklandı.

Tüketici güven endeksi Eylül ayında bir önceki aya göre yüzde 6,1 oranında azalarak 58,52 değerine düştü. Perakende ticaret sektörü güven endeksi yüzde 4,6 azalarak 96,27 değerine geriledi. Reel kesim güven endeksi yüzde 3,2 azalarak 99,30 değerine geriledi. Hizmet sektörü ve inşaat sektörü güven endeksleri ise Ağustos ayına göre sırasıyla yüzde 2,3 ve yüzde 2,1 oranında azalarak 97,67 ve 80,37 değerlerine düştü.

Ekonomik güven endeksi, tüketici ve üreticilerin genel ekonomik duruma ilişkin değerlendirme, beklenti ve eğilimlerini özetleyen bir bileşik endekstir. Endeks, tüketici güven göstergesi ile mevsim etkilerinden arındırılmış imalat sanayi (reel kesim), hizmet, perakende ticaret ve inşaat sektörlerine ait normalleştirilmiş alt endekslerin ağırlıklandırılarak birleştirilmesinden oluşmaktadır.

Ekonomik güven endeksi hesaplamasında sektör ağırlıkları beş güven göstergesine doğrudan uygulanmamakta; her bir sektörün ağırlığı o sektöre ait güven endeksinin normalleştirilmiş alt endekslerine uygulanmaktadır. Normalleştirme, farklı ölçeklerdeki verilerin karşılaştırılabilir hale getirilmesidir.

Tüketici sektörünün ağırlığı tüketici güven endeksinin dört alt endeksine, imalat sanayi sektörünün ağırlığı reel kesim güven endeksinin sekiz alt endeksine, hizmet sektörünün ağırlığı hizmet sektörü güven endeksinin üç alt endeksine, perakende ticaret sektörünün ağırlığı perakende ticaret sektörü güven endeksinin üç alt endeksine ve inşaat sektörünün ağırlığı ise inşaat sektörü güven endeksinin iki alt endeksine uygulanmaktadır.

Ekonomik güven endeksini oluşturan endekslerden tüketici güven endeksi, Türkiye İstatistik Kurumu ve Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası işbirliği ile yürütülen Tüketici Eğilim Anketi sonuçlarından, reel kesim (imalat sanayi) güven endeksi Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası tarafından, hizmet, perakende ticaret ve inşaat sektörü güven endeksleri ise TÜİK tarafından hesaplanmaktadır.

Ekonomik güven endeksinin 100’den büyük olması genel ekonomik duruma ilişkin iyimserliği, 100’den küçük olması ise genel ekonomik duruma ilişkin kötümserliği göstermektedir. (İLKHA)



HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler