Abdullah TOPRAK

Abdullah TOPRAK

Facebook'u güvenli bir şekilde nasıl kullanırım?

Bu yazımda Facebook için güvenlik kuralları hakkında bilgi vermeye çalışacağım. Öncelikle son zamanlarda birçok kişinin Facebook hesabının başkaları tarafından ele geçirildiğine dair haberler alıyoruz. Şunu unutmayalımki şahsi hesaplarımızı birileri ele geçiriyorsa bu hesabı ele geçirenin başarısı değil; şahsi hesap sahibinin gerekli önlemleri almamasından kaynaklanmaktadır. Facebook için alabileceğimiz güvenlik kurallarını kısaca şöyle sıralayabiliriz.

1) Her şeyden önce hesabımızın şifresi kesinlikle 123456 vb sayılardan oluşmamalı.

 

2) Şifrelerimizi tahmin edilebilecek şekilde ayarlamamalıyız. Birçok kişi şifre olarak doğum tarihini şifre olarak kullanıyor. 1950 vb ya da Peygamber Efendimizin doğum ve vefat tarihini şifre olarak kullanıyor. Bu yöntemler pek güvenli değildir. Eğer bu şifreler kullanılacaksa mutlaka farklı karakterler de kullanılarak şifrenin bulunması zorlaştırılmalıdır. Örneğin şifre olarak muhammed571 yazılacağına mhmd_0571* şeklinde farklı ve akla gelemeyecek şifreler hazırlanmalıdır.

 

3) İnternet cafelerden Facebook hesabına mecbur olmadıkça girilmemelidir. Hatta hiçbir şifreli işlem yapılmamalıdır. Çünkü genelde internet cafelerin bilgisayarlarında trojan adlı virüs programları kayıtlıdır. Bu trojan adlı virüs programları klawye hareketlerini kaydeder. Yani sizin bilgisayarınızda trojan varsa şifreli bir giriş yaptığınızda klawyeden hangi tuşlara basmışsanız o tuşlar kaydedilir. Genelde internet cafelerde bu trojan adlı virüs yüklüdür. Bazen internet cafe sahibinin bile haberi olmayabiliyor. Genelde internet cafelerdeki bilgisayarlarda yüklü olan işletim sistemi üzerinde çok oynama yapılır.  Bilgisayara format atarken fazla uğraşmamak için ve biraz daha görsellik ön plana alındığı için bu hazır format cdleri kullanılır. Haliyle bu cdler de birçok virüs barındırır.

 

4) Şimdi de Facebook hesabımıza giriş yapıp biraz daha detaya inelim. Hesabımıza giriş yaptıktan sonra sağ üst menüden (çıkış yapılan yerden) “Ayarlar”ı tıklayalım. Açılan sayfada soldaki menüden “Güvenlik” başlığını tıklayalım. Açılan sayfada Güvenlik Ayarları  başlığı altından “Giriş Bildirimleri” Hesabına başka birinin erişmeye çalıştığından şüphelenildiğinde bildirim al başlığını tıklayalım. Daha önce kullanmamış olduğun bir bilgisayardan veya mobil cihazdan hesabına erişildiğinde sana bildirim gönderebiliriz. Aşağıdan bir bildirim yöntemi seç: kısmından Kısa mesaj/Anında ilet bildirimleri işaretleyip “Değişiklikleri Kaydet” butonunu/düğmesini tıklayıp açılan küçük pencereden şifremizi girerek yapılan değişikliğe onay verelim. Şüpheli bir durumda ileti ya da mesajla haberdar edileceğiz.

 

5) Aynı sayfada 2. Sırada yer alan “Giriş Onayları”nı tıklayalım. Bilinmeyen tarayıcılardan hesabıma erişmek için güvenlik kodu istensin yanındaki tiki işaretleyelim. “Değişiklikleri Kaydet” butonunu tıklayalım açılan pencerede “Başla” butonunu/düğmesini tıklayalım Kodmatiği kullanamadığın durumlarda telefonuna kısa mesajla bir güvenlik kodu gönderebiliriz. Not: Sabit numaralara veya Google Voice numaralarına kısa mesaj gönderemiyoruz. Penceresinden “Devam” butonunu/düğmesini tıklayalım açılan pencereden telefon numaramızı girip “Devam” butonunu/düğmesini  tıklayalım. Telefon numaramıza 6 haneli bir kod mesaj olarak gelecektir. O kodu yazıp telefon numaramızı onaylayarak “Devam” butonunu/düğmesini  tıklayalım. Açılan küçük pencerede şöyle bir yazı görünecek: “Artık bilinmeyen bir tarayıcıdan giriş yapma denemesi olduğunda bir güvenlik kodu isteyeceğiz. İlk hafta telefonuna erişememen halinde Giriş Onayları'nı güvenlik kodu olmadan kapatabilirsin. Hayır, teşekkürler. Hemen bir güvenlik kodu isteyin” yanındaki tiki işaretleyip “Kapat”ı tıklayalım. Tarayıcıyı kaydet vb uyarılarda hiçbir şekilde yarayıcıyı kaydetmeyin ki  o tarayıcıdan her  giriş yapıldığında size mesaj gelsin. Bu ayarlardan sonra hiçbir şekilde sizin izniniz olmadan Facebook’a giriş yapılamaz. Giriş yapmak isteyen telefonunuza yollanan 6 haneli kodu bilmek zorunda 6 haneli kod bilinmeden Facebook’a giriş yapılamaz.

 

6) Aynı sayfadan “Güvenilir Tarayıcılar” başlığını tıklayın. Şu cihazlar giriş yaparken bildirim almayacak veya kimliğini onaylamak zorunda kalmayacaksın: başlığı altındaki cihazları kaldırıp değişiklikleri kaydedin. Sadece hangisiyle sürekli giriş yapıyorsanız onu kaldırmayın.

 

7) Aynı sayfadaki  “Giriş Yaptığın Yer” başlığını tıklayalım. Hesabınıza daha önceden giriş yaptığınız yerleri gösterir.  Konum, işletim sistemi, tarayıcı vb. bilgiler yer alır. Mevcut oturum dışındakileri “Oturumu Kapat” diyerek oturumu kapatın. Oturumu kapattığınız tarayıcıdan/cihazdan giriş yapılamaz. Giriş yapmak için telefonunuza yollanan 6 haneli kodu  girmeniz gerekir.

 

8) Sol menüden “Gizlilik” başlığını tıklayalım. Açılan sayfada en altta yer alan Diğer arama motorlarının zaman tüneline bağlantı vermesini istiyor musun?  Profilinizin Google, Yandex, Bing vb arama motoru tarafından görünmesini istemiyorsanız  Diğer arama motorlarının zaman tüneline bağlantı vermesine izin ver yazısının yanındaki tiki kaldırıp açılan küçük pencereden” Onayla”yın.

 

9) Soldaki menüden “Zaman Tüneli ve Etiketleme Ayarları” başlığını tıklayın. Açılan sayfadan altta yer alan “İnsanların eklediği etiketleri ve etiketleme önerilerini nasıl yönetebilirim?” başlığı altında “İnsanların senin gönderilerine eklediği etiketler Facebook'ta gözükmeden önce onayına sunulsun mu?” kısmını tıklayın. Açılan sayfadan  “Kapalı” olarak gözüken kısmı “Açık” yapın. Böylece etiketlendiğiniz zaman siz onay vermeden profilinizde görünmeyecek.

 

10) Sol menüden “Uygulama Ayarları” başlığını tıklayın. Açılan sayfada bulunan tüm uygulamaları kaldırın. Kullanmak istediğiniz uygulamalar kalabilir. Daha güvenilir olmasını istiyorsanız tüm uygulamaları kaldırdıktan sonra platformu kapatın. Platformu açmadığınız müddetçe uygulamalardan korunmuş olursunuz.

 

11) Facebook'a giriş yaparken dikkat edilmesi gereken önemli kurallardan biri de giriş yaptığınız sayfanın gerçekten facebook'a ait olması. Adres çubuğunun https://tr-tr.facebook.com/ olduğundan emin olun.

 

12) Arkadaşınız tarafından yollanan videoları hemen açıp izlemeye çalışmayın. Son zamanlarda bazı virüs programlarının mesaj olarak yollanıp büyük bir emekle hazırladım, bu videoda sadece sevdiklerim var, bu insanlara bu yapılır mı gibi dikkat çekici başlıklar kullanılarak video şeklinde virüs yollandığı görülmüştür. Size yollanan video acil değilse hiçbir şekilde açmayın ve hemen silin. Genelde gönderen kişinin izni olmadan bu videolar yollanmaktadır.

 

13) Bazen de size yollanan linki tıklamanız istenir. Örneğin youtube ait bir link yollanır ve admin bu videoyu sen mi yükledin tarzında mesaj atılır. Genelde link tıklandığında sanki Facebook'tan çıkış yapmış gibi Facebook'a benzer bir sayfa görünür. Adres çubuğuna dikkat ederseniz Adres çubuğunun https://tr-tr.facebook.com/ şeklinde olmadığını göreceksiniz tekrar giriş yapmaya çalışırsanız sayfa çakma olduğu için giriş bilgileriniz fake sayfayı hazırlayan kişinin eline ulaşır. Böyle bir durumla karşılaşırsanız hemen şifrenizi değiştirin.

NOT: Konuyla ilgili sorularınız için yorum atabilirsiniz…

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.